MENÜ

A szoptatás elsõ napjairól…

Oldalszám:
2013.02.19.
Az ellés utáni napok legizgalmasabb kérdése a koca étvágya. Ez egyrészt közvetlen hatást gyakorol a tejtermelésre, másrészt - és az elsõ pár napban szerintem ez a fontosabb - jelzi a koca közérzetét, általános állapotát. Korábban szó esett az MMA okairól és tüneteirõl, továbbá arról, hogy a klinikai kórforma csak a jéghegy csúcsa, a szubklinikai forma gyakoribb. A szubklinikai kifejezés annyit jelent az állattartó számára, hogy a tünetek az észlelhetõség határa alatt vannak, de vannak és hatnak. Az étvágytalanság lehet ennek indikátora.
A rossz közérzet okaként a koca gyakrabban fekszik a hasán, reakcióideje lassul. A malacok kérésének (turkálásának) lassabban, vagy nem tesz eleget, következésképpen a szoptatási idõköz nõ, a szopott tej mennyisége csökken, tejtermelés csökken. Jellemzõ, hogy egy fiaztató terem összes kocája egyszerre szoptat. Ha az adott koca ebbe nem kapcsolódik be, kimarad egy szoptatás.Érdemes végignézni egy egyszerre szoptató termet (csak a frissen ellõ terem a lényeges), van-e koca, amelyik nem szoptat. A szoptatások gyakorisága számos adatot közöl az irodalom (napi 17-24 alkalom), szerintem a két szoptatás közötti idõ napszaktól teljesen függetlenül ritkán haladja meg a 45-50 percet, következésképpen a napi szoptatások száma eléri a 28-30-at. Ez csökken a kimaradt szopások miatt.A sertéstartás sikerességének döntõ eleme a választási átlag (db) és a választott malacok minõsége (tömege), ennek kulcsa a tejtermelés színvonala, és ez az elsõ napokban már eldõl.

A laktációs görbe többé-kevésbé ugyanis meghatározott. 3-5 l/nap szintrõl indulva folyamatosan növekszik a 20-25. napig, ezt követõen csökken. A laktáció csúcsán a napi tejtermelés elérheti a 10-11 litert. Miután a tejtermelés iránytangense nagyon nem változik, az elsõ napok tejtermelése lesz a meghatározó. Ez a genetikai tényezõk és a született malacok száma (és tömege) mellett a felvett táplálóanyag mennyiségétõl és a vízfelvételtõl függ.

Kívánatos napi takarmányfelvétel:

1. nap: 1,5 kg
3. nap: 2,5 kg
7. nap: 3,5-4 kg
10. naptól: 5-7 kg


A 8-10 l napi tejtermeléshez szükséges fehérjebevitel 1200 g, benne 65-75 g lizinnel. Mindez napi 6-7 kg takarmány felvétele mellett 17-19 %-os fehérjeszintet, 1,1-1,3 %-os lizinszintet jelent!

A koca természetesen bizonyos határig kompenzál, testtömeget bont. Ennek kihasználása - a többszörös transzformáció okán - kevésbé hatásos, másrészt romlanak az újravemhesítés mutatói (az ivarzásig eltelt idõ, ovulációs ráta, vemhesülési %, inplantálódott zigóták aránya).

Az ellés utáni étvágy tehát perdöntõ, kihat az egész laktációra.· Étvágytalanság okai lehetnek:

- latens vagy klinikai MMA.

Hüvelykifolyás esetén ajánlható az exuter újbóli felfedezése. (Habszifonban 2 tablettát minimális vízben feloldunk (0,5-1 dl), habszifon patronnal felhabosítjuk, inszemináló katéteren keresztül a méhbe fújjuk.) Parenterálisan adagolt antibiotikummal, fájdalom és gyulladáscsökkentõvel támogatható.

- Túlkondíció elléskor- Technológiai (padozat) problémák:

A vajúdás során (vagy elõtt) szerzett sérülések, horzsolások érzékenyek, minden felállás fájdalommal jár. Ezt jelzi az is, hogy a koca fekve ürít vagy vizel. Ha a padozat nem javítható, etetéskor segítjük a kocát a felállásban.

- A vályú higiéniájának hiányosságai.

Különösen az elsõ napokban vagyunk képtelenek a koca étvágyának megfelelõ adagot eltalálni. A következõ etetés mindig azzal kezdõdjön, hogy a meghagyott takarmányt maradéktalanul eltávolítjuk a vályúból. A „majd ha éhes lesz megeszi” attitûd a lehetõ legrosszabb megoldás.

- A sertés - amúgy - mindenevõ, következésképpen mindent bedobhatunk, ami fantáziánkból és eszköztárunkból futja. Javasolható a nyers tojás, tej, fõtt burgonya, frissen tépett zöld, prestarter, amíg az étvágy nem tér vissza.- Ok és (egyben okozat) lehet a bélsárpangás, enyhébb esetben a nem megfelelõ bélsárkonzisztencia. Ha ez jellemzõ (a telepre), elletõre telepítéstõl takarmány kiegészítés (pronifer, lacto-sacc) javasolható.

- Nem megfelelõ táp-víz arány. Nyilván nedvesen etetünk. Kívánatos a föld - nedvesnél valamivel hígabb, 1:1 - 1: 1,5 közötti táp-víz mennyiség.

- Etetések számának növelésével a táplálóanyag bevitele növelhetõ.

- Vízellátás módja. Jó lenne a víztükrös (vályúból) itatás, ha el tudnánk találni a fogyasztást. Marad az önitató. Napi ellenõrzést igényel. A nem megfelelõ (2 l/perc vízátfolyás alatti) önitató csökkenti a vízfelvételt, ez egyrészt direkt módon csökkenti a takarmányfelvételt, így indirekt módon tovább csökken a tej.

- Étvágytalanságot (csökkent takarmányfelvételt) okoz a rossz levegõminõség, különösen a magas hõmérséklet. Optimális a 16-18 °C-os terem hõmérséklet. Lagunával el nem látott higiénikus fiaztatóban további gondot jelent a magas gáz és páratartalom.

- Elõfordul, hogy a koca evési szokásai normálisak, a felvett mennyiség az igényeket (nevelt malacok száma; koca kondíciója) azonban nem elégíti ki. Az egyik telep bevált gyakorlata, hogy ezeknek a kocáknak 0,4 kg, szintetikus lizinnel dúsított szójadara kiegészítést adnak.Dr.Gács Pál