MENÜ

A meghûléses betegségek megelõzésére és kezelésére alkalmas gyógynövények és készítményeik

Oldalszám: 35
2014.01.13.

A hideg, nyirkos idõ beálltával a légúti fertõzések tömeges terjedésére lehet számítani. Az immunrendszer ekkor még nem aktivizálódik kellõképpen ahhoz, hogy a nyálkahártyákon mindig jelenlévõ és a hideg hatására felszaporodó betegségokozó vírusok és baktériumok ellen felvegye a harcot. Ekkor alakulnak ki a hurutos megbetegedések, melyek elõször csak orrfolyást okoznak, majd a kórokozók egyre lejjebb húzódhatnak az alsó légutak irányába is, ha ezt idõben nem akadályozzuk meg. A náthavírusok enyhébb gyulladásos fertõzéseket (nátha, torokgyulladás, fülgyulladás, stb.), míg az influenzavírusok magas lázzal járó, súlyosabb megbetegedéseket válthatnak ki. A láz kialakulásakor orvoshoz kell fordulni, a gyógynövényes kezelés ilyenkor már csak kiegészítõként jöhet számításba és fõleg a tünetek enyhítésére szolgál. A megelõzésben és a kezdeti, enyhébb lefolyású hurutos állapotok kezelésében viszont jelentõs szerepet játszhatnak a gyógynövény-alapú készítmények -teák, tinktúrák, illóolajok, mellbalzsamok- is.

A légúti fertõzések megelõzését többféleképpen elõsegíthetjük gyógynövény-kúrákkal. Ezek egyrészt az immunrendszert erõsítik illetve vitaminokkal látják el a szervezetet, másrészt elõsegítik a káros salakanyagok kiürítését. A vitamin-tartalmú drogok közül elsõsorban a C-vitaminban gazdag forrásoknak van jelentõs szerepe az immunrendszer erõsítésében. Itt elsõsorban a csipkebogyó drogjait, különösen a csipkehúst érdemes megemlíteni, amely a magas -0.7-1.7 %- C-vitamin tartalom mellett A, B, K és P vitaminokat is tartalmaz, továbbá cseranyagokat, növényi savakat és cukrokat, a színanyagok közül pedig karotinoidokat és flavonoidokat is felhalmoz. A csipkebogyót magunk is begyûjthetjük, erre legalkalmasabb a már megpirosodott, de még nem puha termések szedése, melyet a magvak és szõrképletek eltávolítása és a szárítás követ. Így jutunk a csipkehúshoz, melybõl teát készíthetünk a következõ módon: személyenként 1 evõkanálnyit 1 pohár hideg vízben áztassunk néhány órán keresztül, majd szûrés után, fogyasztáskor melegítsük langyosra. Ebbõl a teából naponta 1-2 alkalommal fogyasszunk. A megfázásos betegségek megelõzésére az immunstimuláns anyagokat tartalmazó kasvirág (Echinacea) fajok drogjai és tinktúrái is alkalmasak. E herba és gyökérdrogok hatóanyagai –kávésavszármazékok, alkamidok, stb.- a falósejtek tevékénységét és az interferon-termelést fokozzák. Emellett vírus-és baktériumölõ hatással is rendelkeznek. A szervezetben felhalmozódó káros anyagok kiürítésével is növelhetjük a védekezõképességet. Az anyagcsere-fokozó és salaktalanító teák szolgálnak erre a célra, melyekben gyakran fellelhetõ a fekete bodza, kamilla vagy a hárs fajok szárított virágzata. E drogok izzasztó hatásuk által a kiválasztást fokozzák, így a szervezetet terhelõ salakanyagok távozását is elõsegítik.
Akkor sem szabad megfeledkeznünk a folyadékpótlásról és a vitaminok szervezetbe juttatásáról, amikor a felszaporodott vírusok és baktériumok már kiváltották a felsõ légúti gyulladásos folyamatokat. E célra szintén felhasználhatók a fentiekben ismertetett gyógyteák és keverékeik, de önmagukban ekkor már nem elég hatékonyak. A légúti gyulladások elõször az orr nyálkahártyáján jelentkeznek, ennek következménye az erõs váladékozás, melyet egyes illóolajok alkalmazásával csökkenteni lehet. A borsosmenta és az eukaliptusz illóolaja ugyanis a hidegérzõ receptorokra összehúzó hatást fejtenek ki, így a váladékozás csökken, másrészt fertõtlenítõ hatásuknál fogva a gyulladást is mérséklik. Az eukaliptusz olajat leggyakrabban külsõleg, légzéskönnyítõ kenõcsök, vagy inhaláció formájában alkalmazzák. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy az eukaliptusz-olajat 2 éves kor alatt ne adjuk, a mentol-tartalmú kenõcsöket pedig gyermekkorban mellõzzük, mert légzésbénulást okozhat.
Erõsebb fertõzés esetén a gyulladás továbbterjedhet a torok és a garat nyálkahártyájára is, ekkor kaparó, égõ érzést kelt. A gyulladás csökkenthetõ összehúzó hatású gyógynövényekkel, melyek közül az orvosi zsálya cserzõanyagai és baktériumölõ hatású illóolaja révén kettõs hatást fejt ki. Teáját naponta kétszer fogyasszuk, alkalmanként 1 teáskanál szárított drogot tegyünk 2 dl forró vízhez. A kamillával történõ inhalálás is igen hatékony.
Ha a gyulladás a gégére is kiterjed, gyakran görcsös, fulladásos köhögési rohamokat válthat ki. Ennek enyhítésére kiválóan alkalmas mind felnõtteknél, mind gyermekeknél az illatos kerti kakukkfûbõl vagy kirándulásaink során gyûjtött vadkakukkfüvekbõl készített, mézzel és citrommal ízesített tea (kb. 10 g drog/liter forró víz). A kakukkfüvek virágzó hajtásai nemcsak illóolajat, hanem flavonoidokat, szaponinokat és cseranyagokat is tartalmaznak, melyek oldják a felsõ légúti görcsöket, baktériumölõ és köptetõ hatással is rendelkeznek.A hörgõk fertõzõdése száraz vagy váladékos köhögéssel járhat. Száraz köhögés esetén a kodein-származékokat tartalmazó gyógyszereket írja fel az orvos, de kiegészítõ kezelésre itt is sor kerülhet nyálkatartalmú drogokkal (pl. fehérmályva-gyökér, -levél és -virág, mórmályva-virág, festõmályva-virág), melyek a gyulladt nyálkahártyák bevonásával csökkentik a köhögési ingert. A fehér mályva drogjaiból a következõ módon készíthetünk hideg vizes kivonatot: kb. 10 g vágott drogot helyezzünk 1 liter hideg vízbe, hagyjuk egy órát állni, majd szûrés után fogyasszuk naponta többször egy-egy csészével. A lándzsás útifû teája (20g/l forró víz) is bevonó hatással rendelkeznek és a méz is enyhíti a tüneteket. A váladékos köhögésnél a kezelés célja a letapadt váladék fellazítása, elfolyósítása és kiköhögtetése. Ilyen esetekben alkalmazhatók egyes szaponin-vagy illóolaj-tartalmú drogok. Az elõbbiek közé tartozik a szappangyökér, vagy a kankalingyökér és –virág. Hatásukat a gyomor nyálkahártyájának izgatásán keresztül fejtik ki, mely áttevõdik a hörgõkre és a fokozódó nyáltermelés hatására a letapadt nyálka elfolyósodik. Készítsünk 5 g gyökérpor/l dózisú fõzetet, majd szûrés után langyosan fogyasszuk, mézzel ízesítve. A szöszös ökörfarkkóró virága szaponint és nyálkát is tartalmaz, ezért mind köptetõként, mind bevonóként alkalmazható. A köptetõ teakeverékekben gyakran illóolajos fajok drogjai –édesköménytermés, ánizstermés, kakukkfû, fenyõfélék- is elõfordulnak görcsoldó és fertõtlenítõ hatásuk miatt.