MENÜ

Vemhes kocák takarmányozása

Oldalszám: 75
2013.11.04.

A vemhes koca takarmányozása mindig is a sertéstakarmányozás „fekete báránya” volt, mivel túlzott jelentõséget sohasem nyilvánítottak neki. Pedig ezen idõszak fontosságát szükséges hangsúlyozni a következõk miatt:

A vemhes koca takarmánya a legolcsóbb sertéstáp, mivel a vemhesség nagy részében csak a létfenntartás energia, fehérje ásványi anyag és vitamin szükségletét kell fedeznünk, így jelentõs költséget takaríthatunk meg vagy veszíthetünk el.

A koca termelésének ezen idõszakában dõl el a születendõ alom mennyisége, súlya és a koca következõ termelési ciklusának eredményessége. Ezen tényezõket a takarmányozással jelentõsen lehet befolyásolni (javítani vagy rontani).

Egy kocasüldõ felnevelési költségei a késõbbi ellések számának növelésével térülnek meg, így érdekünk hogy a kocáink hosszú ideig és nagy produktummal termeljenek.

A koca takarmányozásban ismeretes egy fogalom – a flushing – amely lényege hogy a búgatást megelõzõ 5-10 napban megnöveljük az energia ellátottság szintjét, ezáltal remélve egy jobb beágyazódást, alacsonyabb méhen belüli mortalitást, és magasabb malaclétszámot. Viszont ami véleményem szerint sokak számára nem ennyire köztudott az az, hogy a kocák vemhesítés utáni bõséges energiaellátása növeli az embrionális elhalálozást. Talán éppen ezért olyan fontos beszélni a vemhes kocák takarmányozásáról, mert véleményem szerint hazánkban jelentõsen túltakarmányozzuk a vemhes állatainkat.

Az amerikai tapasztalatom merõben más, ott a vemhes kocák takarmányozását testsúly, életkor és kondíció alapján végzik külön optimalizáló programokkal, és a termelõknek az „ideális” vemhes koca képét sulykoló kiadványokkal (ezt teszem én is). Ez azért fontos mert egy ideális kondícióban lévõ és „éheztetett” vemhes koca a gazda szemében egy sovány és lezsarolt állat képzeletét kelti, amelyet akarva akaratlanul meg akar szüntetni (a vemhesség nagy részében az állatokat létfenntartó takarmányadagon tartjuk).

A másik fogalom ami a vemhes állatok takarmányozása kapcsán elõ szokott kerülni a vemhességi anabolizmus. Ez a gazda részére megnyilvánul egyrészt a koca megnövekedett étvágyában, másrészt a jobb takarmány hasznosulásban (ez utóbbi a fehérje és energiatartalékok képzésére irányul, és nem jobb fehérje emészthetõséget, hanem inkább a felszívódott aminosavak jobb hasznosulását jelenti).

A vemhes koca életfenntartó energiaszükségletét a vehemépítés csak a vemhesség utolsó két hetében növeli meg mintegy 50%-al. Ezen idõszakban a bõséges takarmányozás igazoltan növeli a születendõ alomsúlyt, viszont azt sem kell figyelmen kívül hagyni, hogy egy elõrehaladott vemhességi stádiumban lévõ koca az életfenntartó takarmányadagjának akár a háromszorosát is el tudja fogyasztani. Tehát a vemhesség teljes idõtartama alatt kerüljük az ad libitum takarmányozást (hacsak nincs a koca lezsarolt kondícióban).

Most nézzük a konkrét tényeket. A vemhes kocák takarmányozását a gyakorlatban célszerû két részre bontani, a vemhesség 85–90. napjáig tartó szakasz, és a 85–90. naptól az ellésig tartó szakaszt.

A vemhesség 85-90. napjáig: Az elsõ szakaszban fogjuk vissza a kocák takarmányozását a kondíció függvényében. A napi adag ne csökkenjen 1,6 kg/nap alá, de semmiképp se emelkedjen 2,4 kg/nap fölé. Egy 13%-os nyersfehérje és megfelelõ aminosav garnitúrával (0,65% lizin, 0,22% metionin) rendelkezõ vemhes kocatápból a napi adag optimális kondíció esetén 1,8 kg, míg ennél gyengébb beltartalmú tápból értelemszerûen több.

Az energiaszintet próbáljuk meg alacsonyan tartani (a cél 12 MJ/kg MEsertés lenne), de ez a hazai takarmányozási viszonyok és felhasználható alapanyagtörzs mellett lehetetlennek tûnõ próbálkozás. A kisebb telepeken és háztájiban bevett szokás, hogy a vemhes kocák ballasztigényét valamilyen egyéb takarmánnyal vagy melléktermékkel megnövelik (pl. zöldlucerna), vagy almos tartásmód mellett egyszerûen a kocára bízzák a szükséges szárazanyagigény kielégítését az alomszalmából.

A vemhesség alatti magas nyersrosttartalomra a klasszikus felfogás szerint azért van szükség, hogy az ellés után bekövetkezõ bélsárpangással kezdõdõ MMA szindróma kialakulását megelõzzük.

85-90. naptól az ellésig: Ebben az idõszakban meg kell emelnünk a napi takarmányadagot egyrészt a kondíció (lásd táblázat), másrészt az életkor szerint (kocasüldõknek mindig ajánlatosabb magasabb fejadagokat adni, mivel a szervezetük még nem érte el a maximális fejlettséget, tehát a vehemépítés mellett saját testtömegüket is növelniük kell).

A táp összetételén nem szükséges változtatnunk, viszont ügyeljünk a helyes vitaminszintekre (A vitamin: minimum 8000 NE/kg, D vitamin: minimum 1000 NE/kg, E vitamin: minimum 40 mg/kg)!

Azért ennyire nem szörnyû a helyzet a vemhes koca takarmányozásban, csak ügyeljünk arra hogy azt a néhány alapszabályt betartsuk ezzel kapcsolatban, és akkor nem kell szembesülnünk a hiányos vagy túltakarmányozásból eredõ gazdasági kiesésekkel és veszteségekkel.

Muzsek András melléklet