MENÜ

Gyümölcsfa oltványok vásárlása

Oldalszám: 13
2013.11.04.

A gyümölcsös létesítése, de néhány gyümölcsfa telepítése is több évtizedre szóló, költséges beruházás. A megtérülés csak 4-6-10 év múlva, termõre fordulástól kezdõdõen, évente növekvõ mértékben jelentkezik. Drága az ültetvényanyag, egyre többe kerül a szállítás, a fák ültetése, nevelése és a károsítók elleni védekezés is egyre költségesebb.

A sikeres termesztés érdekében már a szaporítóanyag vásárlásánál figyelemmel kell lenni arra, hogy csak egészséges, elsõ osztályú oltványt, facsemetét vásároljunk. A facsemete bizalmi áru, csak megbízható helyrõl vásároljunk.

A hagyományos, szabadgyökerû gyümölcsfaültetvény- anyag nyugalmi állapotban lévõ, szabvány minõségû, életképes, egészséges, élõ növény. A földlabdás, konténeres ültetvényanyag a magasabb költség mellett ettõl csak abban tér el, hogy tenyészidõben, leveles állapotban is értékesíthetõ. Választhatunk suháng és koronás oltvány fejlettségû, és vírusmentes illetve elsõ-, másodosztályú minõségû oltványt. Vásárláskor gyõzõdjünk meg arról, hogy a kiválasztott oltvány megfelel a szabványnak és a növényvédelmi kódex elõírásainak.

Õrizzük meg a vásárlást igazoló, részletes számlát vagy szállítólevelet, ne elégedjünk meg csak a fizetendõ végösszeget tartalmazó pénztár-blokkal. A számlán a vásárolt oltványok mennyisége mellett legyen rajta az alany (esetleg közbeoltott fajta), a nemes faj és fajta neve, minõségi osztályba sorolása. A vírusmentesség is legyen feltüntetve, ha vírusmentes oltvány árát fizettük. A származási helyként az elõállító faiskola is szerepeljen az értékesítõ lerakat neve, címe, adószáma mellett. A kötegeket legalább két jeltáblával kell ellátni, de fajtánkénti egy – egy oltvány vásárlása esetén, minden darabon legyen jeltábla. A jeltáblát is õrizzük meg reklamáció esetére. A faiskola garanciája a fajtaazonosságra és az oltvány életképességére is vonatkozik. Sokszor a lappangó fertõzés csak késõbb, hónapok vagy 1 év elteltével derül ki. Az oltványok vontatott kihajtására ajánlatos felfigyelni. Egyetlen ki nem hajtott, vagy kihajtás után kipusztult fát is meg kell vizsgálni. Fontos megállapítani a pusztulás okát, hogy elejét vegyük egy járványnak. A fajtaazonosságról csak évek múltán az elsõ termés érésekor tudunk megbizonyosodni. Az értékesítendõ gyümölcsfa- oltványoknak a kórokozók, és kártevõk minden fertõzésre, továbbszaporodásra képes fejlettségi alakjától mentesnek kell lennie.

A vásárolt oltvány gyökerén nem lehet agrobaktériumos gyökérgolyva, fehérpelyhes gyökérpenész, szegecsfejû gyökérgomba. Az almafa gyökerén nem lehetnek vértetû telepek, vagy a vértetû károsításától származó daganatok. A szabványban elõirt 4-5 ceruzavastagságú gyökér mellett fontos a vékonyabb gyökerek megléte is. A vastagabb gyökerek fontosak a fák rögzítéséhez, de a víz és a vízben oldott tápanyagok felvételéhez a vékony gyökerekre és az azokon fejlõdõ hajszálgyökerekre is szükség van. A vékony gyökerek hiánya lappangó (gyökér-, vagy talajgomba) fertõzöttségre utal. Az egészséges növény könnyen pótolja a kiszáradás vagy megfagyás miatt letöredezett vékony gyökereket, de a beteg, gyökérgombával fertõzött gyökerek a legkedvezõbb körülmények között sem fejlõdnek tovább, sõt pusztulásuk folytatódik az átmeneti vermelés, majd telepítés után.

A facsemete a vásárláskor fagyfoltoktól, perzselésnyomoktól mentes, bõrszövete legyen egészséges, fénylõ, feszes. A kiszáradást a héj ráncosodásáról, fonnyadásáról vesszük észre. Tavaszi vásárláskor figyeljünk arra, hogy nyugalmi állapotban vannak-e a rügyek. Rügypattanás, fakadás után a fák nehezebben viselik a szállítást és ültetést. A törzsön nem lehet sérülés, vegyszerperzselés, rágás, fagyfolt, törzserõsítõ vesszõ, csap, sarj, sõt ezek eltávolításából származó sebeknek és az oltás – szemzés sebeinek is körkörösen begyógyultnak, beforrottnak kell lennie. Az oltás- vagy szemzés- forradásának hézagmentesnek kell lennie. Kötözõanyag nem maradhat a törzsön. Az alany visszavágásának helyén a metszlap nem lehet roncsolt felületû, repedt, vagy mézgás. A csonthéjas gyümölcsfajok „libabõrös” vesszõje, törzse leukosztómás, a mézgásodás baktériumos fertõzöttségre utal. Az alma- és körte oltványokon a fomopsziszos kéregelhalás kezdeti tünete, a vesszõhéj elszínezõdése, ami késõbb rücskös felületûvé válik.

A törzsön és a vesszõkön nem lehet pajzstetû telep, takácsatka tojás, varasodás, kéregnekrózis, gombatelep. Az õszibarack- és alma oltványok vesszõinek csúcsrügyei nem lehetnek lisztharmatosak, az oltványok válogatásakor figyeljünk a „gyertyás” vesszõkre.

Az aranyribiszkére oltott törzses köszméte- és ribiszke-oltványokon nem maradhat csonk az oltás helyén, a gyökérnyakon nem lehet botrítiszes ödéma. Vásárláskor, szállításkor és telepítéskor óvjuk a szaporítóanyagot a kiszáradástól és a fagytól. Telepítés elõtt állítsuk vízbe a csemetéket, jól szívassuk meg nedvességgel azokat.

Egészséges gyümölcsfaoltványok gondos szállítása és szakszerû ültetése garancia a fák megeredésére és erõteljes fakadására, fejlõdésére.

Dr. Véghelyi Klára