Szakfolyóirat > 2001/12 > Takarmányozás húsmarha marha
A húsmarha téli elhelyezése és takarmányozása
A húsmarhatartás jövedelmezõsége nagymértékben függ a költségszinttõl, hiszen a választott borjú értékesítésébõl származó szerény árbevétel a napi költségek alacsony szinten tartását követeli meg. Az ágazat költségeinek kb. 80 százalékát a takarmányozás teszi ki. Az ebbõl fakadó kiadások ráadásul az év során rendkívül egyenetlenül oszlanak meg - jelentõs hányaduk a téli hónapokra esik. Jelen tanulmány éppen ezért nagyobb súlyt helyez a takarmányozási kérdésekre, az olcsóság szem elõtt tartásával. A tartástechnológiai alternatívák csak annyiban kerülnek említésre, amennyiben azt a takarmányozás megköveteli, hiszen egy korábbi közleményünkben már részletesen esett szó a lehetséges elhelyezési megoldásokról (AGRO NAPLÓ, 2001. március).