MENÜ

Crystal - az IQ a szõlõ védelmében lisztharmat ellen

Oldalszám:
2013.11.13.

Az enyhe tél és a párás, csapadékosnak ígérkezõ idei évjárat egy esetleges meleg idõvel párosulva a lisztharmat erõteljes fertõzését idézheti elõ a szõlõültetvényekben. A rendelkezésre álló felszívódó szerek közül olyan nagy hatékonyságú készítményre van szükség, amelynek hatóanyaga és hatásmódja új, a rezisztencia megjelenése pedig kizárt. Ilyen készítmény a CRYSTAL (quinoxifen) lisztharmatölõ szer. A teljesen újszerû biológiai hatásmechanizmus kizárja a lisztharmattal szembeni rezisztencia kialakulásának lehetõségét. (Laboratóriumi kísérletek bizonyították, hogy a CRYSTAL lisztharmat elleni több százszori alkalmazása sem vezetett a hatékonyság csökkenésének legkisebb jeléhez sem.)

A lisztharmat száraz meleg idõjárás esetén gyakorlatilag a teljes vegetáció ideje alatt fertõzhet. A CRYSTAL tartós és hatékony védelmet nyújt, biztonságot és megbízható hatásosságot a másodlagos fertõzések ellen.
A lisztharmat elleni védekezésnél alapvetõ követelmény, a biztos felületi kötõdés és a tökéletes borítás. A kijuttatott CRYSTAL 1 órán belül erõsen kötõdik a levél és a bogyó viaszrétegéhez, így nem mossa le az esõ. A Crystal fõ erõssége a különleges hatásmódjában rejlik. A lisztharmat járvány létrejöttéért a nagy tömegben fejlõdõ spórák (tudományos nevén konídiumok) a felelõsek. A spóra a szõlõ levelére jutva csírázni kezd (1. Kép). Ezután szívó hifákat bocsát a növény sejtjeibe (2. Kép). A szívó hifák kifejlõdése elõtt a gomba különbözõ bonyolult vegyi folyamatokon keresztül „megkérdezi” a növényt, hogy a vajon szõlõvel van e dolga. Ha a spóra nem szõlõ növényre került, nem történik meg a fertõzés, ezért nem támadja meg például a gabona lisztharmat a szõlõt. Ha a növény válasza igen, a lisztharmat megtámadja a szõlõt, elhatalmasodik a fertõzés (3. Kép) és végül az újabb spórák tovább erõsítik a járvány kialakulását (4. kép). Ez a folyamat kedvezõ idõjárás esetén 5-6 napot vesz igénybe. A lisztharmat ellen használt készítmények túlnyomó többsége magára a gombára hat, tehát a fertõzés megtörténte után állítja le a lisztharmat életfunkcióit (2-3 kép). A Crystal hatóanyaga viszont magát a fertõzés létrejöttét akadályozza meg. Mikor a gomba spórája megkérdezi a növényt, hogy szõlõre került e, a Crystallal kezelt felületen a növény válasza nemleges lesz és nem történik meg a fertõzés. A Crystal szabályszerûen „átrázza” a lisztharmatot! A gomba csírája tovább nõ és próbálkozik a bejutással, végül a tartalék tápanyagai elfogynak és a csírázó spóra elpusztul. Ezért az IQ = Inteligens Quinoxifen, a Crystal az intelligens megoldás lisztharmat ellen.
A CRYSTAL csak preventív, megelõzõ kezelésként használható, kipermetezése elõtt az elsõdleges lisztharmat fertõzéseket el kell pusztítani. A CRYSTAL blokk elõtt alapozzuk meg a lisztharmat elleni védelmet: indító kezelésként dinokap, kén, erõs fertõzés esetén a virágzást megelõzõen felszívódó készítmény, pl. Rubigan (0,3 l/ha) alkalmazásával. A gyakorlatban elterjedt 10-14 napos permetezési fordulóban a CRYSTAL dózisa 0,2 l/ha. A CRYSTAL felhasználása blokkban történjen: a virágzás kezdetétõl minimum 3 egymás utáni CRYSTAL kezelés javasolt. Technológiai ajánlat lisztharmat ellen:
1. - rügyfakadás: kéntartalmú szer, vagy dinokap
2. - hajtásnövekedés: kén, dinokap vagy Rubigan 12 EC 0,3 l/ha 3.-4.-5.
- virágzás elõtt-bogyókötõdés-fürtzáródás: CRYSTAL 0,2 l/ha 6.-7.
- zsendülés-érés elõtt: kén, dinokap
A CRYSTAL hektárköltsége 2500-2800 Ft/ha, jól keverhetõ más gomba-, rovar-, atkaölõ szerekkel és lombtrágyával. Az Al-foszetil hatóanyagú készítményekkel (Mikal, Aliett) nem keverhetõ. A készítmény nem befolyásolja az erjedést, szermaradék nem mutatható ki a borban, ennek feltétele, hogy az utolsó permetezés és a szüret között legalább 42 nap elteljen. Forgalmi kategória: I. Kiszerelése: 1 liter.