MENÜ

Idõszerû feladatok és lehetõségek a kérõdzõk takarmányozásában

Oldalszám: 65
2013.11.04.

A kérõdzõk, elsõsorban a magas tejhozamú tehenek takarmányozásában jelentõs szerepük van azon fehérjehordozóknak, melyek a bendõben csak kevésbé emészthetõek, viszont a vékonybélben jól hozzáférhetõ fehérjeforrásként hasznosulnak. A takarmányozásban elterjedt növényi eredetû fehérje alapanyagok (extrahált szója- és repcedara, stb.) bendõbeli emészthetõsége 70 – 80%, az egyesek által “bendõvédettnek” tartott ún. full-fat szójáé is kb. 70%, így ezek nagyobb részben a bendõflóra által hasznosulnak, s csak kisebb mértékben járulnak hozzá a szarvasmarha közvetlen fehérjeellátásához. Ezért a gyakorlatban mindezidáig rendszeresen kérõdzõkkel is etettek állati fehérjéket (hallisztet, baromfi vérlisztet és toll-lisztet), melyeket a bendõflóra csak kisebb, ill. elenyészõ mértékben képes hasznosítani. Az elmúlt hetek-hónapok eseményei után azonban várhatóan búcsút kell mondani az állati fehérjéknek a kérõdzõk takarmányozásában.

Jelenleg még semmi sem tudható az uniós szabályozás végleges tartalmáról, azonban várhatóan a kérõdzõk takarmányaiból az állati fehérjék örökre számûzetnek. A magyar szabályozás és fõként – akár a szabályozásnál szigorúbb önkontrollt vállalva – a hazai gyakorlat, ha vonakodva is, de követni fogja az EU által megszabott trendeket. Így a növényi eredetû bendõvédett fehérjék jelentõsége ugrásszerûen növekszik.

 

 

A Kemira Chemicals Hungária a takarmányiparban fõleg maga a Kemira által gyártott BOLIFORÒ termékekrõl (elsõsorban takarmányfoszfátok, újabban savkészítmények) ismert. Kevésbé köztudott a német Inter-Harz céggel történõ együttmûködésünk. Az Inter-Harz a ’90-es évek közepe óta jelentõs hazai szállítója az ún. bendõvédett zsíroknak. Emellett eddig fõleg speciális igényeket kielégítõ különleges takarmányadalékok bevezetésével és értékesítésével foglalkoztunk.

 

 

Az Inter-Harz egyik meghatározó fontosságú terméke a MILKOMAXÒ (továbbiakban: MilkoMax) bendõvédett fehérje-termékcsalád, amelynek forgalmazási jogával Magyarországon a Kemira Chemicals Hungária rendelkezik. A termékcsaládot eddig az érdektelenség miatt Magyarországon nem regisztráltattuk, viszont tekintettel a megváltozott helyzetre most kezdeményeznünk kell a behozatali és forgalmazási engedély megszerzését az illetékes hatóságnál. Mint azt a piacon tapasztalhatjuk, a viszonylag magasabb bendõvédettségû növényi alapanyagokból (pl. glutén) januárra egész Európában hiány alakult ki.

 

Az EU-ban kiterjedten alkalmazott MilkoMax Németország vezetõ bendõvédett fehérjéje, a 400 – 600 tehenes ill. annál nagyobb, intenzív tejtermelésre berendezkedett üzemek esetében pedig szinte kizárólagos szerepet játszik. Az EU-n kívül Svájcban és a Közel-Keleten is etetik. Ezért a MilkoMax a nagy tejhozamú hazai közép- és nagyüzemekben, valamint a modern kisüzemekben is jelentõséggel bírhat.

 

A MilkoMax háromféle változatban, kizárólag növényi alapanyagokból készül. A három változat között lényeges szakmai különbség a háromféle garantált lizin-metionin-izoleucin arányban található (lásd ábránkat). A MilkoMax termékek bendõvédettsége 55 – 80%, változattól függõen.

 

A következõ hetekben fogjuk a MilkoMax termékcsaládot hazai üzemekben is tesztelni. Reméljük, hogy hónapokon belül beszámolhatunk az elsõ hazai eredményekrõl, s Magyarországon is útjára bocsájthatjuk ezt a gazdaságilag kiemelten fontos termékcsaládot.

MilkoMax R S V

NEL (MJ/kg) 6,1 7,1 8,5

Nyefe (%) 33,0 41,5 36,5

Nyers zsír (%) 2,0 2,0 16,0

Nyersrost (%) 12,5 7,5 5,0

Lys (g/kg) 17,0 27,0 21,0

Met (g/kg) 6,5 6,0 4,6

Ile (g/kg) 13,0 21,0 16,5

Bendõvédettség (%) 80 70 65

Baross Rezsõ, Kemira Chemicals Hungária