Vidékfejlesztés a helyi közösségek irányításával Bosznia-Hercegovinában

Agro Napló
A helyi közösségek kezébe kerülhet az irányítás az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most kezdődött vidékfejlesztési projektjének köszönhetően, melyhez a pénzügyi támogatást Magyarország biztosítja. A program kétéves időtartama során az állami, kantonális és a helyi adminisztráció munkatársai kapnak ismereteket az adott közösség szintjén irányított helyi fejlesztés alapjairól.
©FAO/ Nemanja Knežević

Az elmélet mellett azonban a gyakorlat is kiemelt szerepet kap a projektben. Így miután a módszer alapelveit már megismerték, az ezen a területen dolgozó állami szakemberek kipróbálhatják és el is mélyíthetik frissen szerzett tudásukat.

Erre Bosansko Grahovo és Livno településeken (mindkettő a dél-nyugati Livno kantonban található) lesz lehetőség. Az emberi, földrajzi, történelmi és gazdasági adottságok miatt ezen települések nagyon szoros kapcsolatban állnak a határ menti horvát területekkel. Ennek köszönhetően a projekt egyik várható hosszú távú hatásaként a határokon átnyúló bosnyák-horvát együttműködés is erősödik.

A 2017 év végére elkészülő helyi fejlesztési tervek már „az ott lakók bevonásával, alulról induló kezdeményesként jöhetnek létre,” mondta a FAO vidékfejlesztési szakértője, Ludvig Katalin. „A projekt további céljai közé tartozik az erőforrásokkal való fenntartható bánásmód, a mezőgazdaság versenyképességének javítása és a helyi gazdaság diverzifikálása.”

A remények szerint Bosansko Grahovo és Livno jó példája más települések érdeklődését is felkelti az adott közösség szintjén irányított helyi fejlesztés módszerei iránt.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!