MENÜ

Takarmány alapanyagok aktuális kérdései

Oldalszám:
2013.02.19.
A jelenlegi nyomott élõsertés felvásárlási árak a receptúrák és takarmányok átvizsgálására késztetik a termelõket. Ebbõl kiindulva szeretnék egy kis takarmány körképet és értékelést a tisztelt olvasó tudomására hozni remélve, hogy ezzel is hozzásegítem a még hatékonyabb gazdálkodáshoz.
Az import alapanyagok forint árai csökkennek, köszönhetõen a forint szárnyalásának és a dollár gyengülésének. Tehát a termelõk olcsóbban jutnak hozzá a különbözõ szója és napraforgó alapú termékekhez. Viszont az éremnek két oldala van, ugyanis a dollár és euro gyengélkedése a forinthoz képest rontja az exportesélyeinket a külhoni piacokon. Az alapanyag importõröknek jó ez a szituáció olyan szempontból, hogy a termékeiket forintban olcsóbban adják. Véleményem szerint az országnak ez a mértékû forint erõsödés hosszútávon a kárára válik, de hogy a mezõgazdaság számára káros az biztos.

Szójadara:

A 2002-es évben az járt jól, aki januárban kötötte le az egész éves mennyiséget dollárban, mert ekkor voltak a legalacsonyabb kötések. Márciusban már elkezdtek felfelé kúszni az árak, amit az áprilisi májusi Argentín válság tovább emelt. Május végén újabb aggasztó hírek érkeztek a Dél-Amerikai kontinensrõl. A terméseredmények nem a várakozásnak megfelelõen alakulnak mivel számos helyen betegség sújtja a szójatáblákat. Várhatóan az év további részében nagyobb méretû ármozgásra nem kell számítanunk, de az elõrejelzések szerint a trend emelkedõ lesz. Viszont éppen az elõbb említett dollár gyengülés miatt a forintos ár kedvezõen alakult az év közepéig.

Full-fat szójabab:

Mivel a Magyarországon feldolgozott bab jelentõs hányada érkezik külföldrõl, így ezen kötéseket is befolyásolja mind a világpiaci mozgás, mind a forint szárnyalása. De a hazai babtermést nem befolyásolja a tõzsdei ár, fontosabb a termelési költség és a szerzõdési díj. A full-fat dara vevõi köre állandónak mondható, fõként a csirkések használják elõszeretettel, mivel a broiler tápokból kihagyhatatlan. Az ár alakulása ezen okok miatt rugalmatlan, és évközben kevéssé változik. A jövõben a full-fat dara értékesítésének növekedése várható, mivel egyre több szójaimportõr egyre növekvõ mennyiségben hoz be babot, amelyet ma már nagyon sok helyen fel tudunk dolgozni.

Napraforgó dara:

A hazai napraforgó jó minõségû, de nehezen hozzáférhetõ, és nem áll rendelkezésre egész évben. A hiányt pótolva Románia felõl nagy mennyiségû, relatíve olcsó alacsonyabb fehérjetartalmú dara érkezik. Az ár-érték arány tekintetében mindegy hogy 40 %-os fehérjetartalmú Magyart, vagy 34-35 %-os Románt vásárolunk. Az import dara forintos ára az elõzõekben említett forint erõsödés miatt folyamatosan csökken a termelõk nem kis örömére. Az állati fehérjék visszaszorulása nagyobb részt a szójadara, míg kisebb részt a napraforgó felhasználást növelte.

Halliszt:

Sajnos a halliszt forintos ára nem csökken jelentõsen, köszönhetõen az egyre szigorodó halászati tilalmaknak. A Magyarországi halliszt felhasználás folyamatosan csökken – köszönhetõen az egyre fogyatkozó állatállománynak is. A takarmányos cégek egyre jobban odafigyelnek a minõség kiválasztására, és preferálják az elsõ osztályú, magas fehérjetartalmú hallisztet. Az év második felében véleményem szerint a halliszt felhasználás tovább fog csökkenni az elõtt említett okok miatt.

Premix:

Az év nagyon nehezen indult a takarmánygyártók számára, az igazi megrendelések csak áprilisban-májusban kezdõdtek. A premixpiacon a 2002-es évben nagy áremelkedés nem volt, a piac stagnál, a kereslet folyamatosan csökken. Aggasztó a takarmánygyártóknak a sertés felvásárlói ár zuhanása, emiatt sok sertéstermelõ késik a fizetéssel. Az év második felében sem várható áremelkedés, a piac ezt jelenleg nem preferálja.

Malac takarmányozás aktuális kérdései

A malac takarmányok a legdrágább sertés takarmányféleségek, amelyek csak a legjobb minõségû alapanyagokkal készülnek. Ma a sertéstelepeknek többféle problémával kell megküzdeniük, egyrészt az állategészségügyi, másrészt a takarmányozási és tartástechnológiai témakörben. Az elsõ kettõ fontosságát szeretném itt hangsúlyozni, és felhívni a figyelmet az összefüggésre. A jó malac takarmánytól a termelõ azt várja el hogy elõsegítse a választást, a malac korán és szívesen vegye fel, beltartalmában feleljen meg az állat igényének, segítse elõ a malac immunrendszerének kifejlõdését, és természetesen kedvezõ takarmányértékesülést és testtömeggyarapodást hozzon, és mindezt reális áron. Ennek a sokrétû igényszintnek csak többfázisú malactápszerekkel lehet eleget tenni, így a takarmánygyártók többsége is egy komplett sort ajánl. A malac életében mégsem csak ezt az oldalt látom problematikusnak, hanem az állategészségügyi státuszt. A telepek ugyanis sokszor olyan „láthatatlan ellenséggel” küzdenek (pl. cirkovírus), amelyet sokszor még az ott dolgozó és irányító emberek sem ismernek eléggé. A fõ problémát én abban látom hogy a telepi állatorvosok sokszor csak késve vagy hiányosan jutnak a legfrissebb adatokhoz és eredményekhez, viszont annál gyorsabban a legújabb gyógyszerek termékismertetõjéhez. Ebben az országban mindenki csak eladni akar, de sokszor elfeledkeznek a termékhez kapcsolódó jó színvonalú és felelõsségteljes háttérszolgáltatásról. Ehhez természetesen olyan kvalitású munkatársakra van szükség, akik magas szintû szakmai tudással/gyakorlattal és természetesen kereskedõi vénával rendelkeznek. Sajnos az ilyen emberekbõl van a legkevesebb. A fõ problémát én mégis abban látom, hogy nincs meg a kellõ összhang a telepi állatorvos és a takarmányozási cég szakembere között (talán pont azért mert egyik sem ért a másik szakmájához, és egyik sem hajlandó beleszólást engedni). Pedig ezen összhang nélkül nehezen elképzelhetõ a sikeres malactakarmányozási-malacegészségügyi program. Egy helytelen prestarter gyógyszerválasztás tönkreteheti az egész programot, attól függetlenül hogy maga a táp milyen. A sertéstelepek jó részén még mindig túl sok pénzt dobnak ki az ablakon a felesleges és hatástalan gyógyszerfajtákra és gyógyszerszintekre.


Muzsek András