MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

A magyar traktorhúzó sport egyesület közleménye

ELÕZMÉNYEK:Tractor Pulling - magyar megfelelõje: traktorhúzó sport.A Tractor Pulling, mint sport eredendõen amerikai erõgépsport az ’50-es évekbõl. Európában a ’70-es, ’80-as években honosodott meg, azóta is folyamatosan és töretlen sikerrel mûködik Európa szerte.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

A rekordok éve - sikerrel zárt a Farmer-expo

A 11. alkalommal megrendezett debreceni FARMER–EXPO – Nemzetközi Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás minden eddiginél több érdeklõdõt vonzott augusztus 19. és 22. között. Sokasodtak a kiállítók, 432 cég mutatta be termékeit, szolgáltatásait. A regisztrált látogatók száma is rekordot döntött az idén, több mint 45 ezren voltak kíváncsiak a vásárra. Érkeztek az ország minden területérõl és külföldrõl is, fõként románok, ukránok, beloruszok, finnek és olaszok.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Csépen landolt a „repülõ tyúk”!

A Bábolna Takarmányipari Kft. „Szárnyaljon Velünk!” brojler táp akciója 2002. március 1. és augusztus 15-e között tartott. Az akció sikerét bizonyítja, hogy több mint 2000 db nyereményszelvényt küldtek be a vásárlók, voltak akik több szelvénnyel is pályáztak az értékes díjakra. Az akció sorsolását a Bábolnai Gazdanapok ideje alatt a cég márkaképviselõi partnertalálkozóján, közjegyzõ jelenlétében tartották. A 2 személyes egyiptomi utat Bakos Károly, csépi gazda és felesége nyerte.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Ez már csúcstechnika... Renault erõ- és munkagépek a böhönyei határban

Renault traktorok bemutatóját tartotta Böhönyén a Kecskeméti Agroker Kft a Vaderstad Kft.-vel és a Servo 65 Kft.-vel közösen. Azért választották ezt a helyszínt, mert Böhönye földjeit csaknem fél éve ezeknek a traktoroknak a segítségével mûvelik. A Baranyából, Somogyból, Tolnából és Zalából érkezett szakemberek 7 traktorból álló gépsort, különbözõ munkaeszközökkel mûködés közben ismerhettek meg.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Farmtechnika

Az1990-es év meghatározó volt az azt követõ évekre . Több sorsdöntõ esemény szegélyezte addíg sem eseménytelen életemet .Már év elején nagy megtiszteltetés ért az akkor már pár éve mûködõ Új Zélandi Magyar vegyesvállalattól név szerint a HUNZAG Kft-tõl .Felkérésükre 5 hetes tanulmányúton vehettem részt Új Zélandon.Ebben a csodálatos országban nem csak élményekkel,hanem sok sok tapasztalattal is gazdagodtam.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

FITOSEPT - a burgonya tárolási betegségei ellen

Az FVM adatai szerint évente burgonyából 35000 ha területrõl 800 ezer tonna termést takarítunk be, amelynek legnagyobb részét rövidebb-hosszabb idõn át tárolnunk kell. Manapság a jelentõségénél sokkal kevesebb szó esik a szakszerû tárolásról, pedig az sokszor döntõen befolyásolja a termesztés gazdaságosságát.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Kivonat a JYMPA SJ 3 – 5 altalajlazító berendezés funkcionális, és energetikai vizsgálatáról

A kertészeti és szántóföldi területek mélylazítására kialakított függesztett vázszerkezetû, 3 db lazítókésekkel szerelt berendezés. A zártszelvénybõl kialakított váz alsó bekötési pontjai 3 db, felsõ 4 db furattal ellátott, amely a vontató erõgép, valamint a mûvelési mélységtõl függõen lehet a csapszegeket behelyezni. A lazítókések a vázban kialakított járatokba helyezhetõk, és magassági helyzetük 3 fokozatban állítható be. A 3 db kés közül az egyik a gép középvonalában helyezkedik el, míg a többi 2 db kés a vázon lévõ mindkét oldali 2 – 2 ½csúcskába½ tehetõ. Munkaszélesség 130 – 150 cm, 3 db kés üzemelése esetén. Igény szerint a berendezés 2 db szélsõ késekkel is dolgozhat.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Kreatív nyelvtanulási módszer

A Kreatív Nyelvtanulási Módszer kidolgozója Gál Ottó, a nyelvtanulás magyarországi egyéni bajnoka, aki eddig 27 nyelvbõl tett középfokú állami nyelvvizsgát. Az eközben szerzett ismeretanyagára és saját tanulási tapasztalatára épült az új módszer szókincse és nyelvtani tematikája, amely mintegy 10 éves folyamatos kutatómunka eredménye. Az elmúlt tíz esztendõben az önálló tanulás mellett Gál Ottó tananyagaiból nagyon sokan tettek egy vagy több nyelvbõl sikeres nyelvvizsgát.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Manitou olimpiát rendezett az AXIAL

Az ügyességet és technikai tudást próbáló eseményre, melyre Manitou teleszkópos rakodó gépek kezelõi neveztek be, szeptember elején került sor Baján. Az elõdöntõket pénteken rendezték, majd a legjobbak szombaton mérték össze tudásukat. A rendezvényen részt vett Jacky Merle, a Manitou tesztpilótája, aki látványos bemutatót tartott és a szép számú érdeklõdõ megcsodálhatta, hogy mire képes ez a gép.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Minõség felsõfokon, itthon és külföldön - Mezõgazdasági Nagydíj

A jelenlegi AGROKOMPLEX C.S. Rt. története csaknem negyven évvel ezelõtt 1963-ban kezdõdött. Ekkor épült fel az elsõ takarmánykeverõ üzem Zichyújfaluban. A négy évtized fõbb állomásai: megalakult az AGROKOMPLEX, megkezdõdött a komplett premixre alapozott tápgyártás, megépült az új komplett premix üzem és 1989. november végén létrejött az AGROKOMPLEX CENTRAL SOYA Rt. Nyolc évvel késõbb megkezdik a termelést az új tápszer- és koncentrátumüzemben, ahol már elérik a világszínvonalat. A társaság készít ízanyagokat, gyógyszereket, komplett premixeket, ásványi kiegészítõket, supplementeket, koncentrátumokat, 1-2 %-os premixeket, alappremixeket, kukorica,- búza,- és árpapelyhet, tápokat és tápszereket.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

MONSANTO: növekvõ közép-európai szerepvállalás

A cég európai vezérigazgatója a Bábolnai Gazdanapokon Bábolna, szeptember 13. – A Monsanto agráripari óriáscég európai igazgatója elsõ magyarországi látogatása alkalmával a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon számolt be a vállalat fokozódó térségbeli tevékenységérõl. Philippe Castaing látogatása jelzi a Monsanto magyarországi jelenlétének súlyát és a vállalat elkötelezettségét a közép-kelet európai régió iránt.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Protein / nitrogén mérés automatizált mûszerrel

Az élet alapját a nitrogénvegyületek összetétel és kötésforma szerint egyaránt bõséges sokasága szolgáltatja. Szükség van ezért az élelmiszerek, mûtrágyák , ill. a feldolgozóipar alap- és végtermékeinek nitrogéntartalom mérésére egyaránt.

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

RISKA az Interneten

Cégünk mindig kiemelt fontossággal kezelte az elektronikus adatforgalom támogatását. Internet eléréssel rendelkezõ partnereinek a SYSTO Kft. ingyenes levelezõ szerver szolgáltatást nyújt. Minden partnerünk saját E-mail címet (’telepnév’@riska.hu) kap. Ennek célja, hogy a telepek adatot tudjanak szolgáltatni és fogadni más szervezetektõl (ÁT Kft, OMMI szarvasmarha ENAR, HFTE). A RISKA saját honlapján sok érdekes információ található, pl. keres-kínál rovat, a társüzemek legérdekesebb szakmai tapasztalatai, tippek-trükkök, megoldások, fotó sorozatok a gazdaságokról stb. A hasznos linkek gyûjteményében kapcsolódni lehet más Internetes szolgáltató cégek és más intézmények felé (pl.: Tej Terméktanács, kereskedelmi cégek, spermaforgalmazók, fejõgépgyártók, takarmányozási cégek stb.).

Szakfolyóirat > 2002/10 > Pr

Vezetõ szerep az állathigiéniában

A Hat-Agro Kft. komplett higiéniai programjának sikere a magyarországi állattartó telepeken A HAT-AGRO Kft. 1998 óta forgalmazza a belga CID LINES cég higiéniai termékeit, különös figyelmet fordítva az intenzív állattartásban felmerülõ speciális igényekre