MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Andreas fűrész Stihl

Tíz éves az ANDREAS STIHL Kft

Sajtóbeszélgetésre hívta az újságírókat az ANDREAS STIHL Kft a „ Budapest „ konferenciahajóra, szeptember 4.-én. A rendezvényen részt vett Hans Peter Stihl Úr is, aki elmondta, hogy nem elõször jár Magyarországon. 1990 óta többször megfordult itt, elõször mint vállalkozó és üzletember, majd mint a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara / DIHT- Deutscher Industrie- und Handelstag / elnöke. A DIHT 82 németországi Ipari és Kereskedelmi Kamara csúcsszervezete és a német gazdaság 88 külhonban tevékenykedõ német kereskedelmi kamarájának és képviseleti irodájának a csúcsszervezete. Hans Peter Stihl Úr volt az, aki tíz évvel ezelõtt Budapesten megnyitotta a német gazdaság elsõ kelet-európai képviseleti irodáját, majd néhány évvel késõbb ugyancsak õ adta át a külhoni Német-Magyar Kereskedelmi Kamarát. Ezekre így emlékezett:

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr saláta hajtatás

A cikória saláta hajtatása

Nálunk a cikória hallatán legtöbb embernek a háborút követõ években fogyasztott pótkávé jut eszébe, kevesen vannak, akik a hajtatott cikória salátát is ismerik. A vadon elõforduló õse a katáng nálunk is gyakran elõforduló növény, ebbõl fejlõdött ki a gyökeréért termesztett cikória (Cichorium intybus var. sativus) és a leveléért ill. hajtásáért termesztett saláta cikória (Cichorium intybus var. foliosum). Mind a kettõ az Asteraceae családhoz tartozó, kétéves növény. Észak-Olaszországban és Dél-Svájcban fogyasztott mezei cikória megegyezik a napjainkban Radicchio vagy veronai saláta néven ismert és egyre népszerûbb levélzöldségfélével.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr John Deere

A világ legnagyobb arató-cséplõ gépe a JOHN DEERE 9880 STS kombájn !

Szélesre bõvült választék az ÚJ J O H N D E E R E A R A T Ó – C S É P L Õ G É P E K termékskáláján. Nemcsak a korábbi kombájn modellek konstrukciós továbbfejlesztésével, a termékskála széleskörû bõvítésével, hanem új kombájnkonstrukció megalkotásával és ezzel egyben a világ legnagyobb arató-cséplõ gépének létre- hozásával és gyártásba vételével egyaránt bizonyítja a JOHN DEERE cég az arató-cséplõ gépek konstruálása és gyártása terén továbbra is meglévõ vezetõ szerepét a világban.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Fogyasztás biokontroll biokultúra

Biokontroll Hungária Kht

Az ökológiai gazdálkodás ellenõrzõ- és tanúsító szervezete A Közhasznú Társaságot a Biokultúra Egyesület 1996-ban alapította az ökológiai gazdálkodás ellenõrzésére. A magyar és EU rendeletek szerint bioterméket csak elismert ellenõrzõ szervezet ellenõrzése esetén lehet jelölni „ellenõrzött ökológiai gazdálkodásból” származó termékként, köznyelvben bio- vagy ökotermékként.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Kiállítás Bábolna Gazdanapok

Gazdanapok Bábolnán

Ha szeptember, akkor Nemzetközi Gazdanapok Bábolnán. Hagyomány ez már és a rendezvénysorozatot mindig nagy várakozás elõzi meg. Mert jó találkozni az ismerõsökkel, beszélni az örömökrõl és a gondokról, kikapcsolódni, szórakozni is, mert hát ezt engedi meg legkevésbé a mezõgazdaságban dolgozók rohanó élete. Az IKR pedig rendezõ partnereivel együtt készült a népes vendégsereg fogadására szakmai és szórakoztató programokkal egyaránt. Az idei Gazdanapokra már megjelenésében is többet adtak, mint korábban. Az autópálya mellõl bevitték az eseményeket egy központi kiállító térre, ahol minden rendezvény kényelmesen elérhetõ volt.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Kísérlet burgonya sárgarépa

Kísérletek gyök-gumós növények betárolás utáni védelmére

A burgonya, sárgarépa igen fontos nyersanyaga a hazai konyhának. A hazai igényeket rendszerint megtudjuk termelni, néha azonban ellátási gondok jelentkeznek és a háziasszonyok bosszúságára ilyenkor a szolid árak az égbe szökkennek. A hullámzó ellátásnak egyik oka lehet, hogy a megtermelt és beraktározott árut a különféle gombabetegségek is elõszeretettel „fogyasztják” Az FVM adatai szerint évente sárgarépát 1900 ha termelünk és ebbõl 45 ezer tonna, petrezselyembõl 1700 ha területen 28 erez tonna, burgonyából 35000 ha területrõl 800 ezer tonna termést takarítunk be.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Lemken Talajművelés technika

Lemken talajmûvelési és elmunkálási technika, amely kifizetõdik

A talajmûvelés az üzemi költségek nagy hányadát teszik ki, éppen ezért döntõ szempont az, hogy milyen minõségben végezzük. A gyakorlati tapasztalatokra épített kutatások, a Lemken gépek munkaminõségét, biztonságos használatát és gazdasági eredményeit figyelembe véve, a nemzetközileg elismert vezetõ gépgyártók közé emeli. Ennek köszönhetõen az 1992,1993,1996 és a 2000 évi „Nemzetközi Szántóverseny” világbajnoki címét tudhatja magáénak.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr szántóverseny helyezett

Szántóverseny Hódmezõvásárhelyen

Mirõl szól a szántóverseny? Nemcsak a szellemi és technikai felkészültségrõl, hanem elhivatottságról, és egy olyan napról, amelynek nincs vesztese, mert mindenki tanulhat valami újat a másiktól, de lesznek nyertesek, akik képviselhetik városunkat és térségét az országos, és akár a világversenyeken.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr AXIÁL Kft. Dekra MTZ

Születésnap az Axiál-nál

AXIÁL- FARM, Simonpuszta, szeptember 8. Tíz éves fennállását ünnepelte az Axiál Kft. Igazi születésnapi hangulat fogadta a több ezer résztvevõt, partnereket, családtagjaikat, gratulálókat. A nagyszínpadon neves mûvészek, zenekarok adtak mûsort, a legkisebbeket a gyermekszínpad várta gazdag mûsorral, az Axiál country kocsmában volt ökörsütés, kaszkadõrshow, a gasztronómia mesterei pedig az egész napos „terûlj-terûlj asztalkám-on” finomabbnál finomabb ételeket, italokat kínáltak. És persze nem maradhatott el a látványos gépshow sem, ahol felvonultak a forgalmazott termékek, többek között a Claas, a Manitou, a Landini gépek. Volt ok az ünneplésre, hiszen a tíz éve mûködõ, Harsányi Zsolt nevével fémjelzett, bajai székhelyû cég megalakulása óta hatalmas fejlõdésen ment keresztül és a magyar mezõgazdasági géppiac egyik fontos meghatározója lett. A kezdetektõl a mai napig komolyan veszik a Henry Fordtól kölcsönzött gondolatot: „ A szolgáltatás fontosabb mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.” És az Axiál vallja: „ Az ügyfél akkor nyugodt, ha a gépe dolgozik. Ehhez kívánunk mi segítséget nyújtani korrekt szolgáltatással, megbízható minõséggel és jó árakkal.”

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr Tej tehenek tejelő

Tejelõ tehenek takarmányozásának néhány kérdése

Dr. Peter Gerstädt (Sano takarmányozási szakértõ) A nyereséges termeléshez vezetõ út az erõsödõ piaci verseny következtében egyre nehezebb. Ebben a helyzetben a tehéntartó gazdáknak a jelenlegi és jövõbeli gazdaságos termelés érdekében világos célokat kell megfogalmazniuk, melyek a következõk: - egészséges állatok, - magas termelési szint, - kiváló minõségû tej (magas zsír és fehérje %), - könnyû fejhetõség, egészséges tõgy, - hosszú hasznos élettartam.

Szakfolyóirat > 2001/10 > Pr malac tenyészkoca

Tenyészkoca-állomány minõségi cseréjének támogatása

Igénylõ: Regisztrált tulajdonos, a tenyészkocasüldõ beállítója. Támogatási forma: Minõségi állománycsere céljából, támogatási kérelem útján, normatív – vissza nem térítendõ – támogatással. Állatfaj, korcsoport: Sertés. Elismert, vagy ideiglenes forgalmazási engedéllyel rendelkezõ fajta vagy hibrid tenyészkoca-süldõ, amely hiteles törzskönyvi ellen- õrzésbe vont tenyészetben áll vagy onnan származik