MENÜ

A sorköz gyepesítésérõl, valamint a gyümölcsös telepítéséhez való elõkészületekrõl

Oldalszám:
2013.02.19.
Még sokan töltik pihenéssel a nyári szabadságukat, de a jó gazdának elõrelátónak kell lennie, mert a címben jelzett dolgoknak most kezdõdik az aktualitása.
A gyümölcsös sorközének gyepesítése akkor a legeredményesebb, ha az általában augusztus második felében, szeptember elején hulló csapadék kikeleszti a magokat. A fû a fagyokig egy kaszálással vagy anélkül kellõen megerõsödik és tavasztól strapabíróan borítja a sorközt.
A telepítéshez a talaj elõkészítse tulajdonképpen az elõvetemény betakarítása után indul, amit nyáron a gabonák lekerülését követõ mielõbbi tarlóhántással ajánlatos kezdeni. Így a lezárt, növénymentesen tartott talaj nem szárad tovább és mélyebben, az ezt követõ csapadékokból és a talaj kapillárisaiban mozgó belsõ párából több marad a földben. Ez nagymértékben segíti a trágyaszerek és/vagy talajjavító anyagok kiszórása utáni mélyszántás, forgatás vagy mélylazítás munkaminõségét, hatékonyságát és nem utolsó sorban a vonóerõ igény csökkenését.

Visszatérve a gyepesítéshez:
A környezetkímélõ technológiában mindenütt javasolt a sorköz füvesítése, ahol a vízgazdálkodás lehetõvé teszi. Ezt a gyümölcsfaj, a fûfajok vízigényének és a csapadék mennyiségének, eloszlásának együttes figyelembevételével lehet mérlegelni. Ugyanakkor tekintettel kell lenni a gyepesítés elõnyeire és a miatta elõálló esetleges negatívumokra.
Elõnynek számít a munkamûveletek idõbeli és könnyebb elvégezhetõsége, talajtömörödés csökkenése, a természetesebb élettér az ültetvényben és a talajban is. Lejtõn talajvédelmi szerepe is van, és a kedvezõ talajszerkezet fenntartásával, a talaj vízbefogadó képességének javításával a csapadék minél nagyobb hányadát tartja vissza a gyümölcsfák számára.
Ugyanakkor a füves sorköz esetén ügyelni kell a tápanyag-adagolás megváltozó körülményeire, a nedvesebb mikroklíma növénykórtani vonatkozásaira, a kisugárzási fagy erõsödésére, valamint a rágcsálók elszaporodási lehetõségére a talajban.
Ha a gyepesítés öntözés mellett valósul meg, akkor az öntözés viszont a jobb vízellátottság által a nagyobb terméshozam lehetõsége mellett a fokozott termésbiztonságot is szolgálja, mert az esõztetõ rendszer alkalmazása megoldást jelenthet a direkt vagy virágzás-késleltetéses fagyvédelemben, továbbá növeli az árúminõséget a színesebb, a méretesebb gyümölccsel, a kedvezõ tápelem beépülés elõsegítése révén a minõség javításával.

A hazai viszonyok között az egyes gyümölcsfajok a jó fejlõdéshez és terméshozamhoz a következõ mennyiségû csapadékot igénylik (mm/év): gesztenye 800, alma, körte, birs 750, szilva, dió, feketeribiszke, málna, szamóca 700, õszibarack, cseresznye, meggy, kajszi, köszméte, 650, mandula, mogyoró, pirosribiszke 600.
A sorközi gyep 150 mm/év körüli többlet vízfogyasztással jár.
Az ország területei az 50 éves átlagcsapadék adatok alapján jelentõsen különböznek, 500-800 mm/év, de a mezõgazdasági terület nagyobb részén csak 600 mm/év alatti. Alig van olyan országrész, ahol a gyümölcsfák vízigényén túl a fûé is kielégíthetõ. Tehát füvesítésre elsõsorban öntözés mellett lehet gondolni a fák jelentõs teljesítmény csökkenése nélkül.

A fû vetése elõtt az aprómorzsás magágyon kívül egyenletes, sima talajfelszínt kell kialakítani, mert a gyep sok évre konzerválja a vetéskori felszínt. A talaj-elõkészítéshez a környezetkímélõ mûvelõeszközök közül az ásógép, fogas, kombinátor ajánlott. A vetés után a jobb kelés érdekében a tömörítéshez sima henger használata szükséges.
A ténylegesen bevetett területre 30 kg/ha vetõmagot lehet alapul venni. A kedvezõ vetési idõ augusztus közepétõl 2-3 hétig, de legkésõbb szeptember végéig tart.
A fû szélessége a sortávolságon kívül igazodjon a fûnyíró gép munkaszélességéhez is és a gyepes sáv minél keskenyebb legyen (a legszélesebb gép nyomtávolsága plusz 2 x 20 cm), hogy az ültetvény vízigényét kevésbé növelje. Ahhoz, hogy gyep betölthesse funkcióját, megfelelõ fûfajt vagy fûkeveréket kell vetni és víztakarékosan kell ápolni, nyírni. A célnak megfelelõ fûfajok a következõk: réti csenkesz, vörösnadrág csenkesz, angol perje, réti perje.

Ha a gyümölcsös telepítése elõtt 60-70 cm-es mélyforgatásra van szükség, akkor az õszi telepítéshez ezt a munkát legkésõbb szeptemberben el kell végezni, hogy a talaj kellõen megülepedjen az ültetésig. Tavaszi telepítési szándék esetén a keményebb fagyok beálltáig lehet végrehajtani. Mindkét esetben lényeges szempont, hogy a talaj nedvességi állapota minél kedvezõbb legyen a jó minõségû, morzsalékos állapot kialakításához. Erre a kötött talajoknál szûkebbek a lehetõségek, de ugyanakkor itt van rá sokkal nagyobb szükség.
A szárazabb föld mûvelése esetén rögös, hantos lesz a talaj. A hantokon belül nem változik a talaj porozitása, viszont még jobban kiszárad, megkeményedik. A talajjavítás és trágyázás céljából adagolt anyagokat dúrva, hantos szántás esetén nem lehet egyenletesen bekeverni és nem tudják kifejteni hatásukat. A kívánatosnál vizesebb talajon szintén elmarad a lazító hatás vagy esetenként tömörödés áll be.
A mélymûvelést mindenképpen össze kell kötni a talaj és az ültetvény típusának megfelelõ mértékû tápanyag feltöltéssel. Ha indokolt a talajjavító meszezés vagy a mésztrágyázás, akkor az ehhez szükséges anyagokat is a mélyszántás elõtt szórják ki a területre. Így a jó minõségû mûveléssel kialakított talajszerkezet sokkal tartósabb marad, különösen, ha a mésszel együtt szervestrágyát is adagolnak. Amennyiben foszfor mûtrágyára és mészre is szükség van, akkor ezt a két anyagot külön menetben szórják a felszínre és köztük egy 10-15 cm-es keverõ talajmûvelést végezzenek a foszfor vegyi lekötõdésének mérséklésére. A többi trágyaféleség egymás után is kijuttatható és egy menetben a talajba keverhetõ. A mélyforgatást megelõzõen a kiszórt anyagok egyenletesebb elkeveredése érdekében mindenképpen ajánlott 15-20 cm-es szántást vagy tárcsázást beiktatni.
A tavaszi telepítéshez a mélyen mûvelt talaj felszíne a téli fagy aprító hatásának fokozására hagyható szántottan is. Azonban az õszi telepítéshez a mélymûvelést követõen a felszínt minél elõbb le kell zárni - a talajnedvesség megõrzése és az egyenletesebb felület kialakítása céljából - lehetõleg már a szántó munkagéphez kapcsolt simító gerendely, nehéz fogas, rögtörõ henger, tárcsa valamelyikével vagy kombinációjukkal.

Dr. Szûcs Endre
Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztõ Kht.
1223 Budapest, Park u. 2.