MENÜ

Új õszi káposztarepce fajták

Oldalszám:
2013.02.19.
2001. év augusztusában 17 új duplanullás õszi káposztarepce fajta került állami elismerésre. A korai éréscsoportban 2, míg a középérésûek csoportjában 15 fajtával bõvült a hazai fajtaválaszték.
A korai éréscsoportban így már 9 fajta és 1 hibrid közül választhatnak a termelõk. A korai fajtacsoport részesedése a hazai vetésterület 34 %-a.

A középérésû csoportban 54 fajta található, közülük 2 nagy erukasavtartalmú szabad elvirágzású fajta , 1 kis erukasavtartalmú hibrid, 1 kompozit hibrid, és 6 „00”-ás hibrid.

A szabadelvirágzású duplanullás fajták száma 44-ra bõvült már. Az új hibridek állami elismerésével egyre szélesebb választék áll rendelkezésre az intenzív repcetermesztõk számára. A magyarországi õszi káposztarepce hibrid vetésterületi arány eléri a 14 %-ot, ami várhatóan tovább emelkedik a 2002-es vetési szezonban.

A korai éréscsoportban regisztrációra került francia Elvis hibrid a Rustica Prograin Genetique cég fajtája. A hibrid magyarországi képviselõje a Raiffeisen Agrárház Kft. Az Adder fajta a német KWS Saat AG fajtája.

A középérésû csoportban a Monsanto SAS, Franciaország négy fajtája került állami elismerésre. A négy francia nemesítésû fajta közül az Explus két és a Colombo háromvonalas hibrid. A Cando és a Catonic pedig a szabadelvirágzású fajták csoportjába sorolható. A négy fajta képviselõje a Monsanto Kft., Budapest. A Syngenta cég nemesítési eredményeit dicséri az Alpine, Meteor, Amber, Apex szabadelvirágzású fajták állami elismerése. A fajták hazai képviselõje a Syngenta Seed Kft., Budapest. A Rocco a Deutsche Saatveredelung GmbH fajtája, képviselõje és forgalmazója a Raiffeisen Agrárház Kft. A Norddeutsche Pflanzenzucht, Németország egyike a meghatározó jelentõségû európai repce nemesítõházaknak. A Rasmus fajta és az Artus hibrid a sikeres nemesítési tevékenységüket bizonyítja. A két fajtát a Saaten Union Hungária Kft., Dombóvár képviseli a hazai vetõmagpiacon.

A Danisco Seed négy fajtájának hazai fajtajogosultja a Saatbau Linz, Ausztria. A fajták képviseletét a Hungaroseed Kft., Sopron látja el.

A Tisso hibrid a Diplomat, Abraxas, Aviso pedig a szabadelvirágzású fajták.

Meggyõzõdésem, hogy az új fajták mennyiségi és minõségi tulajdonságai kiváló genetikai hátteret biztosítanak a repcetermesztés számára.

Az Intézetünk által közreadott eredmények pedig segítik a fajtaismeret megszerzését a termelõknek.

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázat

5. táblázat


Szekrényes Gábor
OMMI