MENÜ

A korai dinnyeszezon idei tapasztalatai

Oldalszám: 16
2014.01.06.

Ezek a sorok július végén íródnak, amikor a görögdinnyeszezon már elkezdõdött, de még a szezon nagy része hátravan. Érdemes azonban idõben felkészülni és átgondolkodni az idei tapasztalatokat a következõ szezon tervezésénél.

Termesztés: Az idõjárás ismét más volt, mint a tavalyi. A május általában száraz volt, a június azonban sokkal csapadékosabb volt, mint tavaly. A korai állományokban, amelyek már méretes dinnyét neveltek, a hideg periódus sok kárt okozott. A 40-50-60 mm csapadék, amely lehûtötte a talajt, nagyon megviselte a dinnye gyökerét, a hajszálgyökerek elhaltak. Ennek eredménye a hervadás, ami általában csak akkor regenerálódik, amikor a növény megszabadul a termésektõl, azok nem terhelik tovább a tövet.


Piac: A hervadt tövön lévõ termések általában kényszerérett, csökkent minõségû terméket jelentenek, amelyek nem, vagy csak reklamációs kockázattal értékesíthetõk. Sajnos ezek a termések kerülnek elõször az exportpiacokra és az eredmény reklamáció. Az idén az exportõrök a korábbi évek tapasztalatai alapján sokkal óvatosabbak voltak az elsõ tételekkel, ennek ellenére néhány szállítmányt megreklamáltak az exportpiacokon.

Mit lehet tenni a termesztés kockázatának csökkentése érdekében?

1. Fajtaválasztás


Korai termesztés esetén se hagyatkozzunk csupán egyetlen korai, gyönge növekedési erélyû, érzékeny fajtára. A minõség egy ilyen fajtánál legfeljebb közepes, a szállíthatóság, pultállóság nem felel meg a mai kor követelményeinek. Korai, fólia alagutas termesztés esetén sem szabad egyetlen fajtából 20-30%-nál többet termeszteni. Egyszerre úgysem tudjuk betakarítani az egész táblát, 3-4 nappal késõbb pedig már érnek a bõtermõbb, jobb minõségû, jobban szállítható, kevésbé érzékeny fajták. Szabadföldre semmi esetre sem javasolunk korai, gyönge növekedésû fajtát ültetni, hiszen ekkor már a piacon vannak a bõtermõbb, kiváló minõségû, jól szállítható fajták.


A Syngenta Seeds fajtaválasztékából a crimson típusban korai, alagutas termesztésre a Granit F1 fajtát javasoljuk. Korai, erõs növekedési erélyû, a hervadás, hideg talaj nem tesz benne kárt, húsa mélypiros, nagy termõképességû.

Szintén gömbölyû, crimson típusú a Topgun F1, amely a Granit F1 után érik 2-3 nappal. Kiemelkedõ minõségû, nagyon jól száron, pultontartható, szállítható. Alagutas és szabadföldi termesztésre egyaránt javasoljuk.


Ovális, crimson csíkozású a Farao F1, amely az ovális fajtakörben méltán piacvezetõ fajta. Rendkívül bõtermõ, erõs növekedési erélyû, a termés kiváló minõségû. Alagutas és szabadföldi termesztésre javasoljuk. Tenyészideje a Topgun F1-hez hasonló.


2. Több ültetési idõszak


Ha csupán egy idõpontban ültetünk nagy kockázatot vállalunk. Egyetlen szakaszt sok veszély fenyeget: hideg periódus hervadással, belvíz, aszály, jégverés és nem utolsó sorban a piac hektikussága, kiszámíthatatlansága. Több szakasszal, két-három vetési-ültetési idõszakkal a kockázatot mérsékelni tudjuk.


3. Oltás


Az oltás során a dinnye nemest (fajtát) a gyümölcsfákhoz hasonlóan egy erõsebb gyökérzetû növényre – általában tökre – oltják. Ennek legfontosabb elõnyei: az erõs növekedés, betegségellenállóság (Fusarium), hidegtolerancia. A betegség-ellenállóság lehetõvé teszi a több évig tartó termesztés lehetõségét ugyanazon a területen, a hidegtolerancia biztosítja a hervadásmentes állományt hideg idõjárás esetén is, az erõs növekedési erély pedig magasabb termésátlagot és darabosabb termést, valamint az öntözés nélküli termesztés lehetõségét jelenti.

A görögdinnye oltásához az Emphasis F1 hibrid alanyt javasoljuk. Ez az alany biztosítja a legerõsebb növekedési erélyt, hidegtoleranciát és Fusarium ellenállóságot.

E tulajdonságainak köszönhetõen a dinnye több évig termeszthetõ ugyanazon a területen, az oltatlan állományhoz képest 20-30%-al magasabb termést és darabosabb dinnyéket biztosít. Hervadás nem lép fel és az öntözés nélküli termesztést is kockázatmentesebbé és gazdaságosabbá teszi.
4. Helybevetés


Ismét egyre több dinnyetermesztõ kezdi használni ezt a jól bevált, régi módszert. Az utóbbi években azért szokott le a dinnyéstársadalom a helybevetésrõl, mert túl késõi érést jelentett ez a termesztésmód, valamint a drága hibridmagokat senki nem merte a területre elvetni. Az utóbbi idõszak próbálkozásai cáfolták ezeket az aggodalmakat. A 90% feletti kelési arány általános helybevetés esetén is, a koraiságot pedig a talajtakarással nagyon jól lehet fokozni. Egy május elején helybevetett, talajtakart állomány július 20. táján elkezd teremni, ha még korábban vetünk és alagutat is használunk, az érés még korábbra várható.


Milyen elõnyöket jelent a helybevetés?


Nem kell palántát nevelni. Ezzel egy csomó költséget megspórolunk és el sem tudjuk rontani a palántanevelést. (Ami azért mindenkivel elõ szokott fordulni)

Növényeink gyökere zavartalanul tud fejlõdni, mélyre hatol a talajban és sokkal ellenállóbb, robosztusabb lombozatot biztosít. A gyökerek nincsenek a tápkockába szorítva, és nem kapnak stresszt kiültetéskor sem. Egy esetleges lehûlés vagy aszály sem tesz akkora kárt a gyökérzetben. Ennek eredményeként nem lesz hervadt tõ az állományban, a termésátlag magasabb, a dinnyék darabosabbak lesznek.

Reméljük a fenti módszereket minél többen kipróbálják, ezzel kockázatmentesebbé és gazdaságosabbá téve termesztésüket.


Bármilyen technikai részletkérdéssel kapcsolatban (oltás, helybevetés, fajtaválasztás, növényvédelem, stb.) kérjük, keresse irodánkat vagy területi képviselõinket.

Sikeres termesztést kívánunk!

András Attila


Syngenta Seeds Kft.


06-1-488-22-00