MENÜ

Megújuló gazdanapok

Oldalszám: 43
2013.11.13.

Csaknem 25 évvel ezelõtt a bábolnai vezetés elhatározta, megmutatják évente országnak-világnak, mire képes szakembergárdájuk, s egy év alatt is mekkora fejlõdésre képesek.
1977-tõl minden évben kitárták kapuikat, és útjára bocsátották a bábolnai napok nagyszabású rendezvénysorozatát. Ez az esemény a rendszerváltás körüli bizonytalanságban szünetelt, majd 1992-ben újraéledt, felhasználva a korábbi tapasztalatokat, belépve a nemzetközi kiállítások vérkeringésébe. Az OMÉK miatt 2000-ben nem rendezték meg a gazdanapokat, de az idén megrendezik az IKR Rt. és a Bábolna Rt. szervezésében. Az örömteli hír azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet az idei gazdanapokról tartottak. A szeptember 12-15. közötti történésekrõl Szaxon Attila az IKR Rt. vezérigazgatója, Székely Csaba a Bábolna Rt. Igazgatóságának elnöke és Sárfy Péter a Bábolna Rt. vezérigazgató helyettese szólt az újságíróknak.
A következõket mondták el:

Újdonság lesz, hogy egy német cég, a DLG is bekapcsolódik a szervezésbe. A 120 éves német társaság tehetõs, tenni akaró gazdák szervezete, amely Lengyelország és Magyarország felé szeretne nyitni.
Szaxon Attila az IKR Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy igazi világszenzáció lesz az új New Holland kombájn bemutatása a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon.
Sárfy Péter vezérigazgató helyettes beszélt arról, hogy 1999-ben a kiállítás igen jól sikerült, 200 ezren tekintették meg. Az idén ennél jóval több látogatót szeretnének Bábolnára csalogatni, akik továbbra is ingyenesen lehetnek részesei a rendezvénynek. A szervezõk eddig 4000 céget kerestek meg, remélik mindenki ott lesz, aki bemutatkozásra érdemesnek tartja magát. Gazdag lesz az idén a szakmai rendezvények palettája, nagy érdeklõdésre tarthat számot pl. az EU csatlakozásról, a takarmányozásról, a baromfitenyésztésrõl szóló tanács-kozás. A közönséget látványos lovasbemutatók és egyéb színes, szórakoztató rendezvények is várják majd. És ami nem szokványos más kiállításokon, a bábolnai gazdanapokon szántóföldi bemutatók keretében, mûködés közben lehet a gépeket látni, teljesítõ képességeiket, tulajdonságaikat megismerni.
A rendezvénysorozat színvonalát mindenképpen emelni fogja, hogy míg az eddigi gazdanapok "csak" az IKR-rõl és Bábolnáról szólt, ettõl az évtõl kezdve bemutatkozási lehetõséget kapnak a konkurens cégek is.
Szaxon Attila, az IKR Rt. vezérigazgatója beszélt arról, hogy a társaságnak 2000-ben 33,6 milliárd forint volt a forgalma és 300 millió volt a nyeresége. A mûtrágya piacon 30 % a részesedésük, a folyékony mûtrágya tekintetében ez 50 %. A kombájn piacon ez az arány 43 % fölött van. Meggyõzõdésük, hogy Magyarország akkor lesz versenyképes, ha független nagyüzemekkel megy az UNIÓ-ba. Mindezt azért tartotta fontosnak elmondani, mert az IKR törekvései is erre tendálnak.
Szeptemberben kettõs üzenettel nyit a bábolnai gazdanapok rendezvény sorozata. Vissza szeretnék állítani a szakma rangját, mert úgy tapasztalták, hogy sok az olyan vállalkozó, aki hozzáértés, megfelelõ szakmai háttér nélkül végzi tevékenységét. A bábolnai esemény a tenni akaró, az újdonságokra nyitott, a meggondoltan gazdálkodó mezõgazdák kiállítása kíván lenni.
A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok a harmadik évezred küszöbén fontosnak tartja azt bemutatni, hogy szükség van termelési integrációkra, olyan cégekre, amelyek képviselik és tovább-adják a legfejlettebb technológiákat és technikákat, lehetõvé téve ezzel az egyéni gazdálkodók számára is az európai léptékben versenyképes termelést.
R.E.