Zöldszüret mellett is dönthetnek a szőlészek

Agro Napló
Az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy segítséget kapjanak a szőlő- és borágazat szereplői; mivel a sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült az unióban 2018-ban – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. Így a szakemberek véleménye az, hogy a piaci környezet rövid távú intervenciós és hosszú távú stratégiai lépéseket indokol.

Ezért idén a tárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését, a borpromóció alapját jelentő közösségi márkák megerősítését és értékének megtartását, az érzékszeri bírálatok minőségbiztosítását, továbbá a borpromóció pénzügyi támogatását célozzák. A zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei elhelyezése bizonytalan.

A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára való csökkentését jelenti. A támogatásra – bármely, legalább 0,2 hektáros magyarországi szőlőterülete után – minden olyan termelő jogosult, aki a szőlővel beültetett területének jogszerű használója. Az érintett területnek rendelkeznie kell a 2017. és 2018. évekre vonatkozó szüreti jelentéssel, amelyekből legalább egy nem nullás. Az ültetvény műveltnek kell, hogy minősüljön, ezt a helyszínen is ellenőrzik.

A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár (MÁK) részére kell benyújtani ez év június 11-ig. A kérelmet záradékkal kell ellátni, amelyet június 6-ig lehet kérni a gazdasági aktát vezető hegybírónál. Az érintettek megfelelő és időben történő tájékoztatása érdekében az AM részletes ismertetőt juttatott el minden termelő részére.

A támogatás a kincstár által végzett helyszíni ellenőrzésen lemért területnagyságon, továbbá az e területről származó, a hegybíró által igazolt termésmennyiségen alapul, összege hektáronként 300 ezer és 1,1 millió forint között lehet. A támogatási összeg meghatározásakor a kompenzációs felárra való jogosultságot figyelembe veszi a kincstár.

A támogatási keretösszeg legalább 8,5 millió euró – azaz mintegy 2,5 milliárd forint - lehet, amely szükség szerint emelhető, és finanszírozási hátterét az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott más intézkedések fel nem használt forrásai biztosítják.

Az agrártárca felhívja a figyelmet, hogy a kérelemben megjelölt területeken június 24. és július 10. között kell elvégezni a zöldszüretet. A kérelmező köteles a zöldszüret elvégzését egy munkanapon belül bejelenteni a kincstárnak, valamint a területileg illetékes hegybírónak. A zöldszüret elvégzésének július 11. utáni bejelentése a támogatás elvesztésével jár. A jóváhagyott támogatást a kincstár legkésőbb ez év november 15-ig fizeti ki – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!