MENÜ

Massey-Ferguson információk

Oldalszám: 40
2013.11.05.

I.- MF újdonságok az idei "SIMA" kiállításon. Párizsban 2001. 02.18-22 között rendezték meg Európa legnagyobb mezõgazdasági gépkiállítását. A rendezvényen, hazai gyártmányként - az MF gépek- a legnagyobb területen mutatkoztak be, a többi AGCO-hoz tartozó géppel együtt. Láthatók voltak az MF traktorok, kombájnok, bálázók, egyéb munkagépek, valamint a Fendt traktorok és a kombájn is. A Top-Farm KFT. partnerei részére lehetõvé tette a vásár megtekintését, vevõink a helyszínen láthatták elõször a teljesen új típusokat, valamint az idei gyári továbbfejlesztéseket.

Szántóföldi traktoroknál itt mutatkozott be az új rugózott mellsõhíd rendszer (QuadLink), az üléskarfába épített központi joystick-os hidraulika vezérlõ egység (SMS), valamint a menetsebességet automatikusan kapcsoló rendszerek (AutoDrive és SpeedMatching). Kertészeti traktorok kategóriában teljesen megújult a korábbi sorozat, 6 fajta speciális traktor szerepel a kínálatban, 55-95 LE közötti teljesítményben és 1,0-1,2-1,3-1,4-1,5 méteres, teljes szélességi méretekben. A teljesen új 3300-as sorozat, a "prémium traktor" a szõlõ és gyümölcs termelõ gazdaságok részére, sokrétû feladataikhoz. Kombájnok közül szerepelt a továbbfejlesztett, hagyományos keresztdobos 7200-as széria és a speciális, axiál dobos 8780-as széria is. Ezen utóbbinak kiváló gyakorlati méréseredményei vannak már Magyarországon, többek között vetõmagborsó betakarításban is. Szerepel még a kombájn kínálatban a CEREA típus is, amely 390 LE motorral, 7,7 méteres asztallal, 8 szalmarázóládával és 10,5 köbméteres magtartállyal rendelkezik. Bálázógép is szerepelt a kiállításon. Az MF 187 típusú gép nagyméretû kockabálákat készít a papírgyári igényeknek megfelelõ méretekben, a versenytársakhoz képest kisebb meghajtóerõ igény mellett.

II.- MF traktorgyár - gyárlátogatás:

A párizsi kiállítás után az MF kereskedõk és a vevõik a gyárat keresték fel Beauvaisban. Ebben az üzemben az Európai kivitelû, szántóföldi traktorokat gyártják, 75-260 LE közötti kategóriákban, de készítenek többek között USA szabvány szerinti gépeket is Amerikai vevõk számára (White hálózatnak) és készítenek Japán megrendelésre is (Iseki hálózatnak). A gyárban lehetõség volt végigkövetni az összes gyártási folyamatot, a részegységek minõségellenõrzését, a készreszerelt fõdarabok számítógépes tesztelését és a különféle kivitelû gépek összeszerelését a szalagon egymást követve. A gépeket kísérõ lapok alapján történik a különféle opciók felszerelése, a papírokból mindenki láthatta, hogy a megrendelõk a világ minden földrészét képviselik. A készre szerelés után a gépek saját keréken mennek a komputeres végellenõrzésre, komplett funkció vizsgálatra, melyrõl mindegyik vizsgalapot kap. A traktorba beülve résztvehettünk egy ilyen utolsó nyúzópróbán. A konkrét gyártási folyamat bemutatása után az ujdonságokról kaptunk elméleti ismertetést a képzési központban, majd az elmondottakat a gyakorlatban is kipróbálhattuk a rendelkezésünkre bocsátott gépeken. Vevõink gyakorlati tapasztalatok birtokában vettek részt a szakmai programokon, hiszen mindannyian MF traktor tulajdonosok. Hozzászólásaikkal elõsegítették, hogy a gyártómû továbbra is az "üzemeltetõbarát" gépek elõállítását tekintse fõ feladatának, és a kategóriában szerzett tapasztalatát - vezetõ szerepének megõrzésére - fordítsa. A vásárlók egyre inkább értékelik, illetve jutnak olyan helyzetbe, hogy értékelhetik ezen törekvéseket és választják a minõséget, gazdaságosságot. Cégünk székhelyén már minden típusra vonatkozóan (85-110-130-185-230 LE) rendelkezünk referencia üzemmel.

Kiss László

Top-Farm