Virtuális Falu - Újratöltve!

Agro Napló
Folytatódik az AGRYA falusi közösségfejlesztő programja, fiatalok jelentkezését várják! Az AGRYA partnereivel, így többek között a Második Hullám Vidéki Szövetséggel közösen 2012-ben indította el a Virtuális Falu Programot. A Program abban nyújt segítséget, hogy a falusi közösségek tevékenységébe minél több fiatal kapcsolódjon be, hogy erősödjenek a falusi ifjúsági közösségek, ezzel is támogatva a falvak megmaradását, fejlődését. 

A Program 2013. őszén folytatódik, amelybe ismét pályázaton keresztül kerülhetnek be az érdeklődő 18-26 év közötti vidéki elkötelezettségű fiatalok. Jelentkezési határidő 2013. október 4. A Program védnöke V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A Program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának pénzügyi támogatásával valósul meg.

A vidék megmaradásának egyik fontos előfeltétele, hogy tevékeny közösségek támogassák a helyi célok megvalósítását. A település lakóiból álló civil szerveződések, kezdeményezések segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a helyi igényeknek megfelelő módon fejlődjön az adott település és részt is tudnak vállalni a célok megvalósításában. Az élénk közösségi élet elengedhetetlen ahhoz is, hogy a település lakói jól érezzék magukat a saját falujukban, hogy meg tudják őrizni a helyi értékeiket, kultúrájukat és ezen keresztül a saját jövőjüket.



Nemcsak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, de a helyi, falusi közösségek továbbéléséhez is szükséges az utánpótlás, a fiatalok bevonása, részvétele azok tevékenységében. Emiatt folytatja az AGRYA partnereivel, többek között a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel közösen a 2012-ben elindult Virtuális Falu Programot. A 2012/2013. évi program eseményeiről a www.mhvisz.hu oldalon érhető el további információ.



A 2013. novemberben induló Programba olyan 18-26 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik már most is végeznek a saját falujukban közösségi tevékenységet és szeretnék az ehhez kapcsolódó ismereteiket, tudásukat bővíteni. A Program részeként három alkalommal találkoznak három napos képzéseken a résztvevők. A képzés sorozat egy falusi - virtuális - település életéhez, működéséhez kapcsolódó témákat dolgoz fel. Így képzések témája lesz többek között a vállalkozás-fejlesztés, közművelődés, a szociális ügyek, közösségfejlesztés, a helyi demokrácia és az önkormányzatok működése, fenntartható gazdálkodás, környezet és természetvédelem kérdései. A képzések a falut, mint részfeladatok szervesen összekapcsolódó egységét mutatják be, ahol minden szereplőnek megvan a saját szerepe és felelőssége. A képzések élményszerűen, személyes példákon keresztül foglalkoznak az egyes témákkal. A képzési szakasznak kiemelt, új témája a kommunikációs kapcsolatok bővítése, az érdekérvényesítő tevékenység hatékonyabbá tétele.



A képzési szakasszal párhuzamosan a résztvevők közreműködésével sor kerül egy országos kutatásra, amely elsősorban a munkanélküliség kezelés jó helyi gyakorlataival foglalkozik. A Programot 2014. tavaszán egy három regionális konferenciából álló rendezvény sorozat zárja.



Az AGRYA és partnerei a Programmal hozzá kívánnak járulni ahhoz is, hogy a falusi közösségek, elsősorban a fiatalokból álló közösségek között létrejöjjön egy hálózatos együttműködés, ennek befogadó szervezete a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség.

A Program résztvevőit pályázaton keresztül választják ki. Jelentkezési határidő 2013. október 4. A jelentkezők személyes meghallgatása után kerül kiválasztásra a 30 résztvevő fiatalt. 



A pályázati anyag letölthető a Program weboldaláról a www.mhvisz.hucímről, valamint a www.agrya.hu weblapról. 



A Program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával valósul meg. 



A pályázattal kapcsolatosan további információkat az AGRYA Call Center ad a 06 1 270 4874 telefonszámon vagy a virtualisfalu@agrya.hu e-mail címen.

(AGRYA)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!