2013.11.05.
A gyulai Kakas Gábor és családja több mint 30 éve foglalkozik állattartással. Régebben a szarvasmarha tenyésztés volt a fõ profiluk, de mostanra a sertésre helyezõdött át a hangsúly. Az állomány 1985 óta fokozatosan bõvül, jelenleg 13 kocát tartanak. A jól mûködõ gazdaság szigorúan családi köteléken alapul, saját önerõbõl végeznek mindent. A gazdasághoz 36 ha föld tartozik, itt termelik meg az alaptakarmányt, amely nagyon jó minõségû, mivel minden munkát optimális idõben el tudnak végezni. Eleinte a saját takarmányhoz húslisztet, borsót vagy szóját kevertek, de a bizonytalan beszerzés miatt pár évvel ezelõtt kipróbálták a bábolnai termékeket. Elõször a Gazdatáp koncentrátumot etették, majd másfél évvel ezelõtt álltak át a cég új termékére a Prémium sertéskoncentrátumokra.
Bábolna: Megkérdeztük Kakas Gábor, hogy miért döntött a bábolnai termékek, konkrétan a Prémium sertéskoncentrátumok mellett?
Kakas G.: A bábolnai takarmányokról minden gazda tudja, hogy nagyon jó minõséget képviselnek, és aki eredményesen akar gazdálkodni, az a takarmányon nem spórolhat. A Gazdatáp koncentrátumokkal is meg voltam elégedve, de a Prémium termékek etetése még jobb eredményt hozott. Büszkén mondhatom, hogy 5 és fél hónapra 130 kg-os hízókat adok le, ehhez pedig 4 mázsa takarmány használok fel. Úgy gondolom, hogy a bábolnai takarmány megéri a pénzét, a termelési mutatók magukért beszélnek.
Bábolna: Hogyan eteti a Prémium termékeket?
Kakas G.: A keveréken belül a Prémium koncentrátum %-os aránya adott én mindig 18-20 százalékban etetem, ezen soha nem spórolok, mert ezt a sertés egybõl megérezné. A többi alapanyag aránya: 40 % kukorica, mert most ebbõl van több, 25 % búza, 25 % árpa. A Prémium elõnye, hogy használata egyszerû és különbözõ szemesfeltételek mellett is kiváló takarmány készíthetõ belõle.
Bábolna: Az elért eredmények mellett van-e még más elõnye a Prémium termékeknek, melyek miatt bátran ajánlaná a többi sertéstartónak?
Kakas G.: A koncentrátum olyan érdekes, finom aromával rendelkezik, hogy amikor a bekeverést végezzük az egész tanyát szinte bejárja, belepi az a kellemes aroma illat. A sertések többek közt emiatt is nagyon szívesen fogyasztják, nálam az önetetõbõl kitúrás, pocsékolás nincs. Szemlátomást szépen fejlõdnek is tõle az állatok, nyugodtak, olyan szépen pihennek, hogy a szemnek tényleg gyönyörködtetõ látvány.
Bábolna: Milyen az állomány egészségi állapota?
Kakas G.: Szerencsére - mivel semmilyen állategészségügyi probléma nincs - az állatorvos csak herélni jön, utána nincs szerencsénk egymáshoz. Könnyû az átállítás, szép a fejlõdés, nincs hasmenés.
Bábolna: Kap-e szakmai támogatást a cégtõl?
Kakas G.: Természetesen. Vasas Istvánnal, a cég régióvezetõjével tartjuk a kapcsolatot, ha valamilyen problémám van õ biztos tud segíteni, bár erre szerencsére ritkán van szükség, hiszen a termékekkel még sosem volt gondom.
Bábolna: Milyen plussz szolgáltatást kap Bábolnától, amely kellemesebbé teszi a munkáját.
Kakas G.: A fél évvel ezelõtt induló Pont Bábolna pontgyûjtõ nyereményakciót nagyon jó kezdeményezésnek tartom. A zsákokban lévõ pontokat összegyûjtve be lehet váltani különbözõ értékes ajándékokra. Úgy tudom, hogy a cég majdnem minden terméke részt vesz az akcióban. Érdemes gyûjteni, hiszen nem kerül semmibe, és itt mindenki nyer. Én most egy mikrohullámú sütõre gyûjtök.
Bábolna: Mik a tervei a jövõben?
Kakas G.: A Prémiummal maximálisan meg vagyok elégedve, így új terméket nem próbálok ki. Az idei évre megkötöttem a szerzõdést, a húsformákat nézve, úgy 54-57 %-os színhús kihozatalt várok.
Bábolna: Köszönjük a riportot, további jó közös munkát kívánunk!
A cikk végére kerüljön be a logonk és a cégadatok:
Bábolna Takarmányipar Kft.
2942 Nagyigmánd, Pf. 16
Tel./Fax: 34/356-623, 34/356-605
e-mail:
[email protected]
www.babolnatakarmany.hu
1. táblázat 2. táblázat