MENÜ

Kétszáz rakodógép az Axiáltól

Oldalszám: 28
2014.01.13.

Nevezetes átadás volt Dávodon november 5-én. A bajai központú Axiál Kft. mérföldkõnek számító eseményére került sor. Ekkor adták át a dávodi Augusztus 20. Mezõgazdasági Részvénytársaságnak a cég által forgalmazott 200. MANITOU teleszkópos rakodógépet.

– 3200 hektáron gazdálkodunk – indokolja a vásárlást Csala Imre, a részvénytársaság elnöke – tevékenységünket fõként az állattenyésztés határozza meg. Tejelõ tehenészetünket a Holstein-fríz tehenek és a szaporulatuk alkotják, számuk meghaladja az 1600 darabot.
Sertéstenyésztésünket a Dalland fajtára alapoztuk. Szántóföldi növénytermesztésünk az állatok ellátását szolgálja,ha takarmányból feleslegünk van, akkor azt a szabadpiacon értékesítjük. A fentiekbõl jól látszik, hogy rengeteg anyagmozgatási feladatot látunk el. Példaként talán elég megemlítenem, hogy éves szinten 150-200 ezer mázsa szervestrágyát kell megmozgatnunk, de az állatok etetéséhez szükséges szemes takarmányok rakodását is meg kellett oldanunk valahogy. Éppen ezen igények miatt kerestünk egy gyors, megbízható, széleskörûen alkalmazható rakodógépet. Ezért választottuk a már említett kritériumokat teljesítõ, jó árfekvésû és a forgalmazó által kedvezõ finanszírozási feltételekkel megvásárolható MANITOU rakodógépet. Hozzá kell tennem, hogy az AXIÁL Kft.-vel nem újkeletû a kapcsolatunk, hiszen évek óta az alkatrész ellátásunk 70-80 százalékát õk biztosítják. Idén már vásároltunk tõlük egy SULKY mûtrágyaszóró gépet is.
Az Axiál Kft. ügyvezetõ igazgatója, Harsányi Zsolt szerint való igaz, amit Csala Imre elnök úr mondott a rendkívül kedvezõ tulajdonságú géprõl. Egy rakodó sikerét ugyanis nagyban meghatározza, mennyire képes megfelelni az üzemeltetõ követelményeinek. A MANITOU eddigi szereplése megfelelt minden felhasználói elvárásnak.
– Hazai példaként hadd említsem meg a Bács-Tak Kft.-nél üzemelõ, ilyen márkájú rakodógép példáját. Itt három éve mûködik a szerkezet, eddig 12 ezer üzemórát teljesített. Ez körülbelül annyit jelent, mintha egy személyautó ezen idõszak alatt 550 ezer kilométert tett volna meg. A MANITOU MLT 633-120 LS turbó teleszkópos rakodógép a nevében lévõ számsornak megfelelõen, 120 lóerõs motorjának köszönhetõen 6 méter magasra képes emelni 33 mázsányi terhet. A LS jelzés pedig egy rendszert jelöl, amely tulajdonképpen nem jelent mást, mint hogy egyszerre képes ellátni a kitolást, a ráfogást, az emelést amellett, hogy a kormányzási funkciók is mûködnek. A cég a gép jó tulajdonságaihoz hozzáteszi még a kedvezõ finanszírozási lehetõségeket is, amelynek eredményeképpen akár 25 százalékos önerõ befizetésével garanciális szerviz és alkatrész ellátás mellett már el is vihetõ a teleszkópos rakodógép.
(X)