Visszaesőben a káposzta iránti kereslet

Agro Napló
Bár jó termésre számíthatnak a káposztatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók, és az árak is kedvezően alakulnak az idén, a kereslet elmarad a korábban megszokottól – derült ki a Magyar Idők írásából.

Hiába került be a vecsési káposzta a nemzeti értéktárba, és a töltött káposzta hiába pályázik jó eséllyel a hungarikum címre, egyre csökken a hazai káposztafogyasztás. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a kereslet visszaesésével együtt a fejes káposzta termőterülete is évről évre csökken hazánkban. Idén csupán 2,5-2,6 ezer hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, és míg 2011-ben a teljes termésmennyiség meghaladta a 80 ezer tonnát, tavaly már csak 65 ezer tonna káposztát takarítottak be.

A fogyasztás visszaesésének egyik oka, hogy a káposzta veszített a hagyományos téli vitaminforrás-szerepéből.

– Minden évben egyre kevesebb savanyú káposzta fogy a boltokban, emiatt a termelést is visszafogják a gazdálkodók – mondta a Magyar Időknek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A hazai termelés felfutását minden bizonnyal az egyre növekvő import sem ösztönzi. Az AKI adatai szerint a beszállított mennyiség az első hét hónapban 5,1 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 4,93 ezer tonna került. Az orosz importtilalom miatt már harmadik éve árasztja el lengyel káposzta a hazai piacot. Júliusig csaknem háromszor akkora mennyiség érkezett az országba, mint egy évvel korábban. (Lengyelország az Európai Unió legnagyobb káposztatermelő országa, a termőterület a magyarországinál tízszer nagyobb. Szakértők becslése szerint az idei lengyel káposztatermés meghaladhatja az 1 millió tonnát.)

– Rosszul jártak azok a termelők, akik tavaly ősszel betároltak a zöldségből, idén tavasszal ugyanis az olcsó lengyel import miatt elmaradt a megszokott áremelkedés. Így a tárolási költségei sem térültek meg a gazdáknak – hívta fel a figyelmet Ledó Ferenc, majd hozzátette: – A szezon kezdetén 30-50 forintot fizetnek a termelőnek a káposzta kilójáért, a boltokban pedig 80-100 forintért kapható a zöldség. Ezzel az árszinttel elégedettek a gazdák, ilyenkor ugyanis gyakorlatilag a termőföld mellől, tárolási költség nélkül adhatják el a terményt. Viszont november környékén már magasabb árakra számítanak; kérdés, hogy a lengyel import hogyan befolyásolja majd idén a felvásárlást.

Forrás: nak.hu/Magyar Idők

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

A magas energia- és inputanyagárak átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben. A gabonatermesztők számára kedvező a helyzet, a kertésze...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!