MENÜ

A Novartis Seeds új káposzta hibridjei

Oldalszám: 10
2013.11.04.

Az idei év ismét nyújtott néhány meglepetést a káposztaféléket termelõ kertészek és a hozzájuk kapcsolódó értékesítési folyamat többi résztvevõje számára.

A valóban szokatlanul meleg és aszályos nyár még a legkomolyabb technológiai háttérrel rendelkezõ termelõket is komoly kihívások elé állította, hiszen a tavalyi felhõszakadások, áradások után a legtöbben az idei évben is több csapadékkal számoltak. Az idõjárás következményei egyértelmûen megnyilvánultak a rendkívül magas termelési költségekben és a megtermelt alacsonyabb hozamok miatt a viszonylag korai betakarítási idõszak magas áraiban is.

Cégünk termékmenedzserei és területi képviselõi folyamatosan keresték fel az idén is partnereinket, tájékozódtunk, információt gyûjtöttünk, sok esetben technológiai vagy éppen piaci segítséget is tudtunk nyújtani termelõknek és kereskedõknek egyaránt.

Tapasztaltuk, hogy a káposztaféléknél is tovább nõtt az üzletláncok felé értékesített mennyiség aránya, ez a tendencia tovább erõsítette a termelõk koncentrálódását. Természetesen ennek az értékesítési formának is lehetnek zökkenõi, a kiszámíthatóság, a viszonylagos értékesítési biztonság azonban igen nagy elõny. E tendencia várhatóan a jövõben tovább fog erõsödni.

Fajtabevezetés:
Döntés a tripsztolerancia (Triptor F1) és az agresszív növekedés (Agressor F1) alapján

Az idei évben jó néhány fajtajelöltet próbáltunk ki az ország különbözõ intenzív termesztési területein. Hála a hollandiai Enkhuizenben dolgozó új káposztanemesítõ kollégánknak felgyorsult cégünknél a nemesítési program és a mi hazai igényeinknek megfelelõ fajtajelöltek egész sora került tesztelésre az idei szezonban itthon is. Tapasztalatunk egyébként, hogy a bevezetésekkel kapcsolatos döntéseket csak itthoni kipróbálás után lehet meghozni, hiszen eltérõ éghajlati viszonyok között a fajtajelöltek eltérõ eredményeket (fejsúly, szín ...stb.) is adhatnak.

A kihelyezett vidéki fajtakísérletek mellett az Ócsai Kísérleti Állomáson is folyamatosan nyomon követtük fajtáink fejlõdését. Szeptember elején mintegy húsz országosan is meghatározó káposztatermesztõ kertész segítségével együtt értékeltük a bevezetendõ fajtákat, így egybõl információt kaphattunk a fajták piaci megfelelõségérõl is.

A szeptemberi-októberi idõszakban az ország különbözõ pontjain (Nyírség, Fajsz, Bugyi...stb.) fajtabemutatókat szerveztünk, ahol szintén a résztvevõ termelõkkel együtt értékeltük a fajtákat, választottuk ki a hazai viszonyoknak leginkább megfelelõket.

A kísérletekben az egyik legsikeresebb Fusarium rezisztens fajtánk a Triptor (SG 3130) F1 volt, mely nevében is mutatja a nyáron olyan fontos viszonylagos tripsztoleranciát. E tömör, 80 napos tenyészidejû fajtánkat ajánljuk minden olyan termelõnek a Quisto F1 mellé kipróbálni, akik a júliusi–szeptemberi idõszakra termelnek. A Triptor F1 fajta tripsztoleranciájára jellemzõ, hogy az augusztus eleji ócsai fajtaértékeléskor több fajtáról (pl. Quisto F1) 8-11 levelet kellett lebontani, míg errõl a fajtáról több fej átlagában is csak 2-3(!!) levelet. A fajta növekedési erélye közepes, így a tápanyagellátásra célszerû jobban odafigyelni. Optimális körülmények között besûrítéstõl függõen a fejátlagsúly 1,5-2,5 kg, ami éppen megfelel a jelenlegi piaci igényeknek. Tárolhatósága jó, normál körülmények között a Quisto F1 fajtával megegyezõen minimum 3-4 hónap. Vetõmagját a következõ szezon elejétõl már forgalmazzuk.

Hosszabb tenyészidejû mintegy 120 napos, szintén Fusarium rezisztens és kissé lapítottabb alakú fajtánk az Agressor (SG 3162) F1, mely új kategóriát jelent cégünk fajtalistáján. Agresszív növekedésû gyökérzete és általánosan is erõs növekedési erélye lehetõvé teszi, hogy viszonylag szárazabb, tápanyag-hiányosabb körülmények között is sikeresen termeszthessük. A fejek magasan a föld felett ülnek, így alsó rothadás túlérésben is csak ritkán okoz gondot. Az Agressor F1 a jelenleg kapható ipari fajtákhoz képest igen jó tripsztoleranciával, a levélbetegségek ellen pedig általában is jó toleranciával rendelkezik. A tárolhatóság a többi fajtához hasonlóan részben a tápanyagellátás függvénye, az extenzívebb körülmények között képzõdõ 3 kg körüli fejek mintegy 3-4 hónapig jól eltárolhatóak. Vetõmagját szintén forgalmazzuk a következõ szezontól.

Akinek bármelyik új fajtánkkal, vagy régebbi hibridjeinkkel kapcsolatban egyéb információra, tanácsra van szüksége, kérjük keressen meg bennünket!

(PR)