MENÜ

DuPont növényvédelem

Oldalszám: 16
2013.11.13.

Minõségi borhoz egészséges szõlõt

Ha valaki, akkor a szakember igazán jól tudja, hogy a világpiacon csak jó minõségû borokkal lehet versenyben maradni. De egyre inkább igaz ez a hazai piacra is, hiszen az utóbbi években itthon, csak úgy, mint külföldön, egyre nagyobb a kínálat. Ma már nálunk is egyre inkább az élet minõségének a fokmérõje a kulturált borfogyasztás - mit, mikor, hogyan iszunk.

Magyarországon minden feltétel adott a minõségi borok termeléséhez. Borvidékeinken a hagyományosan magyarnak számító szõlõfajták jól vegyülnek a világfajtákkal, az optimális környezeti tényezõk, a kiváló termõhelyek ugyancsak adottak. S amióta a termesztéstechnológiára és a borászati technológiára is egyre nagyobb figyelmet fordítanak termelõink, a nemzetközi borversenyeken ugyancsak gyarapszik a magyar boroknak juttatott elismerések, díjak száma.
Szõlõink különféle kártételekkel szembeni védelme napjainkban sokkal kényesebb feladat, mint volt akár két évtizeddel ezelõtt. Nagyapáink csak a peronoszpóra elleni védekezést ajánlották. A lisztharmatot például az Alföldön nem ismerték, az atkákról pedig nem is hallottak. Manapság jóval bonyolultabb, nehezebb a szõlõtermelõk helyzete. A tudomány eszközei és a kutatók azonban segítenek. Ma számos világcég, köztük a Dupont is azon vállalatok közé tartozik, amely immár biztos partnere a szõlõtermelõnek, hiszen teljes szerkínálattal rendelkezik.
Curzateâ R a kocsiban
Bujdosó Ferenc balatonboglári szõlõtermesztõ kiváló ismerõje a hazai szerválasztéknak, a növényvédelemben is jártas. Õ már régóta vallja, hogy minõségi bor csak egészséges szõlõbõl nyerhetõ.
- Családunk szõlõtermesztéssel, borral és vendéglátással foglalkozik -kezdi a gazda, aki végzettségét tekintve kertészmérnök. - Tíz évvel ezelõtt még csak 6 hektárnyi szõlõnk volt, amit idõközben fokozatosan gyarapítottunk. Ma 50 hektárnyi saját szõlõ mellé 20 hektárnyit bérlünk. Mûvelését magunk végezzük. A termés 4000 hektóliteres feldolgozónkba kerül és évente átlagosan mintegy 3500 hektoliternyi bor kerül ki pincészetünkbõl. Döntõen folyóborként értékesítjük, de 25-30 ezer palackos bor is a Bujdosó nevet öregbíti. Idén már legalább 50 ezer palackra akarjuk növelni kapacitásunkat. Nálunk csak minõségi bort kaphat a vásárló.
- Mint mondta: minõségi bor csak egészséges szõlõbõl készülhet. Ezzel kapcsolatban mire kell ügyelni? - A talajerõ utánpótlástól a növényvédelemig számos kritikus pontja van termesztéstechnológiának. A fajta kívánalmainak megfelelõ metszést feltétlenül fontosnak tartom. Az általunk termesztett fajtáknál kíméletes metszést végzünk. A másik fontos mûvelet a hajtásválogatás, amibe adott esetben - például a Cabernet sauvignonnál - a gyengén fejlett fürtök eltávolítása is beletartozik. Ezzel az egyenletes érést igyekezünk elõsegíteni. A növényvédelmet az idõjárástól függõen szervezzük, s ennek megfelelõen használunk kontakt és felszívódó szereket. Amikor a mikroklíma úgy alakul, hogy azonnali beavatkozásra van szükség, olyankor az utóbbiakat részesítjük elõnyben. A növényvédõ szerek összeállításánál a költségeket - beszerzési ár, a permetezéshez szükséges víz mennyisége stb. - szigorúan szem elõtt tartjuk. Nem véletlen, hogy még olyan, a laikusnak apróságnak tûnõ alkatrészre is oda figyelünk, mint a permetezõgép fúvókája. Mi a jól bevált TeeJet fúvókákat használjuk, s ha deformálódik, kopik, azonnal cseréljük, mert permetezésnél a szóráskúp, a cseppméret kihat a munka és a védekezés minõségére. Nem beszélve a kijuttatott víz mennyiségérõl, ami ugyancsak jól mérhetõ forintban is.
S, hogy a minõség minden területen meghatározó a Bujdosó gazdaságban, azt az is igazolja, hogy a permetlékészítés, illetve a bejkeverés évek óta a családfõ feladata. Az idõben meghozott döntés fontossága nem szorul különösebb magyarázatra, így aztán érthetõ, hogy Bujdosó Ferenc szinte naponta bejárja szõlõterületeit. Mit mondja, kocsijában mindig tart Curzateâ R-t, aminek külön története van.
- Egy alkalommal már a levegõben lógott az esõ, amikor a szokásos bejárás alkalmával az egyik táblában felfedeztem a peronoszpóra elsõ jeleit. Sok választásom nem volt, amíg csak csendeses esett, gyorsan lepermeteztük az egy hektárnyi Szürkebarátot Curzateâ R-rel. A végén már annyira zuhogott az esõ, hogy a szomszédos Chassela nem kerülhetett sorra. Ha nem velem történik, magam se hiszem, de tény: a Szürkebarát megmaradt, a Chasselát pedig úgy elvitte a peronoszpóra, hogy szüretelni sem kellett. Azóta mindig van a kocsimban tartalék Curzateâ R és bizony szemerkélõ esõben is bátran használom.
A DuPont ajánlata, készítményei a szõlõ növényvédelmében
Tanosâ 50 DF. Egyedülálló védelem a peronoszpóra és szõlõorbánc ellen. Nedvesség hatására újra aktiválódik a levélfelszínen. A permetezések során ügyelni kell az idõzítésre (megelõzõ jelleggel használjuk!), a koncentrációra ( 0,4 kg / 1000 l / ha), s törekedjünk a tökelétes fedettségre.
CurzateÒ R. Kontakt és helyi felszívódó kombinált hatóanyagú gombaölõszer a peronoszpóra félék ellen. Dózisa szõlõben 2,5-3,0 kg/ha.
Punchä 40 EC. Gyorsan felszívódik, hosszan tart a hatása és tartós védelmet nyújt a bogyók számára szõlõlisztharmat ellen. Megelõzõ jelleggel a fürtmegnyúlás kezdetétõl kell használni kontakt szerrel kombinálva ( 30-40 ml / ha + dinokab vagy kén).
CurzateÒF . Hatékony a peronoszpóra és kocsánybotritisz ellen. A virágzás kezdetétõl a fürtzáródásig 1-3 alkalommal permetezzük ( 2,5 l / ha).
Avauntâ 150 SC. A kezelés után 2-6 órával a szõlõmolyok elpusztulnak. A tojás és lárva valamennyi alakja ellen ugyanabban a dózisban hatékony. A permetlé beszáradása után hulló csapadék a hatékonyságot nem befolyásolja. Az engedélyezett dózisban a hasznos rovarokra ( fátyolka, méh, katica, ragadozó atkák) nem veszélyes. A dózis: 0,25 l/ha. Lannate®. Szisztemikus, gyors hatású, széles hatásspektrumú rovarölõszer, szívó-rágó kártevõk ellen, atkaölõ hatással. Szõlõben molylárvák ellen 1,5 l / ha, levélatkák ellen 2,4 l / ha az ajánlott dózis.
Alert® S a termés biztonsága: a napraforgó gombabetegségei ellen
A kémiai védekezés meghatározó a napraforgó diaportés betegsége elleni küzdelemben. Ezt az magyarázza, hogy a védekezések hatékonysága magas, adott körülmények között 100%-ot közelítõ, de erõs fertõzés esetén is elérhetünk 80-90 % körüli értékeket két preventív kezeléssel. A védekezésben nagy szerepe van az idõzítésnek, mert csak a megelõzés hatékony. Fertõzésre kedvezõ körülmények leginkább az állományzáródás idejére alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy a már nagyra nõtt napraforgó óriási felületét kell lepermeteznünk - nemcsak a felsõ leveleket, hanem a lehetõ legnagyobb borításra törekedve az alsó szinteket is. Az ehhez szükséges permetlé mennyiséget csak szántóföldi géppel juttathatjuk megfelelõen a növényekre. Az utolsó - még az állomány károsítása nélkül megvalósított - védekezés az esti órákban történjen, amikor a növények szára sokkal rugalmasabb, s könnyebben elhajlik a traktor és a permetezõgép útjából.
Az Alert® S hosszú évek óta a száraz és csapadékos években is megtérülõ befektetés, hiszen a növénytermesztés profitját nem számíthatjuk csak egy évre vetítve. Másként fogalmazva: az a diaportés év amelyik elviszi a termés felét, az három év profitját viszi el a napraforgó termesztésben. Aki egészséges napraforgót akar, az 6-8 levélpáros állapotban végezzen megelõzõ permetezést - 1l Alert® S hektáronként (szántóföldi permetezõgéppel kijuttatva 300 liter vízben elkeverve) - és készüljön fel egy esetleges második permetezésre virágzás körüli idõszakban - 1l Alert®S hektáronként (légi úton 70-80 liter vízben) - járványveszély esetén. A legnagyobb termésnövekedést úgy érhetjük el, ha a két preventív kezelés követi egy korábbi, majd a virágzás körüli kezelés!
További információkért keresse területi képviselõinket vagy hívja telefonos „Forródrót” szolgálatunkat a 06 30 212 6222-es számon.
DuPont Magyarország Kft.
1066 Budapest Teréz krt. 46.
Tel.:06 1 474 3400,
fax: 06 1 474 3433,