MENÜ

Eredményes tejtermelés az AGROKOMPLEX C. S. RT. termékeivel

Oldalszám:
2013.02.19.
A hazai tehenészetek tejtermelése az utóbbi idõben ugrásszerûen fejlõdik. A megnövekedett tejár-bevétel csak a képzeletbeli jéghegy csúcsa, mert figyelembe kell venni a magas termelési szinthez kapcsolódó gazdaságos mûködést befolyásoló tényezõket. Ezek közül vannak, melyeket nem vagy csak kismértékben tudunk változtatni (energiahordozók ára, tej átvételi ára, stb.) és vannak, melyek jelentõsen változtathatóak (pl. tõgyegészségügy, tömegtakarmányok minõsége, szaporodásbiológiai helyzet, anyagforgalmi betegségek elõfordulása, stb.)
Kiemelkedõ jelentõséggel bírnak az ellést követõen kialakuló betegségek, melyek megjelenése nagymértékben rontja a tehenészetek gazdasági mutatóit. Ilyen esetekben csökken a fertilitás, romlanak a szaporodásbiológiai mutatók, amelyek szintén jelentõs veszteségforrások, akár egy jól mûködõ telepen is.

Az anyagforgalmi megbetegedések kialakulása és a laktáció elején felfutó tejtermelés mértéke elsõsorban a szárazonállás során és a laktáció elején alkalmazott takarmányozással és menedzsmenttel befolyásolható.

A fentiekben felsorolt problémák megelõzésére az AGROKOMPLEX C.S. RT. takarmányozás-technológiájába szervesen beépülõ speciális termékcsaládot fejlesztett ki.

Az ellés után a laktáció korai fázisában a tejtermelés hamarabb éri el a maximumát, mint a napi szárazanyag-felvétel, tehát kialakul egy táplálóanyag hiányos idõszak. Ezt a tehén saját szöveteinek bontásából próbálja pótolni.

A zsírok bontása a májban történik, egy ponton túl azonban a májsejtekben felhalmozódik a zsír, ami azok funkciójának csökkenését okozza. Ilyenkor kialakul a ketózis és a mindenki által jól ismert zsírmáj szindróma.

A KE-6024-0000 Lac-Top koncentrátum speciális antiketogén adalékanyagokat tartalmaz, melyek a bendõben felszívódva gyorsan glükózzá alakulnak. Így elõsegíti a zsírok lebontását, javítja az energiaellátást, niacin-tartalma fokozza a zsírok májból történõ elszállítását. Etetését az elõkészítés során 1 kg/tehén/nap, a laktáció elsõ 60 napjában 2 kg/tehén/nap dózisban ajánljuk.

A nagy mennyiségben etetett, könnyen bomló szénhidrátokból rövid idõ alatt felszabaduló illózsírsavak következtében kialakuló bendõ pH csökkenés eredménye a bendõacidózis. Ez megelõzhetõ puffert tartalmazó termékeink etetésével (KP-6170-0000; KP-6110-0000; KP-6110 U000; KP 6015-NNP0 és KE-6023-0000).

A bendõacidózis a takarmányadag gyorsan bomló szénhidrát-tartalmának csökkentésével, az energiát nagyobb koncentrációban tartalmazó védett zsírok etetésével is megelõzhetõ.

A KE-6025-0000 Milkmaster koncentrátum 23 % nyerszsír-tartalmának 60 %-a védett formában van jelen. E termékünk etetését napi 1,5-2,5 kg-os mennyiségben javasoljuk.

Az anyagforgalmi betegségek, a negatív energiamérleg következtében kialakuló alacsony progeszteron vemhesülési problémákhoz vezethetnek. Súlyos energiahiány esetén az ivarzások nehezen észrevehetõvé válnak, el is maradhatnak.

A vemhesülési eredmények romlását idézheti elõ a nagymennyiségû bendõben könnyen bomló fehérje etetése. A vér és a tej karbamid-tartalma ilyen esetben megemelkedik, mely a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Ennek megelõzésére és az összes fehérjebevitel növelésére a laktáció elsõ felében a nagytejû állományokban nélkülözhetetlen a védett fehérje etetése. Ilyen termékeink a KE-6026-0000 By-Pro 2000 és a KE-6027-0000 Balance Pack. Etetésüket a laktáció elején napi 1-2,5 kg-ban javasoljuk a többi fehérjehordozó összetételétõl függõen.

„Probléma megelõzõ” termékeinket Partnereink széles köre eredményesen alkalmazza. Partnereink között megtalálható számos hazai kiemelkedõ tehenészet is, akiknek sikereihez termékeink és szakmai segítségünk is hozzájárult. Termékeink széles választéka lehetõvé teszi, hogy bármilyen felmerülõ igényt ki tudunk szolgálni és helyre adaptálva segítjük annak felhasználását.

Az AGROKOMPLEX C. S. RT. célja, hogy termékeivel, magas szintû szakmai tanácsaival minél több tehenészet gazdaságos és nyereséges mûködéséhez hozzájáruljon.

Zichyújfalu, 2002. 11. 18.Bustyaházai László
product manager
AGROKOMPLEX C.S. RT.