MENÜ

Korszerû talajmûvelés és talajállapot javítás biztosítása VERTIKUM KFT. által kifejlesztett és gyártott gépekkel.

Oldalszám: 6
2014.01.08.

Közismert tény, hogy a növénytermesztés összes költségein belül a talajmûvelés 44 %-ot tesz ki. A növények fejlõdéséhez kedvezõnek vélt talaj állapotot több menettel, nagy idõ, energia és költség felhasználással érik el.

Az új évezred elején a mûvelés célja nem lehet más, mint a talajvédelem és a mûvelési menetek csökkentése, és egyszerûsítése. Szakmai körökben felismerték, hogy a sok nemcsak káros, hanem költséges is.
A csökkentett, kímélõ mûvelési rendszerhez alkalmazkodva fejlesztettük ki az FNR, VRT megnevezésû univerzális kombinált nehézkultivátorokat. Ez egy olyan gépcsalád, amely garantáltan sokoldalúan felhasználható mûvelési technológiát biztosít minden növénytermesztéshez.
A gépek függesztett és félig függesztett kivitelben készülnek: 3 m, 4,4 m, 5,2 m, 6,2 és 7,2 m munkaszélességben.
Öt sorban elhelyezett talajmûvelõ eszközt - amelybõl: kettõ, illetve három sor kapataggal szerelt gruber rendszerû mûvelõelembõl, és két sor nagy hatékonyságú forgó elembõl áll ~ simító és törõhenger követ.
Az univerzális kialakítású kapaszárakra speciális lúdkapa és gruberkapa egyaránt _felszerelhetõ. Ennél a gépcsaládnál egyedülállóan a kapák lazító késsel szerelhetõk, így a gép alkalmas sekély mûvelésre és közepes mélységû talaj átmunkálásra. A kapák felsõ rugózással, vagy nyíró csapos kivitelben rendelhetõk. A mûvelõelemek "szellõs" elhelyezése, a 82 cm-es kapahossz biztosítja, hogy szármaradványos területen is jó hatásfokkal üzemeltethetõ.
A gép felhasználási területei:
1.) Betakarítás után: gabona-, kukorica-, napraforgó-, stb. tarlók ápolására. A speciális kapatagok, a forgóelemek tökéletes tarló fedési munkát végeznek. A talaj felszínen képzõdõ mucs megvédi a talajt a kiszáradástól. A gép kiváló gyomirtó hatása miatt direktvetõ gépek elõkészítõ gépsoraként alkalmazható. Aratás után ezzel a géppel végzett tanlóápolás, majd a vetést megelõzõen sekély mûvelés, valamennyi kultúra esetében ideális vetõágyat biztosít.
2.) Szárzúzott talajokon a gép alkalmas szántás nélküli magágykészítésre, illetve ülepedett talajokon lazításra.
3.) A géppel, szántott, hantos, nehezen elmunkálhatõ talajokon: szántáselmunkálás, magágykészítés, kemikália talajba dolgozása egymenetben elvégezhetõ.
2
A VRT gépcsalád elõnye, hogy:
- talaj kímélõ technológia alkalmazását teszi lehetõvé,
- több funkciós elvégzésére alkalmas magágykészítõ,
- azáltal, hogy egymenetben több technológiai mûveletet elvégez, energiatakarékos,
- a hasonló felépítésû nyugati gyártmányú talajelmunkáló gépek munkáival összehasonlítva hatékonyabb és jobb talajszerkezetet biztosít,
- alacsonyabb beruházási költségek mellett a gép megbízhatóan mûködtethetõ,
- szerviz és alkatrészellátás biztosított.
Bõvebb és részletesebb információért forduljanak a gyártó cégünkhöz, ill. a területi márkakereskedõnkhöz.
VERTIKUM KFT. 2750 Nagykõrös,
Zsíros d. 4. Tel.: (53)351-255
Fax.: (53)351-881