MENÜ

A New Holland kizárólagos magyarországi forgalmazója az IKR Rt.

Oldalszám: 20
2013.11.05.

Bolognában írták alá azt a szerzõdést, mellyel az IKR Rt. a világ piacvezetõ mezõgazdasági gépgyártójának, a Case New Hollandnak a magyarországi kizárólagos forgalmazója lett.

Alig száradt meg a tinta a szerzõdésen, a két cég Budapesten, a Kossuth Múzeumhajón tartott közös sajtótájékoztatót. A jó hangulatú rendezvényen Szaxon Attila az IKR Rt. vezérigazgatója köszöntõje után kérte a megjelenteket, hogy ne értsék félre a sajtótájékoztató színhelyét az öreg hajót, mely egy helyben horgonyoz, ez nem jelzés a magyar mezõgazdaságra, mert meggyõzõdése a magyar agrárium vizen marad, az ágazatnak nagy jövõje van.

A jövõ megalapozását szolgálja a Case New Holland-dal kötött szerzõdés is. Az IKR harminc évig forgalmazta a Claas gépeit, melynek eredménye, hogy sok ezer dolgozik belõlük a magyar földeken. A váltás egyszerû magyarázata, hogy a CNH évi 11 milliárd dolláros forgalmával a világ piacvezetõje, az IKR pedig a legjobbal kíván együttmûködni. De megkönnyítette a döntést az is, hogy bár a CNH új gépcsaládja csak 2OO2-ben kerül a nyilvánosság elé, az IKR szakemberei már kipróbálhatták, tesztelhették a csodamasinákat. Szaxon Attila vezérigazgató a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy az IKR 2OO1 szeptemberében ismét megrendezi a nemzetközi gazdanapokat.

A Case New Holland történetét Andreas Klauser, a cég közép-európai értékesítési igazgatója ismertette. Elmondta, hogy ma a világ minden táján ott vannak, 13 országban 45 gyárral rendelkeznek, dolgozóik száma meghaladja a 36 ezret. A CNH három fõ tevékenységi területe: mezõgazdasági gépek, építõipari gépek és pénzügyi finanszírozás. Ezek az üzleti tevékenységek 1999-ben 11 milliárd dollár jövedelmet eredményeztek. A CNH 1999-ben a New Holland és a Case Corporation fúziójából jött létre, mindkét szervezet hagyományaira építve, együttesen mintegy 26O éves történelmi múltra tekinthetnek vissza. A vállalat számos elsõrendû gyártmánnyal rendelkezik, amely széles körû elismertségre tett szert az iparág vállalatai között. Emellett a vállalat valamennyi termékének és forgalmazó hálózatának támogatására extenzív pótalkatrész és termékkiszolgáló szervezettel is rendelkezik. Megtartották a két vállalat vezetõ márkanevét, egyesítve a gyártási, mûszaki, beszerzõi és a többi üzleti tevékenységet, az Egyesült Államokban alapított CNH továbbra is õrzi vezetõ helyét az iparágban, a világ elsõ számú mezõgazdasági traktor és kombájn gyártója, a harmadik legnagyobb építõipari gépgyártója és egyike a világ legnagyobb gépberuházás finanszírozó vállalatainak. Miután hazánkban is hamarosan egymást érik majd a CNH termékei – erre minden remény és eshetõség meg van –, érdemes egy kicsit közelebbrõl is megismerkedni az egyes termékcsaládokkal.

Az IKR New Holland Betakarító üzletág felvállalta a következõ termékek forgalmazását: a New Holland TC-56 H és a TX-66 sorozatú kombájnokét, a rendkívül széles körben hasznosítható LM 410, LM 430 teleszkópos rakodógépeket, a négyféle motorteljesítménnyel kapható FX silozógépekét, és a BB 940-es és a BB 960-as nagybálázókét.

Traktorok: A négykerék-hajtású és nagyteljesítményû traktoroktól az univerzális sorközmûvelõ és a többcélú compact traktorokon át a kisebb gyepmûvelõ és kerti traktor modelleket átölelõ választékával a világ legnagyobb traktorgyártója. Földgyaluból hét modellt gyártanak, 8O és 2OO LE teljesítmény között. 13 féle lánctalpas dózer készül gyáraikban. Választékukban megtalálhatók a lánctalpas, a teleszkópos rakodógépek, az irányfúrók és az emelõtargoncák.

A CNH Capital részvénytársaság lO,6 milliárd dollár globális portfolióval rendelkezik. A Case Credit, a New Holland Credit, a New Holland Finance, a Banco New Holland és a Soris Financial segítségével kiegészítõ kölcsönt és lízinget nyújtanak a vásárlóknak. A mezõgazdasági és építõipari gépek vásárlóinak a pénzügyi finanszírozás a speciális üzleti igényekhez szabott módozatokat készít.

A CNH Capital fõbb ajánlatai között szerepel a kiskereskedelem finanszírozása, a lízingelés, a gépiparon belüli kereskedelmi kölcsönzés, a sokoldalú biztosítások, valamint az automatikusan megújítható hitel- és gyártó programok. A gép üzletág vásárlóinak a CNH a kiterjedt márkakereskedõi hálózattal biztosítja a megfelelõ pótalkatrész- és termék ellátást. Ez magába foglalja mind az eredeti- és az újra gyártott alkatrészellátást, mind a karbantartási szolgáltatást.

A New Holland kirobbanó sikert vár a 200l-ben új termékétõl az 548 pálcás-láncos hevederes, hengeres bálázó géptõl, melyet úgy terveztek, hogy egy sor terményállapot mellett minimalizálja a veszteségeket és optimalizálja a bálaminõséget. Az 548 ’Capacity’ és az 548 ’Cutter’ változatok kiegészítik a meglévõ 544 ’Capacity’ és ’Cutter’ gépeket. A fejlesztés eredménye: növelt teljesítményû hajtáslánc tengelykapcsoló, nagyobb átmérõjû aprító rotorhajtótengely, nagyobb méretû és áthelyezett lehúzó henger, valamint áthelyezett pálcás-láncos heveder feszítõ. Mindezeknek köszönhetõ, hogy az új modellnél határozottabb a hálóbevetés, ami nedves idõben javítja a háló feltekerésének minõségét és csökkenti s bálakivetés közbeni terményveszteséget. Persze az sem mellékes, hogy az 548-as modell megõrizvén elõdei jó tulajdonságát, hatékonyabb és egyszerûbb. Az ívelt, kis osztástávolságú rendfelszedõ ujjak, a fúvott abroncsozású támkerekek és az állítható rendterelõk hozzájárulnak a hatékonyabb rendfelszedéshez. A gép felfüggesztési rendszere még a legegyenetlenebb táblán is megakadályozza a talaj szennyezését. Hosszan lehetne még sorolni az új modell elõnyeit, csupán még egy. A teljesen zárt bálakamra megakadályozza a finomra aprított termény elszóródását, hiszen miután elkészült a bála, egy bálakivetõ elgurítja a bálát, olyan távolságra, hogy a gépkezelõ be tudja csukni a hátsó ajtót.

A sajtótájékoztató végén Andreas Klauser a CNH közép-európai értékesítési igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy az IKR-rel való együttmûködés gyümölcsözõ lesz, erre garancia a magyar részvénytársaság jó hírneve, az egész országot behálózó igen színvonalas és megbízható tevékenysége. A CNH vezetõi meg vannak arról gyõzõdve, hogy jó partnerre találtak, amikor az IKR-rel szerzõdtek. (PR)