MENÜ

Axiál és CLAAS együtt...

Oldalszám: 18
2013.11.05.

„A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.” Henry Ford gondolatait választotta mottóul a Harsányi család 1991-ben, amikor megalapította bajai központtal az Axiál Bt.-t, majd '96-tól új szervezeti formában, kft.-ként dolgoztak tovább.

Ha végigkísérjük a cég tíz éves történetét kitûnik, hogy azóta is e gondolat jegyében mûködnek. Tevékenységük a gépeladás, az alkatrészellátás és a szerviz, tehát egy helyen, kiváló minõségben és elérhetõ áron kívánják szolgálni vásárlóikat. Ennek szellemében kötöttek együttmûködési szerzõdést a Dor- Ker Kft.-vel, az általuk forgalmazott alkatrészeket minden telephelyükön árusítják. A bajai központon kívül telephelyük mûködik Budapesten, Csornán, Dombóváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen. Jelen vannak az ország minden pontján és igyekeznek az európai normáknak megfelelõen dolgozni, jól képzett munkatársakkal. Az Axiál Kft.-nél jelenleg 170-en tevékenykednek, akik közül mintegy 30 % felsõfokú végzettséggel rendelkezik, többségük mezõgazdasági gépészmérnök.

A cég fejlõdése folyamatos, töretlen, mindig igyekeznek megújulni, ennek köszönhetõ, hogy míg 1991-ben 13 millió forinttal zárták az évet, addig 1999-ben már 5,7 milliárdos forgalmat könyvelhettek el. Az Axiál Kft. a mezõgazdasági géppiac 5 %-át látja el géppel, több géptípusból piacvezetõk, választékukat használt gépek kínálatával is növelték. Újdonságaik között említhetõk a Landini Traktorgyár Rex, Ghibli, Mythos típusú traktorai, a Berthoud aktív kerékfelfüggesztéses szántóföldi permetezõi. Ennek révén folyamatosan gyarapszik a szõlõ- gyümölcsösökben gazdálkodó partnereik száma is. A kft.-t gépüzletágában – melyet 1994- ben egy új üzletpolitika során kezdtek el – ma már Magyarországon, a munkagépek piacán specialistaként tartják számon. Kiváló értékesítési tevékenységüket, szakértelmüket külföldi partnereik is elismerik. A hazai partnerek legnagyobb örömére az utóbbi években a gépvásárlásokat hitelkonstrukciókkal is segítik.

A társaság úgy tartja, hogy munkájukban a jó szervizrendszer biztosítása ugyanolyan fontos feladat, mint a magyar mezõgazdaság jó gépekkel való ellátása. Másik elvük, hogy “az elsõ gépet a kereskedõ adja el, a következõket a megbízható szervizháttér.” Ezért a bolthálózat fejlesztésével egyidõben hozzáláttak a szervizhálózat fejlesztéséhez is. Valamennyi telephelyükön mûködik non-stop szervizmûhely, de az igényeknek megfelelõen a helyszínen is végeznek javítást. A szerelõk folyamatos szakmai képzésérõl a külföldi partnerek gondoskodnak.

2000-ben elnyerték a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázatot, ennek segítségével elkezdhették a használt gépek felújítására irányuló tevékenységüket is. A pályázatnak köszönhetõ, hogy a felújítást igénylõ gazdáknak az APEH a javítási költségek felét (de max. 400 ezer forintot) visszatéríti.

A hazai alkatrészpiacon az Axiál Kft. a Dor-Ker Kft.-vel együtt 1999-ben a 4 milliárd forinttal részesült, ez az elõzõ gazdasági évhez képest 15 %-os forgalombõvülés. Évrõl-évre sikerül megvalósítaniuk azt a célt, hogy a társaság által értékesített gépek alkatrészeinek biztosítása mellett, a hazánkban megtalálható valamennyi géptípushoz tudjanak jó minõségû alkatrészt adni.

Ezek napi kiszállítással jutnak el a bajai központból az ország telephelyeire, de a telephelyek is folyamatosan kisegítik egymást, ha arra szükség van. Baja és a telephelyek, valamint a telephelyek egymással is számítógépes on-line kapcsolatban vannak, így a megrendelt alkatrészek az ország legtávolabbi részére is 24 órán belül odaérhetnek. Az ügyintézések gyorsaságát, megbízhatóságát segíti az Axiál Kft. saját vámudvara.

2000. november 1. Jelentõs dátum. A Claas és Axiál együtt dolgoznak, együttmûködési megállapodás született arról, hogy az Axiál Kft. a Claas gépek kizárólagos forgalmazója Magyarországon és a vevõszolgálatot valamint az alkatrészellátást is végzik.

A Claas 1913 óta erõs magánvállalkozás, a világ minden táján privát cégekkel szerzõdik, mert az a tapasztalatuk, hogy ezek gyorsabb döntési mechanizmussal rendelkeznek, mint egyéb más vállalkozások.

Magyarországon nem hoztak létre saját leányvállalatot, a Harsányi családdal kötöttek megállapodást, mert az is sok éves tapasztalatunk, hogy a saját országukban otthonos vállalkozások nagyobb helyismerettel, kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, jobban fel tudják térképezni és biztosabb kézben tudják tartani a piacot. A családi vállalkozásokban a szakma öröklõdik, nagyobb az érdekeltség.

A Claas monumentalitása csupán néhány példa. Az õ gépeik takarítják be a búzát Franciaországban és Ukrajnában, zöld növényeket dolgoznak fel Chilében és az USA-ban. Cukornádat vágnak Zimbabwében és Brazíliában, de megtalálhatók India és Tajvan rizsföldjein is. Minden harmadik eladott kombájn Európában a Claas cégtõl származik, a világpiacon vezetõ helyet foglalnak el az önmûködõ silókombájnokkal.

A Claas – mely 5 német vállalatnál és 4 külföldi üzemben termel – jelenti az agrártechnika csúcsát a mezõgazdasági présgépekkel, valamint a zöldterületi betakarítógépekkel. Termékpalettájukhoz tartoznak még a modern szállító- és vontatójármûvek.

A Claas mintegy hatezer munkást foglalkoztat az egész világon és körülbelül 70 %-os külföldi részesedése van. Áruforgalmuk a ´90-es évek kezdeti 1 milliárd alattiról 2 milliárd DM-ra emelkedett. Az elmúlt üzleti évben Magyarországon 30 millió márka volt a piaci részesedésük. Az Axiál a Claas-szal való szerzõdés alapján a mezõgazdasági gépek teljes szortimentjét tudja kínálni.

2000. november 7.-én az együttmûködési szerzõdés aláírása alkalmából Budapesten megtartott sajtótájékoztatón a Claas vezetõi elmondták, hogy a saját lehetõségeikhez mérten támogatják Magyarországot az Európai Unióhoz való csatlakozásban. Ezt az Axiál-lal kötött megállapodást pedig igen sokra tartják, olyannyira, hogy az okmányok aláírásának idõpontjától a Claas hazánkat már az EU közösség tagjának tekinti.

(PR)