MENÜ

Nagy sikerû sertéstakarmányozási szimpózium<BR><BR>

Oldalszám:
2013.02.19.
Közeledik az idõ, amikor beléphetünk az Európai Unióba, ahol a minõség kiemelten fontos szerepet játszik. Aki ezt a helyzetet felismeri és minõségi termék elõállítását tûzi ki célul, a modern takarmányozással a jövõben is megtalálja a számítását. Ez nem jelent feltétlenül többletköltséget, csupán az állatok optimális, kiegyensúlyozott táplálását.
A Sano immár minden évben megrendezi szarvasmarha- és baromfi- mellett sertéstakarmányozásban is nemzetközi szakmai találkozóját. Az idei év rendhagyónak tekintehetõ, ugyanis a sertések számára elõállított Sano készítmények iránt a magyarországi érdeklõdés oly mértékben megélénkült, hogy 2001. október 25-26-án két helyszínen, Hajdúszoboszlón és Székesfehérváron tartotta a Sano “A modern koca- és malactakarmányozás elméleti és gyakorlati kérédései“ témakörében hagyományosnak tekinthetõ szimpóziumát.
A több mint 250 résztvevõnek, akik az ország egész területérõl jöttek, sok szakmailag izgalmas elõadást kínáltak a szervezõk.
A legnagyobb érdeklõdésre számot tartó elõadást a Dr. Szabó Péter, a Debreceni Egyetem AC Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének egyetemi adjunktusa tartotta “Az uniós elvárások és feltételek a magyar sertéstenyésztéssel szemben” címmel Elõadásában országos helyzetképet vázolt fel a magyar sertés állatállomány megoszlásáról, a húsfogyasztási helyzetrõl, és bõven tárgyalta annak lehetõségeit, milyen feladatok állnak az ágazat elõtt az európai uniós csatlakozással összefüggésben.

Az elõadást élénk vita kísérte, melybõl Magyarországon tapasztalható helyzetre, az EU-tól való eltéréseire lehetett következtetni.

A rendezvény kiemelt elõadói a Németországból érkezett elõadók Dirk Hogenkamp takarmányozási szakértõ és Dr. Franz Melzig állategészségügyi tanácsadó voltak, akik közösen tartották meg elõadásukat, “Megelõzés kezelés helyett” – Eredményes gazdálkodás biztosítása modern állategészségügyi és takarmányozási módszerekkel” címmel.
“Azt az idõt, amit a sertéstartó várakozzással tölt el, míg megbetegedett állataihoz sürgõsségi ügyeletes állatorvos megérkezik, a jövõorientált üzemeknek végérvényesen el kell felejteniük. Az állatorvosi ismereteket és képességeket egy gyakrabban kell már a betegségek megelõzésénél alkalmazni.” – kezdõdött a két részbõl álló elõadás, melyet szinkrontolmácsok fordították a részvevõ vendégeknek magyarra.
Az uniós csatlakozás elõtt hû képet kaphattak a hallgatók azokról a változásokról, az ágazatra váró feladatokról, mind az állategészségügy, mind a takarmányozás területén. Világosan látszik, hogy a jövõben e két kiemelt területnek szorosan együtt kell mûködnie a hatékony és egészséges termelés érdekében. Az elõadások bizonyították, hogy e két szakma szoros együttmûködésével még jobb eredményeket lehet elérni az állattartásban.

A szimpózium második részében felkért gyakorlati szakemberek (Mester Károly, Nagy Gyula, Dr. Lajos Balázs, Rácz Károly) beszéltek saját takarmányozási tapasztalataikról, eredményeikrõl, melyeket elsõsorban Sano takarmányokkal értek el. Abban mindegyikük egyetértett, hogy az orszáos átlagnál jobb eredményt csak folyamatosan kiváló minõségû takarmányokkal lehet elérni. Ez a Sano filozófiája is, ezért vezette be már több évvel ezelõtt a takarmánygyártási folyamataiban az ISO 9001-es minõségbiztosítási rendszert.

A szervezõk bíznak abban, hogy a Sano Sertéstakarmányozási Szimpózium hozáájárul ahhoz, hogy még több olyan gazdaság lesz hazánkban, ahol nyereséges és egyben minõségi termelés folyik.

Készítette: Nagy Attila
Sano Magyarországi Kft.