MENÜ

Védekezés a szõlõben lisztharmat és a rovarkártevõk ellen

Oldalszám: 11
2013.11.13.

Az enyhe tél a meleg tavaszi idõvel párosulva a lisztharmat erõteljes fertõzését idézheti elõ a szõlõültetvényekben. A tél kedvezett a lisztharmat szaporító képleteinek beéréséhez, az utána lehullott csapadék pedig lemosta ezeket a talajba, ahol ezek a szaporító képletek csak a megfelelõ hõmérsékletre várnak és megindul a fertõzés.

Az ilyen és ehhez hasonló évek lisztharmat problémájának leküzdésére fejlesztette ki a Dow AgroSciences a legújabb gombaölõ szerét, a Crytsalt®. A Crystal® hatóanyaga erõsen kötõdik a levelek és a bogyók viaszrétegéhez. Ez elengedhetetlen feltétele a biztos hatékonyságnak. A lisztharmat ellen használt készítmények túlnyomó többsége magára a gombára hat, tehát a fertõzés megtörténte után állítja le a lisztharmat életfunkcióit. A Crystal® hatóanyaga viszont magát a fertõzés létrejöttét akadályozza meg. A gomba spórája különbözõ bonyolult vegyi folyamatokon keresztül „megkérdezi” a növényt, hogy a vajon szõlõvel van e dolga. Ha a spóra nem szõlõ növényre került, nem történik meg a fertõzés, ezért nem támadja meg például a gabona lisztharmat a szõlõt. Ha a növény válasza nemleges lesz, nem történik meg a fertõzés. A Crystallal kezelt felületen a növény válasza nemleges, így a Crystal szabályszerûen „átrázza” a liszharmatot! A gomba csírája tovább nõ és próbálkozik a bejutással, végül a tartalék tápanyagai elfogynak és a csírázó spóra elpusztul.
Felhasználás:
Rügypattanás után kén tartalmú készítmények vagy Karathane 0,6 l/ha Az intenzív hajtásnövekedés idején Karathane 0,6 l/ha, ha erõteljes korai lisztharmat fertõzést tapasztalunk a lombozaton, akkor Rubigan 0,3l/ha.)
A virágzás elején kezdjük el a Crystal kezelést, majd 10-14 naponként minimum 3 alkalommal - blokk-szerûen - ismételjük meg. A dózis: 0,2 l/ha. (Az esetleg strobilurinokkal ill. egyéb készítményekkel megkezdett lisztharmat elleni védekezést a fertõzés várható erõssége és a rezisztencia kialakulásának veszélye miatt célszerû a Crystal-blokkal folytatni!) Nagyon fontos, hogy a készítmény csak megelõzõ jelleggel használható, a lisztharmat tüneteinek megjelenése elõtt. Így kijuttatva a Crystal akár 10-14 napig tartó védelmet képes biztosítani.
Amennyiben az elsõ tünetek már megjelentek, a következõ kombinációkat javasoljuk: Crystal 0,2 l/ha + Rubigan 0,3 l/ha ill. Crystal 0,2 l/ha + Karathane 0,6 l/ha. A kombinációs partnerek blokkolják a már kialakult fertõzést, a Crystal pedig hosszantartó védettséget biztosít. Peronoszpóra és szürkepenész elleni készítményekkel jól kombinálható, Mikallal és Aliette-tel úgy keverjük, hogy elõször a víz 2/3-át töltjük a tartályba, majd beleöntjük a Mikalt vagy az Aliettet, a Crystalt külön, egy vödör vízben kikeverjük, majd beleöntjük a tartályba és teljesen feltöltjük a tartályt vízzel. Más készítményekkel probléma mentesen keverhetõ.
A Crystal használatával meggátolható a lisztharmat elleni rezisztencia megjelenése, hosszú hatástartamával és alacsony dózisával kényelmes megoldást kínál a minõségi szõlõtermés eléréséhez. Forg. Kat.: I. Kiszerelés: 1 liter. Hektárköltség: 2500-2800 Ft/ha.
Az enyhe tél és a tavalyi száraz idõjárás a rovarkártevõk (atkák, szõlõmolyok) szaporodásának is kedvez az idén. A MAGUS 200 SC atkaölõ szert jellemzi a szinte azonnali, gyors hatás az atkák minden fejlõdési alakja ellen és a kezelés után a terület 40-60 napig atka károsítástól mentes lesz. A MAGUS dózisa szõlõben 0,5 l/ha. A készítmény II. forgalmi kategóriába tartozik és kis kiszerelésben is beszerezhetõ. A szõlõben már védekezni kell a szõlõmolyok ellen. A lárvák már a virágzatba, majd a zsendülõ bogyókba rágnak, ezzel a szürkepenész fertõzését is segítik. A RELDAN 40 EC kiváló gázosodása révén a záródó fürtben is eléri a hernyót, és ott biztosan elpusztítja. Ettõl a készítménytõl a szõlõmoly lepkéi és más rovarkárosítók sem menekülhetnek. Dózisa szõlõben 1,3-1,5 l/ha. Forgalmazási kategória: II. Mindkét szer a Crystallal jól keverhetõ. Bármilyen, a szõlõ növényvédelmével kapcsolatos kérdésével a Dow AgroSciences képviselõi örömmel állnak rendelkezésére.
Takács Attila