MENÜ

Alapfokú mûszaki ismeretek

Oldalszám:
2013.11.13.

A GAZDÁLKODÓ KÉRDEZ - SZAKÉRTÕINK VÁLASZOLNAK

26. Okozhat-e teljesítmény csökkenést a rossz töltés beállítás és káros-e ez a motorra?
A motor csak a gyártómû által meghatározott elõbefecskendezési szöggel mûködik megfelelõen. Az ettõl eltérõ beállítás megnöveli a károsanyag kibocsátást, illetve teljesítmény csökkenést okoz. Feladat a kezelési utasításnak megfelelõ felszerelés, majd a mûszeres ellenõrzés. A kezelési utasításnak megfelelõen szereljük fel az adagolót, majd mûszeres ellenõrzést végezzünk, vagy végeztessünk.
27. Milyen idõszakonként ellenõriztessük le mûszeresen adagolónkat, porlasztónkat, tápszivattyúnkat és nyomástartó szelepünket akkor is, ha látszólag semmi baja nincsen. Milyen elõnyökkel járhat ez a javítási költségekkel szemben?
A befecskendezõ fúvókák csak a gyártómû által meghatározott nyomáson mûködnek megfelelõen, beállításuk csak az erre a célra kialakított, jól kalibrált mûszerrel lehetséges. A befecskendezõ rendszer mûszeres ellenõrzésére a kezelési utasítás a mérvadó. Jól jegyezzük meg, hogy a pontos beállítás zsebre megy, a beállítás költsége egy-két napi fogyasztás megtakarításból megtérülhet.
28. Milyen tünetek mutatják, hogy egyik-másik porlasztónk rossz; kiszerelés nélkül hogyan állapítható meg, melyikrõl van szó? A hibás befecskendezõ a nagynyomású csõvezeték megbontásával beazonosítható; ha a motor járása a nyomócsõ lazításával nem változik, az a befecskendezõ nem mûködik. A kiáramló nagynyomású gázolaj balesetveszélyes!
31. Milyen gondot okozhat, ha az üzemanyag rendszer szívó-, alacsony- és magasnyomású részén szivárgást tapasztalunk? Szivárgás sehol sem megengedett az üzemanyag ellátó rendszerben. A szívó-rendszeren jelentkezõ tömítetlenség a veszélyesebb, mert itt a rendszer levegõt szívhat be. A hibás tömítést, csõvezetéket, bilincseket mindig cseréljük; fokozottan ügyeljünk a tisztaságra!
32. A motor felpörög, s a gázkar nem megy vissza: mi a teendõ és mi lehet a jelenség oka?
A motor felpörgését a szabályzó rendszer hibája is okozhatja. Ekkor igyekezzünk a motort lefojtani fékezéssel, a szívócsõ elzárásával és az üzemanyag csövek roncsolásával is (fokozott balesetveszély!) A savazott gázolajnál is elõfordul a felpörgés, mert az adagoló elem a megszorulás elõtt még fel-le mozog, de már elfordulni nem tud. Felpörgést okozhat az olajtükrös légszûrõben lévõ többlet olaj is, mivel azt a motor beszívhatja.