MENÜ

Szántóföldi és kertészeti kultúrák növényvédelmi elõrejelzése

Oldalszám:
2013.02.19.
A polifág kártevõnek számító hörcsög az ország egyes területein gondot okozott az elmúlt hónapban, aminek a száraz idõjárás is kedvezett. Ebben az évben második fialása július hónapban várható. A telelõre vonuló nemzedék ellen legjobb, ha betakarítás után védekezünk. A mezei pocok felszaporodása nem számottevõ, de figyelemmel kell kísérni, a populációk változását. A kalászos gabonák betakarítása utáni tarlóhántás több károsítót pusztít, gyérít (mezei pocok, repcedarázs II. nemzedéke).
A kukoricában az elmúlt hónap végén már megindult a kukoricamoly lárvák kelése. Az imágó a felsõ levekre rakja tojásait, majd a kikelõ lárva a szárba rágja be magát, és lefelé halad. A nóduszoknál kirág, ahol az ürülékük látható. Károsításuk következményeként a szár megdõlhet. A kártevõ a szár alsó részében bábozódik. Szükség esetén ebben a hónapban védekezünk ellenük. A kukoricabogár imágói, a rajzás kezdete után a leveleket az erek között hámozzák, esetleg az ereket is átrágják. A címeren és a csövön is károsítanak. A bibeszálakat lerágják, a csuhéjlevelek alá furakodnak, majd a szemeket rágják. A rajzás kezdetét többféle feromoncsapdával jelezhetjük. A napraforgó táblák zöme elérte azt a fejlettséget, hogy már földi eszközzel nem védekezhetünk. Az idõjárástól függõen a fehérpenészes rothadás, a szürkepenészes rothadás, a hamuszürke szárkorhadás és a diaportés foltosság tüneteinek megjelenése várható ebben az idõszakban. A hamuszürke szárkorhadás a száraz, meleg idõt kedveli, míg a többi kórokozó fertõzése a nedves párás idõben valószínûbb. A kártevõk közül a fekete répa levéltetû, a sárga szilva levéltetû és a mezei poloskák egyedszáma fokozódhat. A levéltetvek tömeges betelepedése, a poloskák felszaporodása esetén a védekezés ebben az idõszakban lehet indokolt. Az elmúlt hónapban már megkezdõdött a napraforgómolyok rajzása. Lárváik a tányért rágva károsítanak, és a kórokozók számára nyitnak fertõzési kaput. Az elmúlt években azonban jelentõségük csökkent. A burgonya számára a legkritikusabb idõszak kezdõdik, a virágzás utáni gumófejlõdéssel, amikor a burgonyavész, a levéltetvek és a vírusok ellen kell védeni a bokrokat. A zöld õszibarack levéltetû, betelepedését vírusvektor szerepe miatt fontos figyelnünk. A burgonyavész a csapadékos idõjárásban fertõz, amikor a levelek vízborítása legalább 3 órás. A burgonyabogár II. nemzedékének tojásrakása júliusban zajlik, majd a hónap végén a kikelõ lárvák táplálkoznak. Ha a július csapadékos, párás lesz, számíthatunk a nagy arányú lárvakelésre, és készülhetünk a permetezésre. A burgonyában, ebben a hónapban számíthatunk továbbá a makrofóminás és a verticilliumos hervadás, a szklerotíniás szárrothadás, valamint a kolletotrihumos tõkorhadás megjelenésére.
A cukorrépa intenzív növekedésének idõszakában bórra van szüksége. Júliusban is jelentkezhet a bórhiány tünete a szív és szárazrothadás és csapadékos idõben fokozódhat a cerkospórás levélfoltosság fertõzése. A cukorrépában a nekrotikus sárgaerûség vírust fonálféreg és egy nyálkagomba terjeszti, és fellépésekor súlyos károkat okozhat. A réparozsda és a fehérpenészes rothadás mellett a répa aknázómoly jelenik meg a cukorrépában ebben az idõszakban. Ez utóbbi ellen a feromoncsabdás rajzásmegfigyelés alapján rajzáscsúcsban kell védekeznünk. A múlt hónapban megkezdõdött, és ebben a hónapban tovább fokozódhat a fekete répa levéltetvek betelepedése.
Csapadékos periódusokat követõen továbbra is számíthatunk az almafavarasodás újabb fertõzésére. A konídiumképzés intenzitása ugyan a nyár második felében csökken, de a gyümölcsök megbetegedése a szüretig lehetséges. Meleg, párás körülmények között (opt.:20-24OC,90-98%ret.p.t.) folyamatos az almafalisztharmat terjedésére, amely elsõsorban a lombozat megbetegítésével okoz kárt. Folytassuk az almamoly rajzásmegfigyelését, a kártevõ második nemzedékének rajzása elhúzódó lehet. Szintén folytassuk a különbözõ levélaknázómolyok feromoncsapdázását, mivel a nyári nemzedékek rajzása sokszor összefolyik. Súlyos levélkártételük esetén korai lombhullás következhet be.
Csonthéjas kultúrákban folytassuk a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly feromoncsapdázását. A nyári nemzedékek rajzása általában összemosódik, a kikelõ lárvák ellen idõzítsük a védekezést.
Szõlõben csapadékos idõszakot követõen továbbra is számíthatunk a peronoszpóra fertõzésre. A kórokozó a leveleket és a fejlõdõ bogyók kocsánykorona felöli végét fertõzheti. Továbbra is számíthatunk a szõlõlisztharmat terjedésére, amely ilyenkor elsõsorban a lombon való felszaporodásával okoz nagyobb gondot. A fejlett, 2-3 hetes bogyók már nem betegednek meg. A fürtzáródást megelõzõen itt van az ideje a szürkepenész elleni megelõzõ védekezésnek is. Augusztus elejétõl kezdjük meg a tarka szõlõmoly 3. nemzedékének csapdázását, a kikelõ lárvák ellen idõzítsük a védekezést.
Málnában a szüretet követõen haladéktalanul, tõbõl távolítsuk el és semmisítsük meg a letermett vesszõket és a beteg sarjakat. Ezzel megakadályozzuk a vesszõbetegségek áttelelõ képleteinek kialakulását és az ültetvényeken belül fertõzési gócok létrejöttét.
A ribiszke és a köszméte ültetvényekben a szüretet követõen a korábban kialakult megbetegedések és az idõjárás függvényében védekezzünk a levélbetegségek ellen. Az amerikai lisztharmat számára a száraz, meleg idõjárás, míg a mikoszferellás és a drepanopezizás levélfoltosságok, valamint a köszméte és a ribiszkerozsda fertõzéséhez a mérsékelten meleg(18-22OC), csapadékos körülmények az optimálisak. Folytassuk tovább az üvegszárnyú ribiszkelepke feromoncsapdázását.
Uborkában csapadékos idõjárásban és 15-20OC hõmérsékletnél folyamatosan számíthatunk az uborka peronoszpóra fellépésére. Tízleveles kortól meleg idõjárásban (15-25OC) az uborkalisztharmat megjelenése is várható. A pszeudomonaszos betegség fellépésére a 25-28OC a legoptimálisabb. A betegség fellépését elõsegíti a magas relatív páratartalom, öntözött körülmények és esetleges sebzések létrejötte.
A paradicsomon és a burgonyán mérsékelten meleg (15-22OC), csapadékos idõjárás esetén folyamatosan számítani kell a paradicsom ill. burgonyavész megjelenésére és felszaporodására.
Paprikán meleg (25-30OC), csapadékos idõjárásban vagy öntözött körülmények között várható a baktériumos betegségek fellépése (Xanthomonas, Pseodomonas) A bab xantomonászos és kolletotrihumos betegsége ellen folytassuk a megelõzõ védekezést. Mindkét betegség fellépésére a 20OC feletti hõmérsékleten, csapadékos idõjárásban vagy öntözött körülmények között kell fokozottan számítani.
Folytassuk a gyapottok bagolylepke feromoncsapdás rajzásmegfigyelését. Lárvái súlyosan károsítják a zöldségfélék terméseit.
Mérsékelten meleg (~20OC), párás idõjárás esetén, folytatódhat a kertészeti kultúrákban a levéltetvek betelepedése és felszaporodása. Meleg, száraz idõjárásban, több kultúrában várható a takácsatkák felszaporodása. Szívogatásukkal súlyosan károsítják a leveleket, csökken a termésmennyiség.

Nagy Krisztina
– Veszprém Megyei NTSZ
Prohászka Péter
– Komárom – Esztergom Megyei NTSZ
A megyei elõrejelzõk információi alapján