2024. április 19. péntek Emma

Visszaszorulóban a madárinfluenza

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a még fennálló felügyeleti körzet feloldását. A járványügyi fegyelem betartása azonban továbbra is fontos, mert a vírus még jelen van az országban.

A legutolsó madárinfluenza-kitörés egy Bács-Kiskun megyei baromfiállományban történt január 27-én. Mivel az érintett telep kiürítése és fertőtlenítése óta több mint 30 nap eltelt, a Nébih feloldotta a telep körül kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Az intézkedés értelmében, valamint az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján, immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből – értesült a Nébih tájékoztatásából az Agro Napló.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba.

A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, mert a magas patogenitású madárinfluenza vírus a vadon élő madarakban még mindig jelen van az országban. Továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése és a magaskockázatú területeken a baromfik zártan tartása.

Ugyancsak érvényben maradnak a korábban előírt, szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálatok. Eszerint Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében kötelező a tamponvizsgálat a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belül, melynek kedvező eredménye a szállítás előfeltétele. Az ország többi megyéjében a vízibaromfik új tartóhelyre szállítását megelőző 72 órán belül kötelező a tamponvizsgálat, de a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező eredmény megérkezése. A szállításokat megelőzően 20 kloáka- és 20 légcső-tamponmintát kell venni.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális tudnivalókról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak, ide kattintva.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!