MENÜ

Hírek az õszi káposzta repce vetõmagcsávázásának idei kilátásairól.

Oldalszám: 33
2014.01.06.

Az õszi káposzta repce vetõmagcsávázásában vált elsõként széleskörû gyakorlattá rovarölõ hatóanyag használata a gombaölõ készítmények mellett.

Pontosabban fogalmazva az egy fungicid hatóanyag mellett, mert összesen egy csávázószernek volt felhasználási engedélye repce vetõmag csávázására, amely azonban már hosszabb ideje nem volt kereskedelmi forgalomban. Por formájú készítmény lévén nem is hiányolta senki. Ma pedig, már az engedélyezett növényvédõ szerek listáján sem szerepel. Így állt elõ az a helyzet, hogy évrõl – évre a Vitavax 2000 csávázószer repcére történõ kiterjesztésének eseti engedélyével pótolta a hatóság ezt az igényét a vetõmagtermelõknek.
Mi történt azóta?
Az elmúlt évek eseti engedélye is a Vitavax-szal végzett vetõmag kezelések folyamatban lévõ biológiai és szermaradvány vizsgálatainak eredményeire támaszkodott. Ezek a vizsgálatok lezárultak. A Vitavax 200 FS és Vitavax 2000 felhasználási engedélyokiratának kibõvítését tanúsító regisztrációs szám közlését most már csupán az adminisztrációs folyamat befejezetlensége hátráltatja. Úgy hírlik, hogy nem a repce vetõmagok csávázásának szezonkezdéséig.
Addig is álljon itt a Vitavax 200 FS és az újabb generációt képviselõ Vitavax 2000 felhasználási engedélyokiratában szereplõ kultúrák köre: Búza (õszi), rizs, árpa, (õszi és tavaszi) kukorica, borsó, szója, cukorrépa, burgonya, napraforgó, cirok és csicseriborsó. És még egy tudnivaló hír.
Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai és a csávázószer keverhetõségi próbák eredményei alapján elmondható, hogy a Vitavax csávázószer kompatíbilis az engedélyezett rovarölõ hatóanyagú csávázószerekkel. Sõt a Mospilán használatánál még javasolt is a kombináció, a csávázószer magra tapadásának elõsegítése érdekében. A repcevetõmag védelme pedig így lesz megnyugtatóan biztosítva, hiszen az õszi vetésû növények életében még fontosabb, hogy kártevõktõl és kórokozóktól mentesen vághassanak neki a télnek.
Inczédy Péter