MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés saláta cikória

A cikória saláta hajtatása

Nálunk a cikória hallatán legtöbb embernek a háborút követõ években fogyasztott pótkávé jut eszébe, kevesen vannak, akik a hajtatott cikória salátát is ismerik. A vadon elõforduló õse a katáng nálunk is gyakran elõforduló növény, ebbõl fejlõdött ki a gyökeréért termesztett cikória (Cichorium intybus var. sativus) és a leveléért ill. hajtásáért termesztett saláta cikória (Cichorium intybus var. foliosum). Mind a kettõ az Asteraceae családhoz tartozó, kétéves növény. Az Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban fogyasztott mezei cikória megegyezik a napjainkban Radicchio vagy veronai saláta néven ismert és egyre népszerûbb levélzöldségfélével.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés betegségek meghűlés

A meghûléses betegségek megelõzésére és kezelésére alkalmas gyógynövények és készítményeik

A hideg, nyirkos idõ beálltával a légúti fertõzések tömeges terjedésére lehet számítani. Az immunrendszer ekkor még nem aktivizálódik kellõképpen ahhoz, hogy a nyálkahártyákon mindig jelenlévõ és a hideg hatására felszaporodó betegségokozó vírusok és baktériumok ellen felvegye a harcot. Ekkor alakulnak ki a hurutos megbetegedések, melyek elõször csak orrfolyást okoznak, majd a kórokozók egyre lejjebb húzódhatnak az alsó légutak irányába is, ha ezt idõben nem akadályozzuk meg. A náthavírusok enyhébb gyulladásos fertõzéseket (nátha, torokgyulladás, fülgyulladás, stb.), míg az influenzavírusok magas lázzal járó, súlyosabb megbetegedéseket válthatnak ki. A láz kialakulásakor orvoshoz kell fordulni, a gyógynövényes kezelés ilyenkor már csak kiegészítõként jöhet számításba és fõleg a tünetek enyhítésére szolgál. A megelõzésben és a kezdeti, enyhébb lefolyású hurutos állapotok kezelésében viszont jelentõs szerepet játszhatnak a gyógynövény-alapú készítmények -teák, tinktúrák, illóolajok, mellbalzsamok- is.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés betakarítás tönköly

A tönköly termesztésének alapjai az ÖKO-10

A XX. század utolsó évtizedének közepén újra megjelent egy növényfaj – a tönköly, népiesebb nevén a tönkölybúza. A tönköly fajneve TYiticum aestivum L. em. Thell. ssp. spelta /L./ Thell. - vagy röviden Triticum spelta L. Rendszertanilag a Búza- (Triticum) nemzetségbe tartozik, oda, ahová a közönséges búza (Triticum aestivum L. ) is sorolandó. A különbség e két faj között a szemek zártságában van, a tönköly szeme a toklászba zárt, abból a használat elõtt ki kell "hántolni".

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés Élelmiszer biztonság

HACCP - veszélyelemzés és kritikus szabályozási pont II. rész: élelmiszer biztonsági rendszerek kiépítése során szerzett fontosabb gyakorlat

A HACCP élelmiszer biztonsági rendszerek kiépítése során szerzett tanácsadói tapasztalataink szerint az érintett vállalkozások jelentõs részében - függetlenül azoknak méretétõl és a tevékenységi területétõl – lényegében azonos jellegû hibák kijavításával, illetve hiányosságok kiküszöbölésével kellett foglalkoznunk.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés Támogatás Pályázat

Kérdés-felelet a 2002. évi agrártámogatások igénybevételének általános feltételeirõl

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elõirányzata szerint az agrárágazat 2002. évben 190,2 milliárd Ft támogatáshoz jut. Ez a szubvenció 5,5 milliárddal bõvül, amely támogatási összeg a terület- és vidékfejlesztési célok megvalósítására használható fel. A jövõ évi támogatási összeget a Széchenyi-terv keretében rendelkezésre álló további 10 milliárd Ft egészíti ki. Fontos tudnivaló, hogy valószínûsíthetõen 2002. évben agrártermelésre 65,69 milliárd Ft, agrárgazdasági beruházásokra 64,96 milliárd Ft, az agrártermékek piacra jutásának elõsegítésére 41,30 milliárd Ft, egyéb célokra 18,22 milliárd Ft dotáció használható fel.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés kalács mazsola

Süthetünk-e ünnepi kalácsot saját készítésû mazsolával?

A mazsola már az ókorban is jelentõs kereskedelmi élelmiszer-árucikk volt. Mivel a szállítást jól tûri, készítési helyétõl távoli országokba is elkerült. A háborús évektõl eltekintve hazánkban is réges-régóta vásárolható. Megvásárlása egyszerûbb, mint készítésével bíbelõdni. Ennek ellenére többen szeretnének mazsolát készíteni, ha lenne erre a régi fajtáknál eredményesebben termeszthetõ szõlõfajta és megismerhetnék a készítés módszereit.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés termés Talajművelés talajállapot

Talajmûvelés – talajállapot – termés

A kukorica és az õszi búza a hazai vetésszerkezetben évtizedek óta a legnagyobb területet elfoglaló növények. Az ország felét kitevõ szántóterület csaknem 50 %-án ennek a két kultúrnövénynek a termesztése folyik. A gödöllõi Szent István Egyetemen a 90-es évek elején állítottuk be azokat a tartamkísérleteket, amelyekben a különbözõ talajmûvelési rendszerek talaj fizikai, kémiai, biológiai állapotra, valamint a kukorica és búza termésre gyakorolt hatását vizsgáljuk. A kísérlet éghajlati, ökológiai adottságai megfelelnek a hazai átlagnak. A terület talaja homokos alapkõzeten kialakult rozsdabarna erdõtalaj, amelyre a felsõ réteg jó vízvezetõképessége, közepes humusztartalom, 30-as Arany-féle kötöttségi szám jellemzõ.

Szakfolyóirat > 2001/12 > Növénytermesztés szőlő vörösborok borminőség

Vörösborok készítése korszerû berendezésekkel

A vörösborok készítését szolgáló berendezések gyártásával foglalkozó cégek igen gazdag választékot kínálnak elsõsorban a héjonerjesztés technológiához. Ezek közül a körfejtéses elvet követõ berendezések mellett a hidraulikus törkölykalap lemerítõ technikai megoldások is megtalálhatók. A kiemelkedõ színvonalú berendezések sorában külön figyelmet érdemel az erjedés CO2 energiáját és színanyag feltáró hatását kihasználó nyomásimpulzusos tartályok alkalmazás.