MENÜ

Új regionális védjegyiroda Kaposvárott

Oldalszám: 1
2013.11.04.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet l998-ban azzal a céllal alapította az Agrár Marketing Centrum – összhangban a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal –, hogy javítsák a hazai élelmiszerek fogadtatását és megítélését itthon és a külföldi piacokon egyaránt. Azóta l66 termék szerezte meg a használati jogot, jelezvén azt, hogy az élelmiszer minõsége jobb, csomagolása tetszetõsebb és ára is kedvezõbb, mint más honi vagy külföldi társáé.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy népszerûsítése Dél-Dunántúlon l999-ben kezdõdött egy egy hónapig tartó bemutatóval és kóstolással egybekötött termékbemutatón a Csopak Rt. szántódi Tempó Áruházában. A sikeres bemutatkozás 2OOO-ben Kaposvárott folytatódott, itt elsõsorban az általános iskolásokkal ismertették meg ezen termékeket. Majd ugyancsak Somogy megye székhelyén tartották meg az elsõ Kiváló Magyar Élelmiszer konferenciát, melyen 15O kiváló árut elõállító vett részt, igen nagy érdeklõdés mellett. A rendezvényt egy nap alatt mintegy ezren látogatták meg.

 

A nyár végén az Alpok-Adria nemzetközi szakkiállítás és vásár sem múlt el a védjeggyel ellátott áruk nélkül, külön standon mutatkoztak be, itt alkalom nyílt a konzultációra mind a termelõkkel, mind a gyártókkal. Folytatódott a bemutatkozás a szekszárdi és a pécsi szakmai fórumon. Ezek a lehetõségek, fórumok a tervek szerint a jövõben még inkább bõvülnek, szaporodnak és a megyeszékhelyeken kívül eljutnak kisebb településekre is.

 

A következõ állomás az új regionális védjegyiroda létrehozása, mely elsõként az országban Dél-Duinántúlon Kaposvárott alakul meg és decentralizált szakmai feladatok ellátását vállalja fel.

 

A gyártók termékük védjegyeztetésével kapcsolatos kérdéseikre helyben kaphatnak bõvebb információkat, illetve a szervezet több segítséget tud számukra nyújtani a regionális értékesítés és a kereskedelmi kapcsolatok területén is. Bár a régió a mennyiségi termelésben nem tud versenyre kelni a nagy élelmiszergyártó területekkel, de a minõség elõállításában igen.

 

A védjegyiroda azért is igen fontos, mert nemcsak a régióban található élelmiszergyártóknak, hanem a környezõ megyék gyártóinak is segítséget tud nyújtani. Egy még távolabbi terv: a regionális eredetjelzõ védjegy bevezetése, ehhez az elõkészületek elkezdõdtek.