MENÜ

A csepegtetõ öntözés elmélete és gyakorlata

Oldalszám:
2013.02.19.
A csepegtetö öntözés Izraelbõl terjedt el a világszerte. Sokan azt gondolják, hogy a csepegtetõ öntözés minden esetben víztakarékos és ezért költségeiben optimális és emellett hatékony is. Mint annyi más dologban a csepegtetõ öntözésben az ördög a részletekben van és ha valójában minden dicsérõ jelzõnek meg akarunk felelni sok befolyásoló tényezõt kell megismernünk.
A valódi csepegtetõ öntözés egyik fõ ismérve, hogy a teljes csõhosszban a kijuttatási egyenletlenség egyenletes nyomásviszonyok mellett a csõ kezdeti szakasza és vége között jobb 10 %-nál. Lehet nagyon olcsó csepegtetõnek látszó anyagokkal dolgozni, a gazdát be lehet csapni, a növényt viszont nem. A vízzel jobban ellátott növények jobban fejlõdnek , sor vége pedig kullog a többiek után. A tünetek már akkor jelentkezik, amikor már régen „aratni” kellene és a termelõ ismét becsapottnak érzi magát , pedig ez ma már nem lenne kötelezõ tanulópénz.

Emberileg teljesen érthetõ, hogy a korábbi öntözési gyakorlathoz képest elbûvöli a vevõt az új technika és mindenre kiterjed a figyelme , csak a garantált eredményre nem ,mert olyan nagy a kontraszt múlt és a jövõ között. Az öntözéssel foglalkozó szakemberek segítségével viszont egybõl kihasználható lesz az a technikai ugrás eredménye, amely a jelentõs lemaradást egy korszerû fejlesztéssel pótolni tud.

A csepegtetõ csövek között szalag , lágy és kemény falú csövek találhatók a piacon. Minden fejlesztés jó megtoldást próbál adni a tartósságra, a vízminõségi és egyenletességi problémákra.

A szalag csepegtetõ csövekben különbözõ technikákkal pontos távolságban perforálják, egyes típusokban odavezetõ belsõ járatokat alakítanak ki . A speciálisan kiképzett járatokon és nyílásokon keresztül jut ki a csõbõl az öntözõvíz a gyári adatokban megadott mennyiségben.

A szalag csepegtetõ csövek olcsók, 20 forint/m alatti árban érhetõk el. A valódi minõséget és az akciós termékeket gyakran árban 1-2 forint különbözteti meg, amely a minõséget csak jelzi, de a nagy verseny miatt igazán nem fejezi ki.

Érdemes azonban utána számolni, hogy egy szezonban a méterenkénti egy forint területre vetítve mit jelenthet többlettermésben vagy veszteségben.

Kaphatók a lágy falú csövek gyárilag beépített labirint elemekkel, amelyek már a turbulens áramlás révén öntisztító képességgel rendelkeznek mind a nagyobb mind a kisebb részecskék vonatkozásában. Ezzel a kijuttatási egyenletesség az ajánlott beépítési hosszban 3 % -ot megközelíti.

A csepegtetõ csövek felsõ kasztjába a nyomás szabályozott merev falú csövek tartoznak, amelyek egyesítik az elõzõ rendszerek jó tulajdonságait. Tartósságuk szakszerû használat esetén az ültetvény életkorát eléri.

A kijuttatási egyenletességük szintén megközelíti a 3 %-ot és alacsony nyomásigényük ellenére belsõ a membrános nyomásszabályozás révén a hosszú sorok szakaszai ezzel többletberuházás nélkül alakíthatók ki.

A csepegtetõ öntözés nagymértékû elterjedése minden csepp pénz alapon számolva is megtérülõ gazdaságos befektetés, amelynek eredménye azonban mindig a termelés során realizálódik.

Ez az öntözési mód azonban nem alkalmas alapvetõ technológiai hibák, rossz fajta és mûvelési mód kompenzálásra, hanem a technikát a növény esõálmainak kielégítésére találták ki.

A vízzel jól ellátott kis talajoszlopban a növény megtalálja optimális fejlõdésének lehetõségét és ezért az ültetéstõl kezdve az ültetvények leterméséig a csepegtetõ testek mûködtetését folyamatosan biztosítani kell.Jáger János