MENÜ

A szõlõ növényvédelme

Oldalszám: 8
2013.11.18.

A hazai és külföldi piacokon is eladható bor elõállításának egyik alapfeltétele a minõségi növényvédelem, amelynek egyik, de nem kizárólagos eszköze a minõségi növényvédõszer. A szõlõvédelem igen fontos mozzanata a károsítók fellépésének, egyes esetekben (pl. lisztharmat, szürkepenész) a fellépés lehetõségének idõben történõ felismerése, ellenük a leghatékonyabb növényvédõ szer kiválasztása, a permetezés jó idõzítése. Az egyes károsítók elleni védekezést mindig elõrejelzésre alapozva hajtsuk végre!

Peronoszpóra ellen a hajtásnövekedés idõszakában kontakt készítménnyel kezdhetjük el a védekezést, mert a fertõzés ebben az idõszakban alakul ki, és a kontakt szer a megelõzés költségtakarékos és biztonságos eszköze. Ilyen készítmény a Manex® II. Mankoceb hatóanyagú készítmény, mely tapadásfokozó adalékot is tartalmaz, így messze meghaladja az azonos hatóanyagú készítmények esõállóságát. A folyékony forma megkönnyíti a dozírozást és a permetlékészítést. Dózisa: 3 l/ha. A peronoszpóra fertõzés elõretörésekor a kontakt hatóanyagok mellé egy belülrõl is védelmet nyújtó, felszívódó hatóanyagot is érdemes bevetni a fertõzés visszaszorítására. A Kupfer Fusilan® WG 4,3 % cimoxanilt, és 83 % réz-oxikloridot tartalmazó gombaölõszer granulátum. A cimoxanil felszívódik a növénybe, és a már ott lévõ fertõzéseket blokkolja, valamint 7 - 8 napig védelmet nyújt a fertõzéssel szemben. A réz kontakt módon, kívülrõl védi a növényt. Dózisa: 2 - 2,5 kg/ha. Nyáron, amikor az idõjárás nem kedvez a peronoszpóra fertõzésének, a kontakt réz alapú készítmények is a veszélyes küszöbérték alatt képesek tartani a fertõzés mértékét. Kontakt hatású folyékony réz készítmény a Cuproxat® FW, amely a legkisebb részecskemérettel, ebbõl adódóan a legtökéletesebb fedési képességgel rendelkezik. Nagy technológiai tisztasága (ólom, klór és arzénmentes) tovább növeli a termék értékét. A benne lévõ adalékanyagoknak köszönhetõen, lebegõképessége (nem kell keverni) és a védendõ növényen való tapadása egyedülálló. Felhasználható 3,5 - 4 l/ha dózisban.
A szõlõinket a lisztharmat is erõsen veszélyezteti. Fellépését szinte minden évben menetrendszerûen tapasztalhattuk. Az éves permetezési fordulók gerincét e kórokozó megjelenésének és elterjedésének megakadályozásához idõzítjük. A permetezéseket érdemes korán elkezdeni, a rügyekben áttelelõ és a kihajtásnál már fertõzõ képletek miatt. Ha a hõmérséklet meghaladja a 10 C°- ot, a kén tartalmú készítményekkel ez könnyen és költségtakarékosan megoldható. A Cosavet® DF 80 % mikronizált, elemi kén hatóanyagot tartalmazó gombaölõ szer granulátum. Dózisa önmagában: 3 - 7 kg/ha. Kombinációban felszívódó készítménnyel 2 - 2,5 kg/ha dózisban kell használni. Virágzás környékén a kontakt készítmények nem elegendõek, ezért a felszívódó készítmények közül kell választani.
A szõlõmolyok rajzásdinamikájának megfigyelését a kiskereskedelmi forgalomban is kapható feromoncsapdákkal végezzük. A csapdák által fogott lepkék számának feljegyzése és a csapdák ürítése április - augusztus hónapokban kétnaponta történjen. Védekezési küszöbnek a heti 30 csapdázott lepkét tekintjük. A szõlõmolyok elsõ nemzedéke ellen érdemes olyan készítményt választani, amely az atkák és a szõlõilonca kártételét is megakadályozzák. A Talstar® 10 EC 100 g/l bifentrint tartalmazó rovar- és atkaölõ szer. Az azonnali taglózó hatás 7 napos hatástartammal párosul. Kontakt készítmény, a molykártevõk és a levélatkák ellen egyaránt és egyidõben hatékony. Rendszeres használatával a speciális atkaölõszerek felhasználása elhagyható, vagy azok száma csökkenthetõ. Dózisa szõlõmolyok és levélatkák ellen 0,2 l/ha, atkák ellen 0,4 l/ha. A Talstar® 10 EC felhasználása több kártevõ együttes jelenléte esetén indokolt. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, ezért használatakor a zöldmunkák korlátozás nélkül, veszélytelenül végezhetõk. Szabadforgalmú készítmény! A Rogor® L 40 nevû készítmény 40 % dimetoát hatóanyagot tartalmazó folyékony rovar- és atkaölõszer. Széles hatásspektrumú, a rejtett életmódú kártevõk ellen is hatékony, felszívódó termék. Gyakorlatilag minden szívó és rágó kártevõt elpusztít. Dózisa atka, levéltetû, pajzstetû és szõlõmolyok ellen 0,075 - 1 %. Forgalmi kategória: II.
Reméljük termékeink felkeltették érdeklõdését, további szaktanácsért forduljon bizalommal a területileg illetékes kollégákhoz. Az itt felsorolt készítmények a növényvédõszer kereskedõknél és gazdaboltokban beszerezhetõk.
Mile László
Magyar Kwizda Kft.