MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr sertés Prémium

„Maximálisan meg vagyok elégedve a Prémiummal!”

A gyulai Kakas Gábor és családja több mint 30 éve foglalkozik állattartással. Régebben a szarvasmarha tenyésztés volt a fõ profiluk, de mostanra a sertésre helyezõdött át a hangsúly. Az állomány 1985 óta fokozatosan bõvül, jelenleg 13 kocát tartanak. A jól mûködõ gazdaság szigorúan családi köteléken alapul, saját önerõbõl végeznek mindent. A gazdasághoz 36 ha föld tartozik, itt termelik meg az alaptakarmányt, amely nagyon jó minõségû, mivel minden munkát optimális idõben el tudnak végezni. Eleinte a saját takarmányhoz húslisztet, borsót vagy szóját kevertek, de a bizonytalan beszerzés miatt pár évvel ezelõtt kipróbálták a bábolnai termékeket. Elõször a Gazdatáp koncentrátumot etették, majd másfél évvel ezelõtt álltak át a cég új termékére a Prémium sertéskoncentrátumokra.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Hungavit üvegház Szántóföld

A HUNGAVIT termékcsalád sikerei

A BioLife 2000 Kft hét éve alakult Keszthelyen azzal a céllal, hogy olyan organikus, környezetbarát termékeket hozzon létre, amelyek lehetõvé teszik a kémiai anyagok felhasználásának jelentõs csökkentését a növénytermesztésben. A társaságot magánszemélyek alapították, köztük azok a kutatók, akik több mint tíz éves kutatási eredményeket tudhattak a magukénak. Sok éves kísérlet után alakulhatott ki az a termékcsalád, amelynek a társaság a HUNGAVIT nevet adta, és mint bio növénykondicionáló termékcsaládot állítja elõ és forgalmazza. A Kft 1996-ban megkapta a teljes termékcsalád magyarországi forgalmazási engedélyét, azóta rohamosan nõ a felhasználók száma és a kezelt termõterület, és egyértelmûen beigazolódott a minden napi gyakorlatban is a készítmények rendkívüli hatékonysága. Egyre nagyobb sikereket érnek el külföldön is a termékeket ismerik és elismerik Európa, Amerika és Ázsia számos országában. A társaság 2000-ben részvénytársasággá alakult, jelenleg is intenzív kutatásokat végeznek újabb, még hatékonyabb természetes alapú készítmények elõállítására.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr búza Kalászos Gyomirtószer

A kalászosok gyomirtása

Közhely, de igaz: minden év más. Az õszi kalászosok gyomirtása eltérõ lesz a megszokottól, hiszen a viszonylag korai vetések és a tél hiánya igen nehéz helyzetet teremtett a gyomosodási viszonyok területén. Jellemzõ a T2 - es (a búzáéval azonos fejlõdési ütemet mutató) gyomnövények nagymérvû jelenléte, ráadásul a gyomnövények fejlettsége több helyen szinte elképesztõ. A megszokott megoldások valószínûleg csak részmegoldásokat jelentenek majd, sok termelõnek keserû tapasztalatokat nyújt majd a tradíció. Még van idõ gondolkodni és cselekedni!

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Takarmány BOLIFORÒ

A Kemira új takarmányadalékai:

BOLIFORÒ savkészítmények Jelenleg tizenegy savkészítménybõl álló termékpalettájával a Kemira a különleges igényeket is kielégíti. Magyarországon most hat termék piaci bevezetése van folyamatban, ezek közül három szilárd savkészítmény magas savtartalommal és a legkülönbözõbb technológiai igényeknek messzemenõen megfelõ tulajdonságokkal rendelkezik. A savkészítmények egyre kiterjedtebb alaklmazása idõszerû téma a mikotoxin- és szalmonella-probléma elõtérbe kerülése, az antibiotikus hozamfokozók fokozatos kiszorulása és az egyre költségérzékenyebb, hatékonyságközpontú takarmány- és állati termékelõállítás miatt.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Kukorica DuPont gyomirtás

A kukorica gyomirtása elõtt …

A kukorica gyomirtása örökzöld téma és minden termelõ számára újra felmerül a kérdés: ’’Hogyan válasszak, milyen készítményeket használjak és mikor alkalmazzam azokat ?’’ A szaktudás, a területi adottságok ismerete, a várható gyomösszetétel, a gépkapacitás mind olyan tényezõ, ami a döntés meghozatalakor ismert vagy tervezhetõ. A termesztési technológia elemeit (talajmûvelés, tápanyag utánpótlás, hibrid-választás, növényvédelem, öntözés stb.) így a helyi ’’specialitásokhoz’’ lehet adaptálni.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr KFT felújítás

Felújítási támogatásban részesíthetõ gépek, géptípusok

Traktorok: MTZ, ZETOR és ZTS típusok Betakarító gépek: kombájnok (CD-106, -108, - 114, -118), (E 512, 514, 516) szecskázók (E 281, 282, 301, 302) A hazai gyártású munkagépek: OROS csõtörõ adapterek, NAS napraforgó adapterek, szerves trágya szórók, vetõgépek, bálázók, vontatott és traktorra szerelhetõ permetezõgépek. Összkerékhajtású mezõgazdasági hasznosítású, IFA tehergépkocsi:

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Támogatás Föld

Földalapú növénytermelési támogatás

Igénylõ: Földhasználatot bejelentõ, regisztrált földhasználó Támogatási forma: Alanyi (normatív) támogatás Általános feltételek: Külterületi szántó: 1- 300 hektár között. Támogatott növények: a rendeletben meghatározott növényfajok, kivételek - szója, borsó, napraforgó, maximális birtoknagyság 1-50 hektár, valamint a mák. Biodízel gyártás céljára termelt repce. Birtokkategória nélkül: rizs, szabadföldi zöldség, gyógy- és fûszernövény, termõszõlõ és gyümölcsös, halastó, valamint "öntözõvíz". Gyepterület: 1 - 50 hektár között.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Kukorica Maraton

Gazdaságos kukoricatermesztés,

A Maraton egy olyan kétvonalas hibridkukorica, amely ötvözi magában az intenzív és extenzív típusú hibridek kedvezõ tulajdonságait. Gyengébb termõhelyi adottságok mellett többet képes teremni, mint a speciális, ilyen feltételek közé ajánlott hibridek, kedvezõ körülmények között pedig versenyképes bármely intenzív típusú hibriddel. Megjelenésében pedig egy szép, látványos, zöldszáron érõ kukorica: a Maraton mutatja kvalitásait.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Kukorica Maraton

Gazdaságos kukoricatermesztés,

A Maraton egy olyan kétvonalas hibridkukorica, amely ötvözi magában az intenzív és extenzív típusú hibridek kedvezõ tulajdonságait. Gyengébb termõhelyi adottságok mellett többet képes teremni, mint a speciális, ilyen feltételek közé ajánlott hibridek, kedvezõ körülmények között pedig versenyképes bármely intenzív típusú hibriddel. Megjelenésében pedig egy szép, látványos, zöldszáron érõ kukorica: a Maraton mutatja kvalitásait.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr

Hódító úton a NEVIROL ÉS A NEVIBES

A NEVIROL 20WP és a NEVIROL 60WP terméskötõdést elõsegítõ készítmény, valamint a NEVIBES vadriasztó sokak által ismert az országban. Azt már kevesebben tudják, hogy ki az, aki készíti ezeket a szereket. Gesztelyi-Nagy Ádám Veszprémben él, vállalkozóként gyártja ezeket a termékeket. Vele készült a következõ interjú. - Hogyan került egyáltalán kapcsolatba a NEVIROL-lal és a NEVIBES-szel?

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr MF gyártó

Massey-Ferguson információk

I.- MF újdonságok az idei "SIMA" kiállításon. Párizsban 2001. 02.18-22 között rendezték meg Európa legnagyobb mezõgazdasági gépkiállítását. A rendezvényen, hazai gyártmányként - az MF gépek- a legnagyobb területen mutatkoztak be, a többi AGCO-hoz tartozó géppel együtt. Láthatók voltak az MF traktorok, kombájnok, bálázók, egyéb munkagépek, valamint a Fendt traktorok és a kombájn is. A Top-Farm KFT. partnerei részére lehetõvé tette a vásár megtekintését, vevõink a helyszínen láthatták elõször a teljesen új típusokat, valamint az idei gyári továbbfejlesztéseket.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr műtrágya Gazdanapok

Megújuló gazdanapok

Csaknem 25 évvel ezelõtt a bábolnai vezetés elhatározta, megmutatják évente országnak-világnak, mire képes szakembergárdájuk, s egy év alatt is mekkora fejlõdésre képesek. 1977-tõl minden évben kitárták kapuikat, és útjára bocsátották a bábolnai napok nagyszabású rendezvénysorozatát. Ez az esemény a rendszerváltás körüli bizonytalanságban szünetelt, majd 1992-ben újraéledt, felhasználva a korábbi tapasztalatokat, belépve a nemzetközi kiállítások vérkeringésébe. Az OMÉK miatt 2000-ben nem rendezték meg a gazdanapokat, de az idén megrendezik az IKR Rt. és a Bábolna Rt. szervezésében. Az örömteli hír azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet az idei gazdanapokról tartottak. A szeptember 12-15. közötti történésekrõl Szaxon Attila az IKR Rt. vezérigazgatója, Székely Csaba a Bábolna Rt. Igazgatóságának elnöke és Sárfy Péter a Bábolna Rt. vezérigazgató helyettese szólt az újságíróknak. A következõket mondták el:

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr AGCO MF

MF TECHNOLÓGIA 2001:

Hazánkban több száz általunk forgalmazott Massey Ferguson mezõgazdasági munkagép üzemel vásárlóink legnagyobb megelégedésére. A Raiffeisen Agrárház Kft és Márkakereskedõ partnerei nem csak szakmai hátteret, de az általa forgalmazott gépekre szervizszolgáltatást és eredeti gyári alkatrészellátást magas színvonalon biztosítja. Gépajánlatunkban arra törekszünk, hogy a különbözõ méretû és termésszerkezetû, valamint anyagi háttérrel rendelkezõ vállalkozások megtalálják a számára szükséges és legmegfelelõbb kivitelû és árfekvésû gépet.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr hígítónk SPERMA-SPRINT

Minõség, megbízhatóság a legkedvezõbb áron

A PIG-BOY FARM KFT. és annak jogelõdje tizenöt éve változatlan összetételben és minõségben készíti és forgalmazza a SPERMA-SPRINT kanspermahígítót. A készítmény a sperma 72 órás garantált túlélésének biztosításával nem sorolható a tartós hígítók kategóriájába, ennek ellenére a SPERMA-SPRINT hígítóval készített sperma nem ritka esetben 7-8 napra is megõrzi termékenyítõ képességét. A cég kifejlesztette a hígító tartós változatát is, ami további 48 órás túlélést biztosít. Mesterséges Termékenyítõ Állomásunk az expediált kanspermák elõállításához a tartós változatot, a SPERMA-SPRINT PLUSSZ-t használja. Minden forgalomba kerülõ hígítót kipróbálunk, a mi hígítónkkal párhuzamban teszteljük, majd a teszt vizsgálatokat idõnként megismételjük. Az eddigi összehasonlító vizsgálatok alapján a SPERMA-SPRINT PLUSSZ felveszi a versenyt bármely hazai és európai tartós hígítóval. Ennek ellenére a tartós hígítónkat eddig nem hoztuk és egyelõre nem is akarjuk forgalomba hozni. Ennek okai, hogy:

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Gyomirtó gyom FOZÁT 480

Mit kell tudni a FOZÁT 480 gyomirtó szerrõl ?

AZ AGRO-CHEMIE Kft ( a Chinoin Növényvédõszer Üzletág tevékenységének folytatója) számos jól ismert gomba - és rovarölõ szer gyártója, termék kínálatát 2000-ben egy glifozát-IPA só hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szer a FOZÁT 480 forgalomba hozatalával bõvítette. Az AGRO-CHEMIE új terméke a levélen keresztül felszívódó, gyom-, és cserjeirtó készítmény, amely 480 g vízben oldott glifozát- izopropilamin (IPA) sót tartalmaz literenként.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr szexferomonos rovar

Szexferomonos rovarcsapdák a gyümölcs- és szõlõkultúrák molylepke

Már évtizedek óta jól ismertek a rovarok körében is az azonos fajhoz tartozó egyedek közötti vegyi kommunikációt közvetítõ, kis mennyiségben is jellegzetes viselkedési választ kiváltó anyagok, a feromonok. Ezek közül is különösképp sokat tudunk az ivarok egymásra találását és az azt követõ párzást elõsegítõ ún. szexferomonokról. A lepkék rajzása, szaporodása idõszakában a nõstények által a szabadba juttatott, általában nagy illékonyságú ivari csalogató anyagok viszonylag nagy távolságról is a kibocsátás helyéhez vonzzák a hím egyedeket. Sikerült megoldani, hogy az egyes fajokra jellemzõ, rendszerint nagyon fajspecifikus, ma már szintetikus úton is elõállítható szexferomonokat speciális rovarcsapdákban alkalmazva a növényvédelmi gyakorlatban is hasznosítsuk. Ezeket a csapdákat elsõsorban az egyes károsítók gyümölcsösünkben, kertünkben való elõfordulásának kimutatására, az imágók megjelenésének, valamint rajzásmenetének figyelemmel kísérésére használhatjuk fel. A tapasztalt egyedszámok alapján - bizonyos megszorításokkal - a várható károsítás mértékét is elõre lehet jelezni.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Kiállítás turisztika

Turisztikai kiállítás és konferencia Kaposvárott

Hat éve hagyomány, hogy a Kaposvári Turisztikai Kiállítás és Konferencia rendezvényeit a Kaposvári Farsangi Napokkal együtt tartják. Az idei események azonban minden eddiginél nagyobb sikert arattak. 222-en vettek részt a "Turizmus helye és szerepe a Széchenyi tervben" címmel megtartott konferencián, ez a szám több mint az elmúlt években. A kiállításon 59 standon, száz turizmussal foglalkozó cég jelent meg. 11 ország mutatkozott be: Ausztria, Ciprus, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Srí Lanka, Románia, Svájc, Tunézia. Az ANTOR jelenlévõ tagjai bejelentették, hogy jövõre közös bemutatókat is tartanak saját országaik turisztikai lehetõségeirõl.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr Gép Támogatás Mezőgazdaság

Új mezõgazdasági gép és technológiai berendezések vásárlásának támogatása

Igénylõ: Növénytermesztési, kertészeti, állattenyésztési, vegyes-, erdõ-, vadgazdálkodási, halászati tevékenységet végzõ mezõgazdasági termelõ, valamint: gépszövetkezetek, gépkölcsönzõk, mezõgazdasági bérmunkát-, vízszolgáltatási tevékenységet végzõk, agrároktatási intézmények tangazdaságai és tanüzemei, "új típusú" szövetkezetek.

Szakfolyóirat > 2001/4 > Pr turisztika utazási kiállítás

Utazási börze a Világörökség városában, Pécsett

A tavasz, nem csak a természet éledését, a mezõgazdasági munkák kezdetét jelenti, hanem az idegenforgalmi, a turisztikai idény elõkészítését, a késõ tavaszi-, nyári utazási ajánlatok megjelenését is. Dél-Dunántúl egyik legjelentõsebb turisztikai kiállításán, a Pécsi Ipari Vásár Kft szervezésé-ben, március 9-11. között, a baranyai megyeszékhelyen immár hatodszor megtartott Turizmus Utazási Börzén igen jelentõs kiállítói és látogatói érdeklõdés volt tapasztalható.