MENÜ

Kertészeti Fertõtlenítõ – higénia a termesztésben

Oldalszám: 14
2013.11.15.

A fertõzés forrása
Az intenzív zöldség,- virág- és gyümölcs technológiák (pl.: kögyapot és más mesterséges közegek) elterjedése egyrészrõl lehetõvé tette az iparszerû termelést, másrészrõl olyan növényvédelmi problémák kialakulásához vezetett, amelyek régebben nem jelentkeztek. Az ideális hõmérsékleti, pH és tápanyag viszonyok nemcsak a haszonnövények, hanem a gombák, a vírusok és a baktériumok életfeltételeit is ideálishoz közelíthetik és gyakran közelítik is

A sokszor és intenzíven használt eszközök és anyagok lehetõvé teszik a kártevõk gyors és robbanásszerû elterjedését. Meglepõen hangzik, de az egyik leggyakoribb fertõzõ forrás maga a termelõ és az általa használt eszköz. A piszkos, korokozókkal fertõzött kéz, kesztyû, szerszám, tálca, csõ, gép, gumicsizma a munka során az egész üvegházban, fóliasátorban elterjesztheti a fertõzést. Másrészrõl a megfelelõen végrehajtott, és gyakori fertõtlenítéssel lokalizálni tudjuk a fertõzési gócokat, megakadályozhatjuk a növényi korokozók elterjedését.
Fertõtlenítés - Kertészeti Fertõtlenítõ A fertõtlenítés szükségességét számos szakember felismerte és különféle fertõtlenítõ készítmények használat indult meg a kertészetekben. Így használatba került a hagyományos Hypo, a különféle kvaterner-ammónium sók oldatai, a gomba termesztésben pedig a hagyományos formalin. Általában elmondhatjuk, hogy problémaként jelentkezik ezen készítmények esetén az, hogy gyakran fitotoxikusak, és egyes készítmények a felhasználóra is veszélyt jelentenek. Továbbá a növényi vírusok elleni hatékonyságunk sem megfelelõ. Ezekre a problémákra kínál megoldást, az Organova Kft által forgalmazott Kertészeti Fertõtlenítõ. A készítmény fõ hatóanyaga - benzoesav. A készítmény baktériumok, gombák és vírusok ellen is hatékony. Kiváló növényi és humán toxikológiai paraméterekkel rendelkezik.
A Kertészeti Fertõtlenítõ alkalmazása A Kertészeti Fertõtlenítõ szinte mindenhol alkalmazható. Néhány jellemzõ terület:
· szerszámok, eszközök, kesztyûk használat közbeni fertõtlenítése
· csövek, tartályok, berendezések fertõtlenítése
· szennyezett, fertõzött szaporító tálcák, cserepek beáztatással való fertõtlenítése
· szennyezett asztal, beton, ház falának termesztési ciklus befejeztével való fertõtlenítése
· hûtõk, és tárolók felületeinek fertõtlenítése
· gomba technológiai fertõtlenítés.
Az alkalmazás módja a lehetõségektõl függ. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy az 1-3 %-os (általában 100-szoros higítás) Kertészeti Fertõtlenítõ oldatnak érintkezésbe kell kerülnie a fertõtlenítendõ felülettel, mivel ez nem gázosodó készítmény. A Kertészeti Fertõtlenítõ alkalmazása elõtt a mechanikai szennyezések eltávolítása szükséges. A késeket, ollókat használat közben néhány másodperces bemártással fertõtleníthetjük. A szaporító tálcákat az oldatba bemártjuk, beáztatjuk. A vízszintes felületekre árasztással, míg a függõleges felületekre, falakra permetezéssel juttathatjuk el a Kertészeti Fertõtlenítõ oldatát. Kultúra váltáskor, termelési ciklus befejezésekor mindig ajánlatos az alapos takarítás és termesztõ berendezések fertõtlenítése.
A Kertészeti Fertõtlenítõ hatás-spektruma Az alábbiakban felsorolunk néhány jellemzõ korokozót a készítmény hatás-spektrumából:
· Gombák - Pythium, Botritys, Fusarium, Rhizoctonia, Cylindrocladium, Aspergillus, stb.
· Baktériumok - Xanthomonas, Pseudomonas, Erwinia, Clavibacter stb.
· Vírusok - TMV, ToMV, TBRV, PFBV, PLCV, ArMV, TSWW stb.
· Viriodok - PSTVd stb.
Kertészeti Fertõtlenítõ - összefoglalása
A Kertészeti fertõtlenítõ olyan széles hatás-spektrumú, vírusok ellen is hatékony készítmény, amely nem fitotoxikus és kedvezõ humán toxikológia tulajdonságokkal rendelkezik. Végezetül egy klasszikus bölcsesség – a tisztaság fél (növény)egészség.