MENÜ

Versenyben a zöldségkertészek is

Oldalszám:
2013.11.12.

Szeszélyes az idei tavasz is. Most sem lehetett kiszámítani a tél hidege után mikor érkezik meg a meleg és mennyire lesz egyenletes. A primõrök piaci megjelenésének ideje pedig nagyban függ az idõjárástól.

Az elmúlt év áprilisától eltérõen az idei hideg, és csapadékos. Egyes kertészek már húsvét elõtt készen voltak az elõnevelt palántáikkal, amit azóta sem tudtak kiültetni a szabadföldbe. Pedig gazdánként 30-40 ember várja az alkalmas állapotot, amikor el lehet kezdeni a munkát. Ha már elindulhat a munka, rövid idõ alatt kellene elvégezni a dinnye, csemegekukorica, uborka, paradicsom, étkezési tök, stb. ültetését. Ezt megelõzõen le kell takarni a talajt síkfóliával, az ültetést követõen pedig fólia-alagúttal. Rövid idõ alatt mindez elképzelhetetlen hagyományos módszerrel, elengedhetetlen a gépesítés.
A magyar mezõgazdasági-gép kínálat rendelkezik a technológia elvégzéséhez minden elemmel. A 30-40 ember munkáját le lehet, és le kell csökkenteni 5-6 fõre, a szezonális munkák elvégzési idejét pedig néhány napra. Ez a lehetõség kínálkozik kertészeinknek a továbblépésre, a versenyben maradásra.
Ebben a kiélezett versenyben tehát meg kell mérkõzni az idõjárással, és a termelõtársakkal is. Aki az elsõk között fejleszt, élen marad.
Kis Pál