MENÜ

Hatékony, könnyen alkalmazható, megbízható... Egészséges állat = egészséges étel

Oldalszám:
2013.02.19.
„ A hatékony élõvakcinák fejlesztését a WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) is elismeri, mint a gazdasági haszonállatok szalmonellózisa elleni átfogó védekezési stratégia részét.”
Cooper, G.L. és mtrsai. (1994.)
A Lohmann Animal Health 2002. áprilisában bevezette a magyar piacon eddig egyedülálló élõ TAD Salmonella vac® E vakcináját.
A Nyugat-Európában már piacvezetõ új készítmény a baromfi szalmonella-gyérítési programok egyik leghatékonyabb eszköze.
Az enterális bakteriális surveillance keretében Magyarországon 2000-ben 13.560 Salmonella fertõzöttséget derítettek fel. Ez ugyan 14.8 %-kal kevesebb, mint az elõzõ évben, de riasztó, hogy az élelmiszerek által terjesztett közösségi és területi járványok és a hozzájuk tartozó esetek kb. 54 %-ában a fertõzés baromfihús illetve tojás fogyasztására volt visszavezethetõ. Nem csoda hát, hogy a magyar piacon is nagy örömmel fogadták a Lohmann Animal Health új, hatásos vakcináját.

A vakcináról tartottak a közelmúltban sajtótájékoztatót a cég képviselõi. Elmondták többek között, hogy a gyártó a cuxhaveni központú német vállalat, a Lohmann Animal Health GmbH, mely piacvezetõ a baromfivakcinák és takarmánykiegészítõk (vitaminok, aminosavak, aromák, antioxidánsok, szinezékek, probiotikumok stb.) piacán.

A készítmény már több országban bizonyította, hogy hatékony, hiszen a vakcinázott állatok a termelési ciklusuk végéig védettek maradnak akár a természetes, akár a mesterségesen elõidézett SE fertõzésekkel szemben. Könnyen alkalmazható: az elõírás szerint az ivóvízben háromszor itatva nem igényel különös munkaszervezési többletkiadást, illetve idõbeli ráfordítást és az állatoknak sem jelent stresszt. Megbízható, mert csökkenti a vad törzsek megtelepedését, genetikailag stabil. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott állatok súlyos, kísérletes SE fertõzéssel szemben is védettek voltak a termelési ciklus végén. A fertõzõ törzs perzisztenciája a májban gátolt, ürülése pedig 180-szor kevesebb. Mivel a törzs érzékeny a környezeti hatásokra, túlélése a külvilágban jelentõsen lerövidül. A készítmény kielégíti a Salmonella mentesítés követelményeit. A Salmonella hordozás és ürítés csökkenése a fertõzési lánc megszakadását eredményezi egy baromfiállomány esetében. Végül pedig csökken a fertõzött állati eredetû élelmiszer aránya.

Természetes persze az, hogy a vakcinázási program sikere nagymértékben függ a termelõ állományok tartási és higiéniai feltételeitõl.

A Lohmann Animal Health salmonella-gyérítési programjának két fõ terméke a már 2000-tõl kapható TAD Salmonella vac® T (Salmonella Typhimurium ellen) és a 2002. áprilisától bevezetett TAD Salmonella vac® E (Salmonella Enteritidis ellen) értékesítését Magyarországon kizárólagos joggal a komáromi székhelyû Program 2000 Kft. végzi, melynek szakemberei minden, a termékekkel kapcsolatos, kérdésre szívesen válaszolnak.(x)