MENÜ

Sano találkozó a baromfis szakma képviselõinek

Oldalszám: 96
2014.01.06.

Sano Szimpózium Kerekegyházán
Közeledik az idõ, amikor beléphetünk az Európai Unióba, ahol a minõség kiemelten fontos szerepet játszik. Aki ezt a helyzetet felismeri és minõségi termék elõállítását tûzi ki célul, a modern takarmányozással a jövõben is megtalálja a számítását. Ez nem jelent feltétlenül többletköltséget, csupán az állatok optimális, kiegyensúlyozott takarmányozását.

A Sano immár hagyományosan minden évben megrendezi szarvasmarha, illetve sertés témában szakmai találkozóját. Az idei év rendhagyónak tekintehetõ, ugyanis a baromfiak számára elõállított Sano készítmények iránt a magyarországi érdeklõdés oly mértékben megélénkült, hogy 2001. július 5-én, Kerekegyházán, ahol köztudottan a szárnyastartók fellegvára található, a Sano megtartotta elsõ “A modern baromfitakarmányozás“ témakörében hagyományteremtõ szimpóziumát.
A több mint 100 meghívott vendégnek, akik az ország egész területérõl jöttek, sok szakmailag izgalmas elõadást kínáltak a szervezõk.
A legnagyobb érdeklõdésre számot tartó elõadást a bajorországi Dr. Helmut Sachsenhauser úr tartotta a baromfitakarmányozás gyakorlati kérdéseirõl. Az elõadást élénk vita kísérte, melybõl a német és magyar gyakorlat eltéréseire lehetett következtetni.
Elõadásában gyakorlati példákon keresztül mutatta be a Sano receptúrákkal elérhetõ lehetséges eredményeket.
A szimpózium második részében két magángazda számolt be saját eredményeirõl, melyet Sano termékekkel értek el, valamint kitértek a tojássárga színére, ami a mai Uniós szabvány szerinti elsõ osztályú minõségnek felel meg. Ez a tojásszín természetesen a tojás felhasználása során végig megmarad, s nincs szükség elelmiszerszinezékek felhasználására. Ezek a tojások nem csak a háziasszonyok körében kedveltek, hanem a cukrászok, illetve a tészta készítõk is keresik.

Benkõ József magángazdálkodó Kerekegyháza
A gazda semmit sem bíz a véletlenre, maga keveri a tojótyúkok számára a takarmányt, Sano Legehennen premix, takarmánymész, szója, kukorica, búza. Folyamatosan figyeli a 10.000-es állomány fejlõdését, mert tudja, hogy egyenletes termelést csak akkor lehet elérni, ha a tyúkok szükségleteit maradéktalanul kielégíti.
Eredményei: Az állatok egyenletesen és egészségesen növekednek, alacsony az elhullás. A Sano képviselõje Benkõ úr gazdaságának lehetõségeit figyelembe véve készíti el a receptúrát, s ezt a változásokhoz rugalmasan alakítják közösen. Tyúkjai tojástermelése kiegyensúlyozott, nincs benne hullámvölgy. Az átlagos tojásméret 70 gramm, a tojáshéj szilárd, szép barna, a tojássárgája is nagyon szép. Azok, akik a tésztagyártáshoz vásárolják, azt mondják, hogy azért szeretik ezeket a tojásokat, mert nincs szükség tésztaszínezõre, anélkül is szép természetes a tészta. El lehet mondani, hogy Sano termékekkel üzemi körülmények között úgynevezett házi tojásminõséget tud elõállítani.
Takács István magángazdálkodó Kunpeszér
Elsõ élménye a Sanoval, amikor beállt az udvarba az elsõ kamion, már messzirõl érezte a Sano készítményekre jellemzõ kellemes illatot, amely azonnal megnyerte tetszését. Takács úr számára különösen fontos a csomagolás, véleménye szerint nem csak zsák tetszetõs, hanem minden fontos információ, beltartalom és adat szerepel rajta, ami egyedülálló, mert amikkel eddig találkozott, azok csupa “titkokat” tartalmaztak.
A receptúrákat a Sano képpviselõjével közösen állítják össze, amely eredményeként a csirkék kb. 20.000 db nagyon szépen fejlõdnek, nyugodtak. A Sano premixeknek köszönhetõen kevesebb az elhullás, ami azt jelenti, hogy a kelésgyenge állatokat leszámítva a második hét után a 20.000 csirkénél naponta legfeljebb4-5 állat hullik el. Tehát nem csak optimális takarmányhasznosulást, hanem egészségesebb állományt, kevesebb elhullást és a minõség javulását lehet elérni Sanoval. A csirkék egészségesebbek, ellenállóbbak, az esetleges betegségek lefolyása gyorsabb, lényegesen kevesebb állatáldozattal jár, s kevésbé viseli meg az állományt. Gyógyszerre azóta kevesebbet kell költeni. Az istálló levegõja is jobb, így a légzõszervi problémák is ritkábban fordulnak elõ.
Takács úr dercés takarmányt etet, elsõsorban kukoricát, szóját, kevés búzát és nagyon kevés állati fehérjét. Természetesen a Sano premix nem hiányozhat. Vevõi szívesen visszajárnak hozzá, mert jobban szeretik azt a csirkét, amelyiknek nics az a jellegzetes táp íze. Nála olyan mintha házi körülmények között növekednének a csirkék. Finom, zamatos, mentes mindenféle mellékíztõl és nem zsíros a húsuk.
A jó minõség eléréséhez nem kell többet költeni, tehát a Sano premix nem drágább mint a hasonló premixek, sõt a gazdaságosságot figyelembe véve mindenképpen jobban jár.
A szervezõk abban bíznak, hogy a sikeres Sano Szimpózium eredményeként még több olyan gazdaság lesz hazánkban, ahol nyereséges és egyben minõségi termelést folyik. Ehhez kapcsolódik a következõ meghívónk is, melyben minden érdeklõdõt szeretettel várunk 2001. október 25-26-án a következõ Sano sertés szimpóziumra. Részletes felvilágosítás a Sano hirdetési oldalán található telefonszámon kérhetõ.
Készítette: Nagy Attila
Sano Magyarországi Kft.