MENÜ

A 2003. évi öntözési projektünk tervezése 2.

Oldalszám:
2013.02.19.
A környezeti feltételrendszerünk feltárása után hozzáfoghatunk az öntözés megtervezéséhez.
Az öntözési módszerek fejlõdésével számtalan kis és nagyüzemi fejlesztés jelent meg és vele együtt sajnos kedvezõtlen irányba változott a csapadék eloszlás a klíma. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy a mezõgazdaságban az öntözési technológiák alkalmazkodtak elõször a globális felmelegedéshez. A felszíni és az égi vízkészletek nem kedveznek sem a száraz gazdálkodásnak, sem az öntözésnek, ezért tehát a növény vízigényének kielégítése a fõ feladatunk.
Az öntözõvíz minõsége, idõbeli eloszlása, mennyisége alapvetõen kihat az öntözés lehetõségére, a létezõ legnagyobb hiba, ha túlértékeljük az adottságainkat

Öntözésnél a víz hasznosíthatóságát az energia tartalma is meghatározza. Az öntözésnek a lelke a nyomásfokozó rendszer, amely megfelelõ méretezés esetén biztosítja, hogy a terület egyenletesen beöntözhetõ lesz.

Lehet tapasztalati módszerekkel is fejleszteni – elõször megveszem olcsón a szivattyút és a szakadt kabáttal akarok üzembiztosan jól öntözni. Azután megveszem a következõt, majd a harmadikat is és a kialakított mini szivattyútelep elkezdi harcosan termelni a vizet. A rendszerhez veszek egy szûrõt, majd kicserélem. Aztán jönnek a különbözõ csepegtetõ csövek és évrõl évre fejlesztek, mert mindig valami nem olyan, mint kellene. Közben évek telnek el, az öntözési tapasztalatom és tudásom nõ, csak évrõl évre saját zsebbõl az el nem ért termés veszteségébõl fizetem ki a tanfolyam díját.

A magyar termelõnek nincsenek évei az öntözés építés mesterségbeli tapasztalatok beszerzésére, a gyakorlati tapasztalatot viszont senki nem tudja maradéktalanul átadni, azt át kell élnie. Nem mindegy viszont, hogy világszínvonalú technikát tanulok meg elõször , vagy egy elavult technikát.

A jó minõségû nyomásfokozó búvár és öntözõ szivattyúk széles skálája áll rendelkezésünkre. A jól méretezett szivattyúk beépítését csak szakemberre bízzuk, mert egy pillanat alatt könnyen elveszthetünk minden garanciát. Elektromos szivattyúk túlterhelés és érintés védelmének megoldása az üzemelés biztosítéka. A megoldhatatlan állandó felügyelet helyett biztonságos automatizálási megoldások széleskörûen elterjedtek. Teljességgel indokolatlan az öntözés automatizálása elleni félelem. Példaként csak jelezni szeretném, hogy hazánknál jóval kisebb mezõgazdasági kultúrájú országokban teljesen bevált gyakorlat, igaz ott nem divat a barkácsolás.

Ezek a rendszerek nem tûrik a bátor szerelõket, akik az adott helyen építhetõ optimumnál is jobbat akarnak létrehozni. Az öntözési rendszerek bonyolult dinamikus egyensúlya egyoldalú változtatás esetén minden esetben visszaüt. Szerencsés esetben javítható, más esetekben nem javítható „eredményt” hoz.

A látszólag egyszerû és jól kezelhetõ öntözõ gépek és eszközök gyártását több évtizedes fejlesztõi munka elõzte meg és szerte a világon széleskörû gyakorlati kipróbálás után kerültek forgalomba. Természetesen minden termékcsoportban találhatók olcsó, kevésbé tartós és igényesebb, garantált minõségû eszközök, amely ismérvek alapján a vásárló dönt, de azért jelzem, hogy az ár és minõség az öntözésben is szorosan összetartozó fogalmak.

A nyomás fokozó rendszerek használata során nem követünk el végzetes hibát, ha a csúcstechnikával készülõ termékekrõl közölt gyári adatokat hasonló eszközökkel összevetve kritikával, de elfogadjuk.


Jáger János