MENÜ

Szezonnyitó a Syngenta Seeds kft.-nél

Oldalszám:
2013.02.19.
A Syngenta Seeds Kft. november utolsó munkanapján tartotta meg vetõmag értékesítési szezonnyitó rendezvényét értékesítõ partnerei részvételével.

Philippe Rousseau úr a Syngenta Seeds Kelet-Európai régió igazgatója, elõadásában átfogó képet adott az ágazat helyzetérõl a világban, Európában, majd részletesen beszámolt a Syngenta Seeds Magyarország aktuális helyzetérõl, újdonságairól, stratégiájáról.
A Syngenta erõsségeit négy kulcsfontosságú pontban foglalta össze:

 • Erõs pozició a növényvédõ szerek és vetõmagok piacán

 • A kutatás-fejlesztésre fordított kiemelkedõen magas befektetések által világméretû vezetõ szerep az innovációban

 • Növényfajra szabott átfogó megoldások, megbízható termesztési javaslatok

 • Stabil cég, biztoságos jövõ a munkatársak, partnerek, termelõpartnerek számára

 • A Syngenta az egész világon jelen van, így gyorsan tud szakmai tapasztalatot nyújtani vagy genetikai hátteret biztosítani bármely helyi piac számára. Céljuk, hogy felismerve a helyi piacok igényét és sokrétûségét mindenkor az annak megfelelõ megoldásokat kínálják.

  A Syngenta Seeds eladásai 2002-ben megközelítették az egymilliárd dollárt. Termékek szerint ennek 57%-a a szántóföldi vetõmagok eladásából származott - NK és Hilleshög márkanévvel, 43%-a a zöldség és virág vetõmagok eladásából - S&G márkanévvel. Földrajzilag a két legfontosabb piac Észak-Amerika és Európa.

  A Syngenta Seeds kínálatával képes megfelelni az európai vetõmag piac - a zöldség, virág, gabona, cukorrépa, kukorica és olajos magvak igen változatos piacának. Az egyes vetõmagipari cégek poziciójának vizsgálatakor ezen növények összesített vetõmagpiacán egyértelmû a Syngenta Seeds európai piacvezetõ szerepe.

  Ezen belül a Syngenta Seeds kukoricában harmadik helyen áll Európában. Szintén harmadikak a cukorrépában, repcében és kalászosokban. Egyértelmû a vezetõ szerepük a napraforgóban. A napraforgó piacon a Syngenta Seeds 2000 óta piacvezetõ. Fontos megemlíteni, hogy néhány vállalat kizárólag Nyugat-Európára koncentrál és ezeket a fajtákat hozzák Kelet-Európába, amíg a Syngenta Seeds a közép-kelet-európai piac igényeire nemesített hibridekkel dolgozik a régióban. A cukorrépa piaci részesedésükbõl veszítettek az elmúlt években a Rhizomania gyors elterjedése miatt. Most a duplatoleráns fajták új generációjának bevezetésével újra piacot nyernek. A hibrid kukoricavetõmagok piacán csökkenés volt megfigyelhetõ. A hagyományos nemesítésre fordított nagyobb hangsúlynak köszönhetõen gyorsan nyerik vissza elvesztett pozíciónkat.

  A Syngenta Seeds Magyarországról irányítja 13 közép-kelet-európai ország tevékenységét, melyek egyben a legdinamikusabban fejlõdõ országok a Syngenta Seeds-en belül. Közülük Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia 2004-ben csatlakozik az Európai Unióhoz.

  A vetõmagelõállítást tekintve egész Európára kiterjedõ hálózattal rendelkezik a cég. Az elmúlt évben Mezõtúron, nagy beruházást követõen új vetõmagüzem kezdte meg munkáját. A mezõtúri vetõmagüzem jelenleg a Syngenta Seeds legnagyobb termeltetõ és feldolgozó üzeme a korai és középérésû kukorica vetõmagokra. Egyértelmû cél volt a mezõtúri vetõmagüzem létrehozásával befektetni a vetõmagminõségbe, azért, hogy a felhasználó partnereiknek egyedülálló és kiváló minõségû vetõmagot nyújthassanak Magyarországon és az európai piacon egyaránt.