MENÜ

Tehénparádé - avagy a városba költöztek a tehenek

Oldalszám:
2013.11.12.

Az egész Svájcban, pontosabban Zürich-ben kezdõdött, 1998 nyarán. 812 darab mûvészien megfestett, életnagyságú, üveggyapotból készült tehenet helyeztek el Zürich belvárosában, az utcákon, épületekben, parkokban, repülõtereken, vasútállomásokon- mindez 1,5 millió látogatót vonzott, akik csak azért jöttek, hogy lássák a teheneket.

A módszer nagyon egyszerû: adj néhány száz életnagyságú, üveggyapotból készült tehenet a helyi mûvészeknek, õk feldíszítik ezeket a tehén-szobrokat. Aztán helyezd el az elkészült munkákat a város különbözõ pontjain. Az eredmény: ugrásszerûen megnõ a turisták száma és a város bevétele. Néhány hetes városi „legeltetés” után árverezd el a teheneket, a bevételt add a helyi jótékonysági szerveknek. Ebben az idõben egy chicagói üzletember épp Zürich-ben nyaralt, és elhatározta, hogy ezt a mûvészeti ágat átviszi a tengerentúlra, az õ „szeles városába”. A chicagói „populáció” 340 tehénbõl állt, és ez lett a legsikeresebb mûvészeti kiállítás, amelyet valaha rendeztek itt.
A kiállítás után142 tehenet adtak el - összesen 3,5 millió dollárért - ez is azt mutatja milyen népszerûvé váltak a városi tehenek. Három tehénábrázolási stílus létezik: álló, legelészõ, fekvõ, de a mûvészek festhetik, alakíthatják õket, ahogy csak akarják. A tehenek hozzászoktak új szerepükhöz: van pincér tehén, amint tálcát tartva áll egy asztal mellett a kávéházban, de akad, amelyik szemüveggel a fején újságot olvas.
A kiállításnak az anyagi hasznon túl más küldetése is van: ráirányítja az emberek figyelmét a tejtermelésre, a tej-és tejtermékek fogyasztására, az állatok megbecsülésére. A szobrok a városkép részévé válnak, hiszen mindenütt ott vannak, ahol az emberek dolgoznak, vásárolnak vagy esznek. Aki személyesen akar találkozni ilyen tehenekkel Londonba menjen: 2001 augusztus közepétõl november közepéig lesz látható a „ Moo Britannia” kiállítás.
A londoni „állományban” 300 tehén mutatkozik be a város utcáin és parkjaiban. 12 hét után a szobrokat elárverezik, licitálni élõben vagy az interneten lehet, a bevételt hátrányos sorsú gyerekek kapják.
Dr. habil Báder Ernõ
Kertészné Györffy Eszter