MENÜ

A Novartis Seeds ajánlata 2001-re

Oldalszám: 10
2013.11.05.

Ismét egy ellentmondásos és kihívásokkal teli mezõgazdasági év vége felé közeledünk. Az idõjárás különlegesen alakult, a csapadékellátottság a tenyészidõ alatt kedvezõtlen volt. A termésszint a vízhiány következtében közepes vagy alacsony szinten maradt, viszont a vízleadás ritkán tapasztalhatóan aktív és gyors folyamatként zajlott le.

Az idei idõjárás fokozottan rámutatott arra, hogy a kukoricatermesztés alapja a gondosan végzett agrotechnika mellett a genetikai háttér, a hibrid, amely magában hordozza a magas termõképességet, a gyors éréskori vízleadást, s a megbízhatóságot.

Az NK kukorica hibridek az elmúlt idõszakhoz hasonlóan ebben az évben is bizonyították, hogy kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel a jövedelmezõség követelményeit magas szinten elégítik ki. Az elõbbiekhez társulnak még a beltartalmi vizsgálatok eredményei, melyek ismeretében elmondhatjuk, hogy az NK kukoricák kitûnõ takarmányozási tulajdonságokkal rendelkeznek (magas keményítõ- és fehérjetartalom).

Az NK kukorica palettáját ma már nemcsak a jól ismert és bizonyított FAO 300-as csoport tagjai jelentik (Occitan, Occitan Sumo, Furio, Furio Sumo, Alpha, Peso), hanem kiemelkedõ képességû hibridek az igen korai (Sprinter, Kanada) és a középérésû (Dolar, Celest, Amazonia) csoportból is.

Ahhoz, hogy a kukoricát vetésváltásban termesszük, rövid tenyészidejû hibridet szükséges választanunk. A KANADA (FAO 310) nemcsak az alacsony szárítási költsége, hanem kiemelkedõ termése miatt is eredményesen termeszthetõ.

A korai vetések a késõiekkel szemben, azonos idõszakban betakarítva, mindig több vízszázalék elõnnyel rendelkeznek. Az ALPHA (FAO 380 ) kiemelkedik versenytársai közül, vetéskori hidegtûrésével és gyors kezdeti fejlõdésével. Ezeket a tulajdonságokat kihasználva korábban, kedvezõbb víztartalommal takarítható be, mint éréscsoportjának hibridjei.

Mivel most még nem tudjuk, hogy a következõ év milyen idõjárási viszonyokat teremt számunkra, ezért a különbözõ évjáratokhoz is jól alkalmazkodó hibrid választásával van lehetõségünk termesztésünket biztonságossá tenni. Az OCCITAN (FAO 380 ) évek óta bizonyítja, hogy a csapadékos és a száraz években is kiemelkedõ termés elérésére képes alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett.

A FURIO (FAO 390) kiváló tápanyaghasznosító képessége segítségével már alacsonyabb mûtrágyázási szinten is magas termést ad, amely termésbiztonsággal, alkalmazkodó képességgel és gyors éréskori vízleadással párosul.

Az ország középsõ és déli megyéiben a legmagasabb terméseket megfelelõ víztartalom mellett a hosszabb tenyészidejû hibridek adják. A CELEST (FAO 450) és az AMAZONIA (FAO 480) megfelelõ talaj- és tápanyagviszonyok mellett rekordtermésre képesek.

Nagyon fontos mozzanata a kukoricatermesztésnek a gyomirtás. A gyomok jelenlétét úgy kell csökkentenünk, hogy közben a kultúrnövényt bántódás ne érje. A SUMO hibridek kiemelkedõ toleranciával rendelkeznek az imidazolinon és a sulfonyl-urea hatóanyagokkal szemben. Így a hagyományos gyomirtási módszereken kívül is biztonságosan gyomirthatók a legkülönbözõbb idõjárási és gyomviszonyok mellett.

A megfelelõ fajtaválasztást a saját tapasztalatok mellett jelentõsen segítik a nagyüzemi kísérleti eredmények, melyekbõl most néhányat Önökkel is megismertetünk.

Amennyiben további információra lenne szüksége, örömmel segítünk!

Kõszegi György területi képviselõ
Tonács Attila területi képviselõ
Novartis Seeds Kft.

NK nagyüzemi kísérletek 2000. táblázat