MENÜ

Virágkötészeti lehetõségek az ünnepi asztalra

Oldalszám: 36
2014.01.14.

A virágok adta szimbólumok magukba rejtik a növény és a bölcselet kapcsolatát, amely a messze múltat idézi. A római birodalom kiterjedése olyan területeket foglalt magában, ahol a szõlõ és kerti kultúrák jól illeszkedtek egymáshoz.

A virágokhoz kapcsolódó jelentések emelték a virágkötõ ember szellemét. Összeforrt benne a varázslat és a mûvészet. A virágnyelv az emberi kultúrák szellemi adománya, amit nem törtek meg a történelmi korok változásai.
A megmaradt festmények megõrizték a virágok hangulatot adó lényegét. Látjuk tehát, hogy a virág fontos szerepet tölt be a különbözõ társadalmakban, emeli atmoszféráját. Virágnyelv keleten és nyugaton egyaránt létezik, mint jelbeszéd.
Nézzünk néhányat: - liliom azt jelenti „mindig kész az erényre”
- fák „gyorsan születõ, gyorsan pusztuló”
- nád „meghajlunk, meg nem törünk”
- árvácska a „barátságot”, nefelejcs „hûséget”,
- ibolya „szerénységet”
- a becsületrend szegfû vörös színét Napóleon választotta

A liliom vakító tiszta virágával az egyenességet, tisztaságot, a rómaiak pénzén a reménységet, a keresztényi életben szelídséget, a tiszta életet és szüzességet is jelképezi.
Advent, adventus Domini (Úrjövet), ami az egyházi évnek a karácsony elõtti negyedik vasárnaptól karácsonyig terjedõ szakasza. Elõkészület a karácsonyra, annak az évezrednek az emlékére, amikor az emberiség a Megváltót várta. Aktuális tehát az adventi koszorúk készítése, amit újabban négygyertyás adventi dísz tesz ünnepélyesebbé. Az egy-egy hét kezdetével meggyújtott gyertyák fénye, illata melegséget áraszt a szobában és beköltözik a szívekbe. A karácsonyi asztalra tett egygyertyás asztaldísz szintén emeli az ünnepi asztal hangulatát.
Az adventi koszorú és karácsonyi asztaldísz elkészítéséhez alapanyagként begyûjthetjük a fák terméseit, mint a fenyõk tobozait. Kérgek, ágak, gombák, taplók, tuskók szintén jól illenek a kompozícióba.
A bükk, tölgy, lepényfa, platán, szivarfa, vasfa termése vagy a csavarfûz ága, hortenzia virága és levele.
A feketefenyõ, vörösfenyõ, ezüstfenyõ, erdeifenyõ, simafenyõ, lucfenyõ és a tuják, hamisciprusok, cédrusok tobozai kiválóan alkalmasak díszítésre és könnyen begyûjthetõk.
Szárazvirágnak alkalmasak az egynyári növények, amelyek gyorsan és nagy mennyiségben termeszthetõk a kiskertekben is.
Tátikának elvirágzás után levágjuk a termést hozó szárait, majd csomóba kötve függesztve szárítjuk.
Kerti sóvirág fehér, lila, rózsaszín, barack és sárga virágait leszedjük és sötét, száraz helyen függesztve szárítjuk.
Sárga sóvirág citromsárga virágait szintén teljes virágzásakor szedjük le és hasonló módon szárítjuk, mint a kerti sóvirágot.
Mák kiürített termése, a ricinus tüskés pirosas termése, vagy a díszkukorica érett termése jól eltartható.
Az évelõ és fás növények részei szintén jól száríthatóak, mint a cickafark fehér virága, selyemkóró termése, kokárdavirág, pipacs toktermése, stb.
Adventi koszorú készítéséhez koszorúalapot vásárolhatunk, amit aztán feldíszíthetünk a felsorolt anyagokból. A karácsonyi asztaldísz alapjait egy vastagabb faágból fûrészelt fatalp adhatja. Minden kezdet nehéz, fontos, hogy próbálkozzunk.
Lehetõség van arra, hogy a minden második évben megrendezésre kerülõ „Bor-Virág” virágkötészeti verseny munkáit megtekintsék és azt követõen kötészeti bemutatón vegyenek részt Villányban. A bemutatót és versenyt a Teleki Zsigmond Szakképzõ Iskola és Kollégium szervezi, amely a szüreti napok része.
Az 1949-ben létesített iskolában 30 éve folyik virágkötészeti oktatás, amit Sallai Tibor igazgató indított el. Kiváló szakemberek oktatták az itt tanuló diákokat, így Buzás László tanár és szakíró. Napjainkban Mezei Ilona tanárnõ, minõsített virágkötõ mester keze alól kerülnek ki a legújabb virágkötõ palánták.
A szakmai alapok sikeres elsajátításához tehát keressék fel iskolánkat.


Szederkényi Ferenc