MENÜ

Kutyák bõrbetegségei és ezek megelõzése. II. rész

Oldalszám: 73
2014.01.08.

A cikk elsõ részében a bõr viszketésével (pruritussal) járó bõrbetegségeket tekintettük át. A második rész, a bõrviszketéssel nem járó bõrelváltozásokkal foglalkozik.

I. Szõrhullás, szõrhiány

a.) Endokrin (hormonális) zavarokból adódó szõrhullás
Szimmetrikusan, elsõsorban a törzs két oldalán, a combok hátsó felületén, máskor a nyakon és a háton kihullik a szõr. A bõr sima felületû, gyulladásos reakciótól mentes. Viszketésre utaló tünet nincs. Szuka kutyákban, petefészek ciszták, petefészek sorvadás, endokrin eredetû szõrhullást, hyperpigmentációt okoz.

b.) Hím kutyák feminizációs szindrómája

A hím kutyák törzsének két oldalán szimmetrikusan, a combokon és a has alján a szõr kihullik. A bõr elõször sima, késõbb ezeken a területeken hiperkeratózis, hiperpigmentáció mutatkozik. A kutya emlõbimbói jelentõsen megnövekednek. A herék enyhén sorvadtak. Az állat szexuálisan az ivarzó szukára jellemzõen viselkedhet. Elõfordul, hogy a kan kutyák egyik vagy mindkét heréjében (rejtett heréjû ebekben gyakrabban) ösztrogén hormont termelõ daganat fejlõdik.
Ez a megbetegedés a jellegzetes bõrelváltozás és a megváltozott nemi jelleg következtében könnyen felismerhetõ.
Gyógykezelés: sebészi úton történik a daganatos here eltávolításával, illetve hím nemi hormonok adagolásával.

c.) Pajzsmirigy hipofunkció okozta szõrhullás

A pajzsmirigy elégtelen mûködése következtében kialakuló bõr és szõrelváltozás. Az elhízott egyedekben a szõrhullás a háton és a nyakon kezdõdik. Elõször foltokban, késõbb a hát bõre, ritkábban a mellkas, a has oldala is teljesen szõrtelenné válik. A bõr sima, nem viszket, sorvadt.
Ezen kórképek jelentkezésekor feltétlenül keressünk fel állatorvost. Az állat alapos kivizsgálását követõen határozható meg a gyógymód illetve szükség esetén a sebészi beavatkozás.


II. Feketésre színezõdött és megvastagodott bõr (Acanthosis nigricans)

A bántalom ritkán, egészen fiatal, 6-8 hónapos korban, csupán a hónaljakban mutatkozó szõrhullással jár. A hónalj tájékán feketére pigmentálódik a bõr. Leggyakrabban 2-3 éves kor után jelentkezik a bántalom. Fõleg tacskókban állapítják meg a betegséget.
A beteg állatok hónaljában a combok belsõ és hátsó felületén, a lábak elülsõ részén a szõr kihullik, a bõr megvastagodik, durva ráncokat vet, kékesfekete színû, nem egyszer avas zsírra emlékeztetõ szagú. Vakaródzásra, viszketésre utaló jelek nem mutatkoznak.
A gyógykezelés hormonterápiával történik. Gyakran a kezelés hatására sem javulnak a betegek.

III. Bõrgombásodás

Kutyákon a gombás bõrelváltozások rendszerint kerek, ovális, szõrtelen vagy szõrrel gyéren fedett bõrfelületeken jelentkeznek. Fõleg a fejen, a pofákon, esetleg a törzsön.
A beteg bõrterületek sohasem viszketnek. Gyakori, hogy baktériumos fertõzés is társul a bõrgombásodáshoz.
Gyógykezelés, védekezés: a kis bõrterületen megjelenõ gombásodást jól kezelhetjük kenõcsökkel. Pl.: Canesten kenõcs, Lamisil kenõcs.
Az állat egész testfelületén megjelenõ gombás fertõzést belsõleg is ajánlott kezelni. Ezek a szerek csak szigorú állatorvosi ellenõrzés mellett szedhetõk. Fontos kezelni társállataink bõrgombásodását, mivel a környezetükben, velük szoros kontaktusban lévõ gyermekek és felnõttek is megfertõzõdhetnek.

IV. Bõrnövedékek

a.)A szemölcsök, papillómák

A kutyán gyakran elõfordulnak kisebb borsónyi, mogyorónyi szemölcsök, amelyek a fejen, a szájnyílások környékén néha szájnyálkahártyán találhatók.
Gyógykezelése mûtéttel történik, az állatorvos sebészi úton távolítja el a kinövéseket.

b.) Zsírdaganatok (lipómák)

A kutyák bõre alatt, zsírszövetben fejlõdõ daganatok, amelyek elõdomborítják fejlõdésük helyén a bõrt. Általában jóindulatú daganatok. Gyógykezelés: amennyiben a lipóma megnövekedik és zavaróvá válik, mûtétileg távolítja el az állatorvos.

c.) Melanomák

Többnyire a bõrbõl, annak alapi rétegébõl indulnak ki. A melanomák a felületüket borító bõr fekete színérõl felismerhetõk. Különbözõ méretekben fordulhatnak elõ, lehetnek kicsik, máskor jelentõs nagyságot érnek el.
Gyógykezelés: a daganatok eltávolítása mûtéttel történik, amikor már jelentõs méretet értek el. Ha olyan helyen fordulnak elõ, ahol gyakran sérülnek, feltétlenül el kell õket távolítani.

A fent ismertetett betegségek tüneteinek észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz, akinek szakértõ segítségével kedvencünk hamar felgyógyulhat.

Pécs, 2001. szeptember 25.


Dr. Révész Bálint
állatorvos