MENÜ

Vigyázni kell a magyar erdőkre

Agro Napló 2020.10.01.

Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett saját szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára, az erdei életközösség megóvására az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára a „Tisztítsuk meg az Országot” program pilot – azaz kísérleti – projektjének záró eseményén.

 Fotó: Fekete István

 

Magyarország kormánya forrást biztosít ahhoz, hogy az AM, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól. A program pilot projektje sikeresen lezárult szeptember végén, aminek részét képezte a Pilisi Parkerdő több, mint 3 hektáros erdőfoltja, ahol az erdőgazdaság munkatársai, közfoglalkoztatottakkal karöltve egy hét alatt 170 köbméter illegális hulladéktól tisztították meg a területet.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok felmérték a főként erdők szélén található illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, ami megközelítette a 50 ezer köbmétert. Az összegyűjtésnek, elszállításnak és az elhelyezésnek a költsége meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Mint ismertette a legtöbb illegálisan lerakott szemét a főváros környéki parkerdőkben található, - közel 13 ezer köbméter - ezért az ország hulladékmentesítésben kiemelkedő a Pilisi Parkerdő erdészeinek munkája.

Szentpéteri Sándor hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy tiszta országban élhessünk két eszköz lehet a segítségünkre: a szemléletformálás, és a megelőzés. Utóbbi célt szolgálja például a „Hulladék Radar” nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is. Az erdők és nemzeti parkok megtisztítása szervesen kapcsolódik az agrártárca Országfásítási Programjához, amellyel nemcsak az erdőterület növelését céloztuk meg, hanem a minőségi erdők fenntartását is. Az emberi terhelés csökkentése, a hulladék elszállítása jelentősen hozzájárul az egészséges erdők fenntartásához, nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát – tartalmazza az ismertetés, amit lapunk a szaktárcától kapott meg.


Faültetés Múcsonyban

A fásítás élhetőbbé teszi az emberi környezetet, megváltoztatja a településképet, miközben közösségét is építi és a klímaváltozás negatív hatásait is csökkenti – fogalmazott Belánszky-Demkó Zsolt a szeptember végén Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban.

 

múcsony_telepulesfasitas

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

Az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a háromezer lakosú településen a polgármesterrel közösen elültetett néhányat a Településfásítási Program pályázatán elnyert fák közül. A helyettes államtitkár a településhez kötődő ifjúkori élményeit felidézve úgy fogalmazott: több tíz évre visszagondolva, kedves emlékként a Sajó és az itteni fák, bokrok illatára emlékszik, a most elültetett fák pedig a jövő generációjának nyújthatják majd ugyan ezt az élményt.

A kormány által meghirdetett Országfásítási Program és azon belül a Településfásítási Program harminc éve a legnagyobb fatelepítési terv az országban. Az állam 500 településen ültet fákat, sőt, minden megyében megkezdődött az újszülöttek erdejének ültetése, amelynek keretében minden újszülött után 10-10 fát ültetnek el - mondta a helyettes államtitkár.

Belánszky-Demkó Zsolt a programban érintett közmunka intézményéről szólva kiemelte, hogy „nemcsak azért szeretnénk visszaállítani a kétkezi, fizikai munka tiszteletét és anyagi elismertségét, mert ez kell ma a magyar gazdaságnak, hanem mert ez a természetes. Aki dolgozik, mintát ad a környezetének, rendet tart életében.” Emellett fontosnak nevezte a kertész-, és erdész-szakmák megbecsülését is.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a tárca egy évvel ezelőtt jelentette be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, amely meghozta a várt eredményt. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évben több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3.000 hektár ipari faültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák, így összesen 20 ezer hektárral növelhető az ország fával borított területe.

Belánszky-Demkó Zsolt szólt a felelős környezetvédelem fontosságáról is. „Soha többé nem gondolhatunk arra, hogy a természetet le kellene győznünk, hogy uralkodnunk kell felette, hanem elsőbbséget kell neki adnunk az életünkben” – fejtette ki a helyettes államtitkár, utalva a borsodi térségben a szocializmus évtizedei alatt folytatott súlyos ipari szennyezésekre.

Viszlai Viktor, az egykor cser és tölgyerdővel borított, 800 éves múlttal rendelkező település polgármestere reményét fejezte ki, hogy a mostani fásítás is hozzájárul az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez – tartalmazza a lapunkhoz eljuttatott összefoglaló.