MENÜ

A kutyák tenyésztése

Oldalszám: 127
2013.11.05.

Tenyészállat kiválasztás szempontjai

A kutyatenyésztés egy nagyon szerteágazó és sok ismeretanyagot igénylõ szakma és hivatás, melyet ezen cikk keretein belül csak röviden összefoglalok, állatorvosi szempontból közelítek meg.

A kutyatenyésztés
A tényleges tenyésztõi munka megkezdése elõtt célszerû elméleti alapozással kezdeni. Tájékoztatók, ismeretterjesztõ újságok és kutyatenyésztéssel foglalkozó könyvek tanulmányozását javaslom. Az elméleti tudás megszerzését, élõ tapasztalattal rendelkezõ tenyésztõk tanácsaival és kutyákkal foglalkozó kisállat praxisban jártas állatorvos tanácsaival egészítsük ki. Az elméleti ráhangolódást követõen nagyon fontos felmérni saját lehetõségeinket. Mennyi idõt és energiát szeretnénk tenyésztésre fordítani? A kiállítások látogatása, tenyész szemlék, klubtagsági díjak, törzskönyvek stb. Tapasztalatom szerint érdemes kezdõnek lehetõleg egy kutyafajtával kezdeni a tenyésztést. Lehetõleg egy olyan fajtával, melynek tartása, takarmányozása és egészségügyi ellátása egyszerû és viszonylag problémamentes; így értékes tapasztalatokra tesznek szert.
Ezért nagyon fontos a fajta kiválasztása. A tenyészállat megvásárlása elõtt gondoskodjunk annak megfelelõ elhelyezésérõl, ha van lehetõség rá külön elletõ helyrõl és arról, hogy ezek a helyek a kutya méretének, mozgásigényének megfeleljenek. Az ebek tartózkodási helye és elletõ helye könnyen tisztítható és fertõtleníthetõ legyen.
A kutya tartás-tenyésztés helyi szabályairól már a vásárlás elõtt a helyi önkormányzatnál érdeklõdjünk. Több kellemetlenséget elkerülhetünk így. A tenyészállat megvásárlása elõtt érdeklõdjünk a kiszemelt fajta tenyésztõinél, fajta klubokban, kutyás újságok hirdetései stb. alapján. Javaslom leinformálható és megbízható, több éve tenyésztõ szakembertõl vásároljunk kiskutyát vagy fiatal szukát. Ellenõrizzük a kutya törzskönyvét, tetoválási számát (ha látható) és oltási bizonyítványát. Érdeklõdjünk õsei, fõleg a szülõk, nagyszülõk felõl, kérdezzünk rá az õsök betegségeire (pl.: dysplazia, rejtett here, nyitott gerinc), az õsök által hozott alomszámra.
Egészséges, jól fejlett, rendellenességet nem mutató kölyköt válasszunk. (Tapasztalt tanácsadó segítségül hívása nem szégyen). Kössünk az eladóval írásbeli adás-vételi szerzõdést, melyben leírjuk, hogy kifejezetten tenyésztési célra vásároljuk az ebet. Ez fontos, mivel egyes hibák és rendellenességek a vásárlás pillanatában nem mutatkoznak meg (süketség, rejtett here) Ezért késõbb jogosan kérhetünk kárenyhítést. Amit mi is ellenõrizhetünk a kutyán külsõ megtekintéssel: szeme színe, fogai állása, harapása, fogak száma, bõr és szõr állapota, köldöke, a végtagok állása, külsõ nemi szervek megléte vagy hiánya. A hallás és látás megítélése nem mindig egyszerû feladat, de próbáljuk lehetõség szerint megítélni azt. Fõleg olyan fajtáknál, ahol a süketség öröklõdõ bántalom pl.: argentin dogok.
Fiatal szukák esetén érdeklõdjünk ellett-e már az állat, hányat ellett, hogyan folyt le a szülés, voltak-e problémák? Császármetszés vagy egyéb állatorvosi segítségnyújtás történt-e? Ellenõrizzük a kutya hasát a has középvonalánál, látunk-e mûtési heget vagy egyéb elváltozást. A vételár kifizetése elõtt, ha van mód rá vizsgáltassuk meg a kutyát kisállat praxisban mûködõ állatorvossal. Ezt követõen többé-kevésbé biztosak lehetünk abban, hogy egy egészséges kutyát vásároltunk, ami képes lesz fajtájának külsõ és belsõ tulajdonságait reprodukálni. (A tenyészállat felnevelése egy külön szakmai cikk témája lesz) A nemi érettséget a szuka 6-9 hónapos korban éri el, amit az elsõ tüzelés jelez. Kisebb testû fajtákban korábban, nagyobb testû fajtákban késõbb jelentkezik. A tenyészérettség szaporításra való alkalmasságot jelent, ami általában a második, harmadik tüzelés idejével, és a fajtára jellemzõ testtömeg elérésével esik egybe. A kan kutya az ivarérettséget 7-10 hónapos korban, a tenyészérettséget kb. 12-18 hónapos korban éri el. Ebben az életkorban érdemes a tenyészállatot tenyész szemlére vagy kiállításra elvinni, bemutatni. A kutya általában évente kétszer tüzel. Leggyakoribb a tavaszi és az õszi tüzelés. Átlagosan 6 hónap telik el két tüzelés (ivarzás) között, de ettõl lehetnek egyedi eltérések. Az ivari ciklus négy jól elkülöníthetõ részre osztható. Elõ ivarzás (prooestrus) kb. 9 nap
Ivarzás (oestrus) kb. 4-5 nap
Sárga test fázis (metoestrus) 2 hónap
Nyugalmi periódus (dioestrus) 4 hónap
A szuka kutya az ivarzási szakaszban tenyészthetõ legsikeresebben. Ennek a szakasznak pontos meghatározása kulcsfontosságú a tenyésztés szempontjából. Tudományos módszerekkel vagy egyszerû házi eszközökkel is megállapítható a megfelelõ idõpont. A ciklus diagnosztikája, hüvely citológiai (kenet) vizsgálattal, hormonális vizsgálatokkal, a hüvely elektromos ellenállásának vizsgálatával pontosan meghatározható. Tapasztalt fedezõ kanok is jól jelzik a megfelelõ idõpontot, ezen kívül támpontot adhat az állat viselkedése, tûrési reflex kialakulása, a hüvelyváladék színe, állaga stb. A fedeztetésre használt kan kutya leellenõrzése is fontos: Törzskönyv ellenõrzése Oltási könyv ellenõrzése Egészségi állapot megszemlélése Örökítõ képesség (utódok alapján pl.: kiállítási eredmények) Külsõ nemi szervek állapotának megtekintése (herék, pénisz) Sperma vizsgálata Csak egészséges, lehetõleg ne közeli rokonságban lévõ ebbel fedeztessünk, a késõbb megszületendõ kiskutyák egészsége érdekében. Ha lehetõség van rá legalább kétszer fedeztessünk 2-3 napos idõközökkel. A fedeztetések idõpontját gondosan jegyezzük fel. Sikeres fedeztetést követõen 60-63 nap múlva várható az ellés. (Vemhes kutya táplálása, mozgatása, tápanyag igénye eltér az átlagtól külön cikk foglalkozik vele) Tapasztalatlan szuka szülésénél mindig legyünk jelen, bármikor szükség lehet a segítségünkre. A szülés idõpontját érdemes állatorvosunkkal egyeztetni, hogy probléma esetén legyen kihez fordulnunk.
Az ellés legtöbb esetben problémamentesen zajlik. Az ellés elõtt a kutya viselkedése megváltozik, fészket készít, visszahúzódik, kevesebbet eszik, a testhõmérséklete 1-2˚ C-kal lecsökken. Normális esetben 20-30 percenként születik egy-egy kiskutya. Az anyakutya általában elrágja a köldökzsinórt és megeszi a magzatburkot. Figyeljünk arra, hogy a kiskutyának ne essen baja ezalatt. Elõfordulhat kóros viselkedés vagy magatartás zavar, egyes szukák megrághatják kölykeiket, ilyenkor külön kell venni a szukától a kölyköket és felügyelni kell a kiskutyákat. Ha a szuka ismételten agresszivitást mutat, mesterségesen kell táplálni és felnevelni a kölyköket.
Az ellési helye jól fertõtleníthetõ, meleg helyen legyen. A kiskutyák igénylik a 28-30 ˚ C-os környezeti hõmérsékletet. Fontos a kiskutyák köldökének fertõtlenítése, ha a szuka nem rágja el, akkor a köldökzsinór átmetszése. A megszületést követõen vagy az azt követõ néhány napban vegyük szemügyre alaposan a kölyköket, lehetõleg egyenként. Ha rendellenességet tapasztalunk kérjük ki állatorvos tanácsát. Ilyenek lehetnek pl.: sérvek, hasfal nyitottsága, vízfejûség, a végbél elzáródása, szájpadlás hasadék stb. A kiskutyák elválasztása anyjuktól 6-12 hetes korban szokásos Magyarországon. A kutyák értékesítését féregtelenítés, egyedi megjelölés (tetoválás, mikrochip beültetése), állatorvosi vizsgálat és védõoltás beadása elõzze meg a kiskutya egészségének megõrzése és a leendõ gazdák érdekében.
Tenyészetünkbõl származó fajtatiszta kutyákat törzskönyvvel és egyedi megjelöléssel (mikrochip) adjuk új gazdához, a hiteles és eredményes tenyésztés és a fajtamegõrzés érdekében.
Dr. Révész Bálint
Állatorvos
Lánc utcai Kisállatrendelõ
Pécs, Farkas István u. 8.
(72) 212-766